Warholm mestaruusfiiliksestä: Kuin olisin aaveen nähnyt, Francis yllätti, Makwala väläytti

Aituritähti Warholm ennätysjahtiin Tampereella

Karsten Warholm katseli Lontoon olympiastadionin tulostaululle sormet suussa ja silmät pyöreinä. Kesti kauan ennen kuin norjalainen tajusi voittaneensa 400 metrin aitojen MM-tittelin.

Mestaruus tuli rohkealla, virheettömällä juoksulla sateen keskellä. Warholm aitoi maaliin ajassa 48,35. Viime kesän Euroopan mestari ja olympiakisojen pronssimitalisti Turkin Yasmani Copello oli toinen (48,49) ja juoksun amerikkalainen suosikki, olympiavoittaja Kerron Clement kolmas (48,52).

– Ei tätä oikein tahdo ymmärtää. On kuin olisin nähnyt aaveen. Ihan hullua, norjalainen kertaili Norjan tv:n haastattelussa, jonne hän saapui yleisön joukosta löytämänsä viikinkikypärä päässä.

Warholmista, 21, tuli ensimmäinen norjalainen juoksija, joka on pystynyt MM-mitaliin sitten Vebjörn Rodalin, joka voitti 800 metrin pronssin 22 vuotta sitten.

Rodal seurasi Warholmin juoksun Norjan tv:n NRK:n kommentaattorina.

– Hän teki kaiken oikein. Hän aloitti juoksun optimivauhdilla ja taisteli hyvin kaksi viimeistä aitaa, Rodal sanoi.

Näin kilpailun näki myös Warholm itse.

– Avasin juoksun hyvin ja pystyin pitämään sen koossa loppuun asti.

Ennätyksiä ja EM-mitaleita

Warholmin kausi on ollut melkoista lentoa. Hän kävi talvella Tampereella juoksemassa 300 metrin aitojen kaikkien aikojen kovimman halliajan.

Ulkoratakausi alkoi sileän 400 metrin Norjan ennätyksellä 44,87 ja jatkui kotiyleisön edessä Bisletillä 400 metrin aitojen Norjan ennätyksellä 48,25 ja sitten EM-joukkuemestaruuskilpailun aitamatkan voitolla Vaasassa.

Heinäkuussa Puolan Bydgoszczissa 22-vuotiaiden EM-kisoista heltisi 400 metrin aitojen mestaruus ja 400 metrin hopea. Lontoossa oli jättipotin vuoro. Aikanaan moniottelijasta aituriksi siirtyneestä lahjakkaasta sisupussista oli kasvanut maailman luokan mestari.

– Sain kymmenottelusta hyvän pohjan aitajuoksuun. Kunnia noususta kansainvälisen tason aituriksi kuuluu kuitenkin valmentajalleni, Warholm sanoi.

Warholmin kehityksen taustavoimana on viime vuodet ollut kokenut pikajuoksuguru Leif Ove Alnes, joka nosti aikanaan Geir Moenin 200 metrin Euroopan mestariksi.

Warholm on ensimmäinen eurooppalainen miesten 400 metrin aitojen maailmanmestari sitten Ranskan Stephane Diaganan, joka voitti MM-tittelin Ateenassa 1997.

Aika näyttää, milloin Warholm kaataa Sven Nylanderin 21-vuotiaan Pohjoismaiden ennätyksen 47,98.

Francis: Pysyin taktiikassani

Yhdysvaltain Phyllis Francis korjasi hedelmät naisten 400 metrillä, kun suosikit kangistuivat kalkkiviivoilla. Yhdysvaltain mestaruuskisojen kakkonen ja Rion olympiakisojen viestimitalisti voitti matkan ennätyksellään 49,92.

Viimeisellä 30 metrillä riitti draamaa, kun matkan olympiavoittaja, Bahaman Shauae Miller-Uibo kangistui johdosta neljänneksi maitohappojen ja mahdollisesti pienten kramppien jäykistämin jaloin. Se johti kertaalleen piikkarin ikävään tökkäämiseen maahan.

– Minä pysyin loppusuoralla rauhallisena. Tiesin mihin pystyn ja pitäydyin omassa taktiikassani. Maalissa luulin, että olin toinen tai kolmas. Se oli aivan hullua, kun sanottiin, että voitin, Francis hehkutti.

Hopealle nousi nigerialaislähtöinen, Bahrainin paidassa juokseva, 19-vuotias Salwa Eid Naser ennätyksellään 50,06. Mestaruutta puolustanut Yhdysvaltain Allyson Felix aloitti lujaa, mutta hiipui kolmanneksi ajalla 50,08.

