Fajdek voitti viidennen maailmanmestaruutensa

Puolan Paweł Fajdek voitti viidennen kerran peräkkäin miesten moukarinheiton maailmanmestaruuden. Fajdekin voittotulos Eugenen MM-kilpailuissa oli 81,98, joka on myös maailman tämän vuoden kärkitulos.

Jännittävässä ja korkeatasoisessa kilpailussa johtoasema vaihtui kolmen ensimmäisen kierroksen aikana seitsemän kertaa ja yhteensä viisi miestä heitti yli 80 metriä.

Norjan Eivind Henriksen meni toisella heittokierroksella johtoon lingottuaan 80,87, mutta varsinainen superkierros oli kolmas heittokierros, jolloin viidestä parhaasta neljä heitti kilpailun parhaan tuloksensa.

Tokion olympiavoittaja Wojciech Nowicki sijoittui Fajdekin jälkeen toiseksi tuloksella 81,03 ja näin Puola saavutti kaksoisvoiton.

Ranskan Quentin Bigot ja Unkarin Bence Halász jäivät mitaleitta, vaikka heittivät hekin erinomaisesti 80,24 ja 80,15.

Gidey kiri kultamitaliin – Hassan jäi neljänneksi

Naisten 10000 metrin juoksun hallitseva olympiamestari ja hallitseva maailmanmestari Sifan Hassan kärsi Hayward Fieldin stadionilla loppukiritappion kolmelle muulle kilpailijalle ja jäi mitalitta.

Etiopian Letesenbet Gidey rikkoi viime vuonna Hassanin 10000 metrin maailmanennätyksen ja tällä kerralla hänen pitkä ja hitaasti kiiruhtava kirinsä uuvutti Hassanin voimat ennen loppuratkaisua.

Puolimatkan Gidey ohitti 16:ntena ajassa 15.19,78, mutta siirtyi vetämään kahdeksan kierrosta ennen maalia ja juoksi toisen puolikkaan lähes puoli minuuttia nopeammin 14.50,16. Viimeiseen 3000 metrin osuuteen Gidey käytti aikaa vain 8.40,19.

Vauhti kiristyi koko ajan jokaisella kierroksella ja jopa jokaisella 100-metrisellä. Viimeisen 1500 metriä Gidey veti 4.14,37, viimeisen kilometrin 2.45,48, viimeisen kierroksen 60,81, viimeisen 200-metrisen 29,59 ja loppusuoran yhä edelleen vauhtia kiristäen 14,63.

Kenialainen vuoden 2019 Dohan MM-kilpailuiden 5000 metrin kärkikaksikko Hellen Obiri ja Margaret (Chelimo-)Kipkemboi antoivat Gideylle erittäin tiukan vastuksen. Mitalikolmikko oli maalissa 0,13 sekunnin sisään ajoin 30.09,94 – 30.10,02 – 30.10,07.

Neljänneksi jääneen Hassanin aika oli 30.10,56. Parhaat eurooppalaiset olivat 180-senttinen skotlantilainen Eilish McColgan ja 180-senttinen englantilainen Jessica Judd, jotka sijoittuivat 10:nneksi ja 11:nneksi.

Warholm taisteli tiensä takaisin

Norjalainen miesten 400 metrin aitajuoksun maailmanennätyksen haltija, puolustava maailmanmestari, hallitseva olympiamestari ja hallitseva Euroopan mestari Karsten Warholm loukkasi itsensä keväällä Rabatissa, mutta juoksi Eugenen MM-kilpailuiden alkuerissä maaliin ensi kerran kymmeneen kuukauteen.

Alkuerien nopeimman ajan 48,61 juoksi Yhdysvaltain Khallifah Rosser ja toiseksi nopein erävoittaja oli Viron Rasmus Mägi ajalla 48,78. Kolme suurinta mestariehdokasta Warholm, Yhdysvaltain Rai Benjamin ja Brasilian Alison dos Santos tyytyivät voittamaan omat eränsä kaikkeaan yrittämättä yli 49 sekunnin tuloksin.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)