Wada-pomo: Salazariin kohdistuvat dopingsyytökset rikostutkintaan

Wada-pomo: Salazariin kohdistuvat dopingsyytökset rikostutkintaan

Maailman antidopingtoimiston Wadan johtaja Craig Reedie katsoo, että Yhdysvaltain liittovaltion viranomaisten olisi syytä tutkia amerikkalaiseen juoksuvalmentajaan Alberto Salazariin ja hänen valmennettavaansa, 10 000 metrin olympiamitalisti Galen Ruppiin kohdistuvat dopingsyytökset.

BBC:n Panorama-ohjelmassa todistajat kertovat Salazarin antanee Ruppille pieniä määriä testosteroiinia 16-vuotiaasta lähtien. Salazarin vihjataan myös suositelleen urheilijoilleen astma- ja kilparauhaslääkkeiden käyttämistä suorituskyvyn parantamiseksi.

Reedie sanoo Sportsmailille, että hänestä olisi asianmukaista, että väitteiden todenperäisyys selvitettäisiin rikostutkinnan keinoin.

Väitteet ovat kiusallisia myös ratajuoksun viime vuosien maailman ykkösnimelle Mo Farahille, vaikka häntä ei syytetä dopingista. Farah siirtyi Salazarin valmennukseen neljä vuotta sitten, ja on Ruppin hyvä ystävä ja harjoituskumppani.

Brittiliitossa mietittiin suhteiden katkaisemista

Pari päivää mediassa velloneet syytteet on otettu Britannian yleisurheiluliitossa vakavasti. Daily Mailin tietojen mukaan liitossa harkittiin kaikenlaisten yhteyksien katkaisemista Salazariin. Britannian liitto, UK Athletics on käyttänyt entistä huippumaratoonaria ja nykyistä valmentajaa asiantuntija-apuna.

Farah on toistaiseksi pysynyt vaiti, eikä ole ottanut kantaa valmentajaansa kohdistuviin väitteisiin. Farah kuitenkin peruutti sunnuntaiseen Timanttiliigan Birminghamin kisaan liittyneen mediatilaisuuden.

Lämmin mediagrilli Farahille on luvassa viimeistään sunnuntain kilpailun jälkeen. Näin siitä huolimatta, että Farahia ei BBC:n ohjelmassa eikä muuallakaan ole syytetty dopingista.

Salazar ja Rupp tyrmäävät väitteet

Salazar on entinen maratonjuoksija ja kokenut juoksuvalmentaja, joka on intohimoisesti pyrkinyt hyödyntämään tiedettä harjoittelun ja palautumisen tehostamisessa.

BBC:n ja amerikkalaisen ProPublican esittämät väitteet hän tyrmäsi täysin. Salazarin mielestä ne ovat täysin vailla totuuspohjaa.

– Sen sijaan, että esitettäisiin faktoja, on lähdetty vihjailemaan ja haettu sensaatiota. Uskon puhtaaseen urheiluun ja kovaan työhön. Näin tekevät myös urheilijani, Salazar viesti julkisuuteen antamassaan lausunnossa.

Oregonian-lehti julkisti Ruppin lausunnon, jossa hän kertoi olevansa pettynyt BBC:n ja Pro ProPublican julkaisemiin tietoihin.

– Olen sitoutunut puhtaaseen urheiluun ja tehnyt töitä todella ankarasti rakentaessani uraani. Olen kertonut näille toimittajille, että nuo syytökset eivät pidä paikkaansa. Heidän lähteensä ovat myöntäneet, ettei heillä ole todisteita. Nyt he sitten julkistavat ”epäilyjä” ja tahraavat maineeni, juoksija harmitteli.