Wecksten uudisti vauhdinjuoksun ja harjoittelunsa: ”Se alkaa pikkuhiljaa näkyä tekemisessä”

Seiväshyppääjä Tomas Wecksten on veistänyt harjoittelunsa ja vauhdinjuoksun uuteen kuosiin. Nyt meneillään on uuden tekniikan sisäänajo, joka jatkuu keskiviikkona Tampereen Teemakisoissa.

– Kun loppujuoksu muuttuu, sitä tehdessä tuntuu koko ajan, että se on väärin, ja ettei siitä voi ponnistaa. Se ei vielä tunnu luonnolliselta, Wecksten kuvaa sisäänajon haastetta.

Karhulan Urheilijoita edustava Wecksten, 23, on kolminkertainen Kalevan kisojen voittaja. Oma ennätys on toissa vuonna hallissa hypätty 555. Kun ennätyksen kehitys ei ole sittemmin jatkunut, Wecksten katsoi talvella, että nyt tarvitaan uudistuksia, ja päätti valmennusyhteistyönsä Steve Ripponin kanssa.

– Hallikauden jälkeen on katsottu tekniikkapuolta yhdessä isäni Mikko Weckstenin kanssa. Athletica-yrityksen valmentaja Olli Keskinen on tehnyt fysiikkatreenit, Wecksten kertoo.

Muutos on hyppääjän mukaan tuonut uudenlaista virtaa fysiikkatreeneihin, joissa on muuttunut niin rytmitys kuin sisältö.

– Olen nopeampi ja vahvempi kuin koskaan ja kun muutettiin vauhtijuoksua, se alkaa pikku hiljaa näkymään tekemisessä. Tuntuu, että nyt pystyn käyttämään ominaisuuksiani, Wecksten sanoo.

– Kun tulen kuopalle 12 askeleen vauhdilla, se tuntuu nyt yhtä kovalta kuin hallissa 16 askeleella, vaikka en edes juokse täysillä.

Juoksu tiivistyy paremmin, lantio pysyy korkealla

Wecksten on varautunut siihen, että ottaa aikansa ennen kuin vauhdinjuoksun muutos vakioituu niin, että se toimii kilpailutilanteen paineissa ja vaihtelevissa säissä.

– Tälle kesälle ei ole mitään isoja odotuksia. Nyt pitää keskittyä siihen, että saisin pidettyä juoksun muodon sellaisena kuin sitä nyt on opeteltu, Wecksten sanoo.

Uutta juoksussa on sen rytmitys.

– Ideana on, että juoksu tulee nyt aiempaa kovempaa, mutta askelmerkki on silti lähempänä kuoppaa kuin aikaisemmin. Uutta on sekin, että en lähde paikaltaan vaan teen lähdön niin sanotusti lentävänä, että saan lantion heti ylös, Wecksten kertoo.

– Muutoksen ansiosta juoksu tiivistyy paremmin loppua kohden. Se myös pysyy korkeampana kuopalle tullessa, jolloin siitä pystyy ponnistamaan paremmin. Samalla siitä pääsee paremmin liikkeelle rinta edellä, eikä lantio pääse niin sanotusti valumaan seipään alle, mitä se on aiemmin tehnyt.

Kiitosta Kotkan kaupungille

Weckstenin tekniikan muutos lähti talvella suoralla seipäällä tehdyistä 6 askeleen maastalähdöistä, joilla haettiin oikeaa rytmitystä. Nyt takana on kevään ja kesän onnistunut harjoitusjakso Kotkassa ja yksi kilpailu, joka toi 515:stä ylityksen.

– Pystyin toteuttamaan kevään harjoittelun ilman mitään poikkeuksia. Siitä iso kiitos Kotkan kaupungille, joka mahdollisti hyvät treeniolosuhteet kevään koronarajoitusten aikana ja kuunteli urheilijoita Karhulan kentän remontissa, Wecksten kiittelee.

Tampereen Teemakisan keskiviikkoiseen seiväshyppyyn osallistuvat lajin kärkinimistä Weckstenin ohella Tommi Holttinen, Mikko Paavola, Urho Kujanpää ja Eetu Turakainen.

Tampereen Teemakisat Ylen kanavilla:

Kisalähetys alkaa Ylen TV2-kanavalla kello 19.00 keskiviikkona (22.7.) ja torstaina (23.7.)

Aikataulu:

https://www.kilpailukalenteri.fi/?cs=17&nid=26597

Osallistujat:

https://www.kilpailukalenteri.fi/?cs=25&nid=26597

Teemakisat Tampereen Pyrinnön sivuilla:

https://tampereenpyrinto.fi/yleisurheilu/teemakisat-22-23-7-2020/