Wilma Murron kolumni: Matikan kirjat repussa leirille

Wilma Murron kolumni: Matikan kirjat repussa leirille

Urheilun ja opintojen yhdistämisestä puhutaan paljon, mutta ei yhtään liikaa. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että jos en olisi kaksi vuotta sitten muuttanut Salosta Turkuun ja Kerttulin urheilulukioon, nykytyylinen harjoittelu ei olisi onnistunut.

Kiitos urheilulukion ja Turun seudun urheiluakatemian olen pystynyt yhdistämään täyspäiväisen opiskelun – ja harjoittelun.

Mitä tuo käytännössä tarkoittaa?  Esimerkiksi sitä, että aamutreenit ovat yksi minun lukiokursseistani. Niitä on maanantaista torstaihin ja ne tehdään Akatemian valmentajan johdolla. Minun tapauksessa tuo valmentaja on henkilökohtainen valmentajani Jarno Koivunen.

Kun käyn lukiota neljän vuoden tahdilla, harjoittelu ja leirit mahtuvat hyvin ohjelmaan ilman, että päivittäinen kokonaisrasitus karkaa käsistä.

Päiväohjelmani on kulkenut samaa rataa siitä pitäen, kun muutin Salosta Turkuun pari vuotta sitten. Lähden kotoa aamulla kello 7.30. Olen verrytellyt ja valmis aamutreeniin kello kahdeksan. Noissa treeneissä ohjelmassa on vaihtelevasti erilaisia voimaharjoitteita, ketteryyttä ja liikkuvuutta.

Aamuharjoituksen jälkeen käväisen kotona ja varttia vaille kymmenen olen koulussa. Jos koulupäivä on maksimimittainen, se loppuu puoli kolmelta iltapäivällä. Ei siis mikään superpitkäpäivä, ja sen ansiosta olen yleensä jo kello 15 aloittelemassa päivän toista harjoitusta.

Arkiset askareet eivät rasita

Kotiin pääsen siinä kuuden maissa illalla, joten siinä on hyvää aikaa tehdä koulutöitä ja hoitaa ne arkiset askareet, äiti kun ei ole pesemässä pyykkiä tai laittamassa ruokaa.

Niin mukavaa kuin kotona asuminen onkin, omalla kohdalla muutto Salosta Turkuun oli ainoa mahdollisuus. Muuten edessä olisi ollut yhteensä kahden tunnin päivittäinen matkustus.

Mitä ruoanlaittoon tulee, päätin heti alussa Turkuun muutettuani, että nuo ruoka-asiat on hoidettava kunnolla. Nyt se kokkaaminen on helppoa, kun siitä on tullut tapa, ja apua löytyy kämppikseltäni Mintulta.

Opiskeluissakaan ei ole ollut vastamäkiä. Se on ollut minulle yleensä aika helppoa. Pitkä matematiikka tosin teettää aika lailla töitä. Ne kirjat on pakattava matkakassiin myös kevään Italian leirille, jossa viimeistellään kesän kilpailukuntoa.

Kesän kilpailukausi alkanee kesäkuun alussa, mutta siitä tarkemmin tuonnempana. Aurinkoista kevättä kaikille.

Wilma Murto

EM- ja olympiavuoden 2016 aikana kotimaiset yleisurheilijat, valmentajat ja yleisurheiluvaikuttajat kertovat yleisurheilu.fi –sivun kolumneissa kuulumisistaan ja ottavat kantaa eri asioihin.