Viola Westling juoksi kaksoismestariksi – Aleksi Kivelä yllätti Niko Viljolan loppukirissä

Turun Urheiluliiton Viola Westling johti 22-vuotiaiden naisten 800 metrin kilpailua lähdöstä maaliin 19- ja 22-vuotiaiden SM-kilpailuissa Turussa. Westling karisti muut kannoiltaan etukaarteen puolessavälissä ja voitti mestaruuden ajalla 2.06,72.

Westling jäi kaksi sekuntia ennätyksestään 2.04,81. Hänen kierrosaikansa Turussa olivat 62,40 ja 64,32.

– Ei ollut tykkijuoksu. Tänään 62 sekuntia oli tarpeeksi luja 400 metrin väliajaksi. Kova vastatuuli etusuoralla hidasti vauhtia ja eilisen 1500 metrin raju viimeinen kierros painoi jaloissa, Westling kertoi.

Toiseksi juoksi Lahden Ahkeran Helmi Vuorimaa ennätyksellään 2.08,51. Westlingin toimiessa vetojuhtana hyvät ajat juoksivat myös pronssimitalisti Kiia Keinonen Tampereen Pyrinnöstä 2.09,84, Reetta Joronen Savonlinnan Riennosta 2.10,13 ja Heini Ikonen JKU:sta 2.10,76.

Westling voitti perjantaina jo 1500 metriä ennätyksellään 4.31,73.

Kivelä yllätti Viljolan loppukirissä

Aleksi Kivelä yllätti ennakkosuosikki Niko Viljolan 22-vuotiaiden miesten 800 metrillä. Lempäälän Kisan Kivelä ohitti Helsingin Kisa-Veikkojen Viljolan vastatuulessa 30 metriä ennen maalia ja voitti mestaruuden ennätyksellään 1.52,76.

Kivelä paransi kahden vuoden takaista ennätystään 1,41 sekunnilla. Viljola joutui tyytymään hopeaan ajalla 1.53,20. Hän on juossut tänä kesänä ennätyksekseen 1.49,78, jolla on Suomen miesten vuositilastossa neljäntenä. Pronssille juoksi Lahden Ahkeran Lassi Kuva, joka johti juoksua vielä loppusuoran alussa.

Lahden Ahkeran Janne Kanerva veti ensimmäisen kierroksen lujaa vauhtia aikaan 55,37. Kivelä kamppaili toisen kierroksen 57,3.

– En odottanut, että juostaisiin alussa niin kovaa. Olin jo ensimmäisen satasen jälkeen aika kaukana kärjestä. Tavoitin kärkeä loppua kohti. Loppusuoralla huomasin, että kultamitali (Viljola) menee ihan vieressä ja sitten vaan painelin ohi, Kivelä iloitsi.

Kivelä voitti perjantaina jo 1500 metrin mestaruuden. Hän on lyönyt itsensä läpi toden teolla tänä vuonna. Talvella Kivelä voitti 22-vuotiaiden hallimestaruudet kolmella eri matkalla, 800, 1500 ja 3000 metrillä.

Lee kukisti Markénin 800 metrillä

Helsingin Kisa-Veikkojen Benjamin Lee voitti 19-vuotiaiden miesten 800 metriä ajalla 1.55,77. Perjantaina 1500 metriä voittanut IF VOM:n Leonard Markén veti joukkoa takasuoran puoleenväliin, jonka jälkeen Lee otti johtopaikan.

Lee juoksi mestariksi seurakaverinsa Daniel Äikään piikkareilla. Markén tuli toiseksi ajalla 1.56,37.

– Se oli ihan ok-juoksu. Lähdin juoksemaan voitosta enkä metsästämään ennätystäni (1.50,20). Annoin Leonardin vetää vastatuulessa. En ollut suunnitellut, että siirryn kärkeen 250 metriä ennen maalia, mutta se tuntui siinä kohtaa järkevältä ratkaisulta, Lee sanoi.

Kolmanneksi kiri Vantaan Kenttäurheilijat-58:n Atte Nevala ajalla 1.56,97. Neljänneksi sijoittui junioreiden Euroopan mestari Ilona Monosen veli Lahden Ahkeran Matias Mononen ja kuudenneksi perjantaina 400 metriä voittanut Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Simo Laine. Viidenneksi kiilasi B-erän ennätyksellään 1.58,00 voittanut Kenttäurheilijat-58:n Junnu Korvenpää.

Lee ei juokse näissä SM-kilpailuissa muita matkoja.

– Kausi on ollut vaikea. Nilkka- ja selkävaivojen takia olen juossut 400-metrisiä erittäin vähän. Kalevan kisoissa tavoitteeni ovat 800 metrin mitali ja ennätyksen parantaminen, Lee kertoi.

Lee juoksi viime vuonna Kalevan kisoissa 800 metrillä pronssille.

Ronja Koskela karkasi helposti 800 metrin mestariksi

Kuivasjärven Auran Ronja Koskela voitti 19-vuotiaiden naisten 800 metriä ajalla 2.17,84. Kannuksen Uran Enni Katajalaakso tuli toiseksi ajalla 2.18,79.

– SM-kulta maistuu hyvältä, vaikka aika olisi saanut olla parempi. Kiristin vauhtia toisen kierroksen alussa ja 200 metriä ennen maalia vaihdoin vielä isommalle vaihteelle. Säästelin vähän huomiseen 400 metrin aitajuoksuun, Koskela kertoi.

Ensimmäinen kierros oli erittäin hidas 73,46. Toisen kierrokseen kului aikaa vain 64,38. Koskelan 800 metrin ennätys on 8½ sekuntia tämänpäiväistä voittoaikaa parempi 2.09,32.

– Suuri ennätysparannus ei ole vielä tänä kesänä loksahtanut kohdalle. Haluan juosta ennätykseni Kalevan kisoissa. Siellä saa juosta lujaa, että pääsee finaaliin, Koskela ennakoi.