Wallenius hyvässä vedossa EM-maastoissa: Voin olla tyytyväinen

Wallenius urakoi kaksi halliennätystä Birminghamissa

Noora Wallenius pysyi Ranskan Hyeresissä EM-maastoissa suunnittelemassaan kiihtyvän vauhdin -taktiikassa ja nousi junioreiden 4,1 kilometrin kilpailussa 20:nneksi.

– Voin mielestäni olla tuohon tyytyväinen. Siitä tuli sellainen kiihtyvä juoksu, jota tavoittelin. Halusin katsoa, että mihin se täällä riittää ja nyt tuli sijoitus kahdenkympin sakkiin, Keski-Uudenmaan Yleisurheilua edustava juoksija sanoi.

Voittoon juoksi Saksan Konstanze Klosterhalfen ajalla 13.12. Hän piti brittien parhaaksi nousseen Harriet Knowles-Jonesin takanaan neljän sekunnin erolla.

Kilpailun suursuosikki, viime kesän 19-vuotiaiden EM-kisojen 3000 ja 5000 metrin mestari Saksan Alina Reh oli kolmas. Hän jäi kärkeen kahdeksan sekuntia.

Wallenius käytti matkaan aikaa 13.58. Hyvinkääläisjuoksija opiskelee ensimmäistä vuottaan Arkansasissa Yhdysvalloissa. EM-maastot olivat hänelle päätepiste syksyn ja syystalven maastojuoksukaudelle.

– Nyt lennän Suomeen jouluun viettoon ja alan juosta kilometrejä kasaan. Tässä on hyvin aikaa treenata ennen kuin lennän takaisin USA:han ja aloitan tammikuun alussa hallikauden.

– Hallikaudella juoksen kaikkia matkoja mailista 5000 metriin. Tavoite on saada ensi alkuun pari hyvää kilpailua ja katsoa sitten oman konferenssin mestaruuskisoissa missä mennään. Sieltä lähden hakemaan hakemaan ennätyksiä.

Naisten junioreiden joukkuekilpailun Hyeresissä voitti Saksa (20) ennen Britanniaa (40) ja Tanskaa (62).

Tulokset

EM-maastojen muut sarjat: Ali Kaya mestariksi, Carton kukisti Vasteburgin

Kenialaistaustainen, Turkkia edustava Ali Kaya kirkasti EM-maastojen miesten 10,1 kilometrillä viime viime vuoden hopean mestaruudeksi. Vuosi sitten Turkki juhli EM-maastojen miesten kilpailussa tuplamestaruutta, kun kenialaistaustainen Polat Kempoi Afrikan vei mestaruuden ja Kaya oli toinen.

Talvella EM-halleissa 3000 metriä voittanut Kaya selvitti EM-maastojen kilpailureitin ajassa 29.20. Hän piti lopulta melko vaivatta takanaan kovimmiksi haastajikseen jäneet espanjalaisjuoksijat, jotka nappasivat neljä seuraavaa sijaa järjestyksessä: Alemayehu Bezabeh (aika 29.31), Adel Mechaal (29.51), Ayad Lamdassem (29.57) ja Ilias Fifa (30.02).

Tänä vuonna EM-maastojen miesten kisan paras pohjoismainen juoksija oli Ruotsin David Nilsson, joka oli kymmenes (30.25).

Espanja voitti joukkuekilpailun ennen Ranskaa ja Britanniaa.

Cartonin rytminvaihdo puri

Syystalven maastokisoissa mainiossa vireessä ollut Belgian Louise Carton viiletti naisten 22-vuotiaiden sarjan mestaruuteen.

Carton karkasi 5,9 kilometrin kilpailun lopussa viiden juoksijan kärkiryhmältä ja voitti kisan samalla ajalla Hollannin Jip Vastenburgin kanssa.

Carton, 21, juoksi viime kesänä Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kisojen 5000 metrillä toiseksi. Vastenburg voitti Tallinnassa 10 000 metriä ja oli Pekingin MM-kympillä toiseksi paras eurooppalainen.

Kolmanneksi Hyeresissä pinkoi Tallinnan 1500 metrin serbialaismestari Amela Terzic kolme sekuntia kärjestä.

Australialaisen valmennusgurun Nic Bideaun johdolla harjoitteleva Ruotsin Sarah Lahti oli pitkään mukana kärkiryhmässä, mutta hiipui kuudenneksi 20 sekunnin erolla kärkeen.

Crippa uusi mestaruutensa

Miesten 19-vuotiaiden 5,9 kilometrin kilpailussa mestariksi pinkoi Yemaneberhan Crippa Italiasta. Hän varmisti toisen perättäisen mestaruuden kuuden sekunnin erolla.

Toiseksi juoksi Ranskan Fabien Palcau kuusi sekuntia voittajalle jääneenä. Espanjan El Madhi Lahoufi oli kolmas jäätyään hopeamitalista sekunnin.

Crippa, 19, oli kesällä Eskilstunassa 19-vuotiaiden EM-kisojen 5000 metrillä kolmas. Junioreiden joukkuekilpailun voitti Hyeresissä Ranska (27) ennen Italiaa (29).

Davies jakoi voimansa viisaasti

Britti Jonathan Davies onnistui taktiikassaan 22-vuotiaiden kahdeksalla kilometrillä. Hän pysyi koko matkan kärjen tuntumassa ja karkasi aivan kilpailun lopussa kolme hengen kärkiryhmältä. Davies voitti kisan kolmella sekunnilla.

Davies voitti sarjansa myös Liverpoolissa brittien EM-maastokarsinnoissa ja oli viime kesän 22-vuotiaiden EM-kisoissa 5000 metrillä kuudes.

Toiseksi EM-maastoissa juoksi Espanjan Carlos Mayo. Hän oli vuosi sitten kakkonen 19-vuotiaiden sarjassa ja juoksi kesällä 22-vuotiaiden EM-kisojen 5000 metrillä kolmanneksi.

Mayo oli yksi matkan suursuosikeista. Hän piti pitkään kärkipaikkaa ja kiristi tuntuvasta vauhtia, kun kilpailussa kaarrettiin viimeiselle lenkille. Vähän myöhemmin Saksan Amanal Petros kiristi yhteen radalle rakennettuun nyppylään tahtia, karkasi kärkeen ja kärkiryhmän kutistui neljään juoksijaan. Maaliin asti Petros ei samaa tahtia jaksanut. Hän hiipui kolmanneksi seitsemän sekuntia kärjestä.

Espanja voitti joukkuekilpailun ennen brittejä.