Mitali oli 31-vuotiaan Felixin 14:s MM-kisoista. Samaan ovat pystyneet vain Usain Bolt ja Merlene Ottey, ja Felix juossee Lontoossa vielä 4 x 100 ja 4x 400 metrin viestit.


makwala_isaac_.jpg

,

Makwala karanteenista MM-finaaliin: En sairastanut

Botswanan Isaac Makwala antoi näytteen kunnostaan 200 metrin alkuerissä. Hän juoksi iltasession alussa erikoisluvalla alkuerän yksin ja pisteli seitsemänneltä radalta ajalla 20,28, kun 20,53 riitti välieriin.

Juoksun jälkeen Makwala teki näytösluontoisesti radalla muutaman etunojapunnerruksen. Välierissä hieman myöhemmin hän kiihdytti sisäradalta eränsä toiseksi ajalla 20,14. Erän voitti Yhdysvaltain Isiah Young ajalla 20,12.

Makwala ei päässyt juoksemaan alkueriä maanantaina, kun Kansainvälisen yleisurheiluliitto (IAAF) eväsi häneltä päässyt radalle epäillyn virusperäisen vatsataudin takia.

– Elämä on joskus vähän haasteellista, mutta ne haasteet on tehty voitettaviksi, Makwala sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Omien sanojen mukaan Makwala ei ollut missään vaiheessa kipeä. IAAF on eri mieltä. Kv. liiton mukaan botswanalainen hakeutui itse lääkärin pakeille vatsataudin takia. Tutkimuksen pohjalta IAAF halusi hänet 48 tunniksi karanteeniin.

200 metrin välierien nopein mies oli Isiah Young. Myös toisen erän ajalla 20,14 voittanut Trinidadin mestarin Jereem Richardsin ja kolmannen erän ykkösen Turkin Ramil Guliyevin (20,17) meno oli virkeää. 

Lontoossa 400 metriä tiistaina voittaneen Etelä-Afrikan Wayde Van Niekerk jaloissa sen sijaan painoivat aiemmat juoksut. Hän meni loppukilpailuun vasta aikavertailusta ajalla 20,28.

Farah Kejelchan vanavedessä finaaliin

Mo Farah sai yleisön mukaansa 5000 metrin alkuerissä ikään kuin kyse olisi ollut finaalista. Melko rauhallisen alkuvauhdin jälkeen lopullinen taistelu alkoi kaksi kierrosta ennen maalila, kun Kenian Davis Kiplangat meni kärkeen.

Farah alkoi hiillostaa ja sitten Etiopian Yomif Kejelcha otti sitten ohjat käsiinsä ja pinkoi voittajana maaliin ajassa 13.30,07. Farah oli toinen ajalla 13.30,18.

Toisen erän voitti Etiopian Selemon Barega (13.21,50) ennen maanmiestään Birhanu Balewia, joka edustaa Bahrainia (13.21,91).

Gong: Aika spesiaali hetki

Kiinalainen kuulantyöntäjä Lijiao Gong ehti työntää viisi MM- tai olympiamitalia ennen kuin Lontoossa heltisi mestaruus. Gong voitti tittelin 19,94 kantaneella työnnöllä.

– Kiinan edellisestä kuulantyönnön kultamitalista on 24 vuotta, joten aika spesiaalihetki minulle. Sade vaikutti ja vei mahdollisuudet 20 metrin työntöön, Gong sanoi.

Rion olympiakisojen pronssimitalisti Unkarin Anita Marton kirkasti mitalin värin Lontoossa hopeiseksi työntämällä viimeisellä 19,49.

Olympiavoittaja Yhdysvaltain Michelle Carter oli kolmas työnnettyään 19,14.

Bartoletta muisteli Helsingin kisoja

Naisten pituushypyn karsinta oli sateessa ja lievässä vastatuulessa haastava. Venäläinen Daria Klishina ponkaisi 666 ja voitti mittelön. Amerikkalainen olympiavoittaja Tianna Bartoletta oli toinen kahden sentin erolla.

– Nämä olot muistuttivat minua Helsingin MM-kisoista 2005, joissa voitin ensimmäisen mestaruuden. Ehkä sade oli vain hyvä enne, Bartoletta sanoi.

Lontoon olympiakisojen voittaja ja kolminkertainen maailmanmestari Brittney Reese pääsi vain 650 ja oli karsinnan yhdeksäs ja eteni finaaliin.

Reese on kauden mittaan ponkaissut kesän kärkitulokseksi 713. Britti Lorraine Ugen oli karsinnan kolmas (663) ja talven EM-hallien serbialainen mestari Ivana Spanovic neljäs (662).

,


francis_phyllis.jpg

Yhdysvaltain Phyllis Francis jakoi voimansa oikein ja yllätti suosikit 400 metrin sateisessa MM-finaalissa.