Vuoristoharjoittelu puree, Raitanen loistovedossa EM-kesään

Vuoristoharjoittelu puree

Syksyn ja talven harjoittelu toi Topi Raitasella hyviä uutisia koko uraa ajatellen. Vuoristoharjoittelu toimii ja tuottaa tulosta.

– Veriarvoissa oli noin viiden prosentin nousu, mikä on hyvä vaste korkeanpaikan harjoitteluun. Se korreloi hyvin myös omien tuntemusten kanssa. Tuntuu, että olen päässyt hyvin eteenpäin, Raitanen arvioi vuoristoharjoittelun tuloksia.

Raitanen harjoitteli syksyn ja talven kuukausina ohuessa vuoristoilmassa yhteensä 12 viikkoa. Ensin syksyllä Ranskan Font Romeussa ja sitten talvella Dullstroomissa Etelä-Afrikassa ja Flagstaffissä Yhdysvalloissa.

Nuo viikot olivat Raitasen uran ensimmäiset korkeanpaikan leirillä.

– Korkeanpaikan harjoittelu oli yksi talven teemoista ja osa Tokion olympialaisiin tähtäävää kolmivuotissuunnitelmaa, joka valmentaja Janne Ukonmaanahon kanssa tehtiin. Talven aikana haluttiin selvittää, onko korkealla harjoittelusta minulle hyötyä ja kannattaako sitä käyttää, Raitanen sanoo.

Korkeanpaikan kuten muunkin harjoittelun tuloksia on analysoitu Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) testeissä. Leirien jälkeen on selvitetty, kuinka harjoittelun kynnysarvot sekä veriarvot ja punasolumassa kehittyvät.

– Aerobinen ja anaerobinen kynnys olivat talven kehityskohteet ja ne ovat menneet eteenpäin, Raitanen sanoo.

Jukolassa avaajan rooli

Kahden lajin taitajana Raitanen maustaa kevään ja kevätkesän kilpailukautta suunnistuskilpailuilla. Niistä yksi on EM-kilpailu Sveitsin Ticinossa.

– SM-maastot Perniössä ovat osin samaan aikaan suunnistuksen EM-kisojen kanssa. Itse ajattelen, että voisin juosta SM-maastot ja mennä sen jälkeen Sveitsiin ja juosta siellä sprinttiviestin, Raitanen sanoo.

Raitanen antaa kuitenkin suunnistusmaajoukkueen vetäjien päättää, juokseeko hän Sveitsissä myös henkilökohtaisen sprintin, joka tarkoittaa, että SM-maastot jäävät väliin.

– Itse haluaisin juosta SM-maastot. Se on hieno kilpailu, jossa ei taktikoida, Raitanen sanoo.

Estejuoksukauden Raitanen aloittaa toukokuun lopulla Belgiassa. Sen jälkeen edessä ovat Paavo Nurmi Games Turussa ja Motonet GP -sarjan avaus Espoossa, jossa matkana on 1500 metriä.

– Kevätkesän ohjelmassa on myös Jukolan Viesti Hollolassa, Raitanen sanoo.

Vuosi sitten Raitanen oli Jukolan viestissä mukana nostamassa Helsingin Suunnistajien nuorta joukkuetta mainiosti kuudenneksi. Raitasen roolina on tänäkin vuonna kilpailun avausosuus.

– Se on Jukolassa hyvä osuus, pääsee ajoissa nukkumaan, Raitanen veistelee.


topi_o_musse_4186.jpg

Mustafa Mohamedin kanssa Topi Raitasella riittää keskusteltavaa. Mohamedilla on takanaan pitkä este- ja maastojuoksijan ura. Parhaimmillaan hän oli 3000 metrin esteissä MM-nelonen

,

Ruotsalaiset kirittivät  

Vuoristoleireillä Raitanen on ryydittänyt harjoitteluaan yhteisleireillä ruotsalaisten kanssa. Harjoitusseurana on ollut hieman vaihdellen, muiden muassa Ruotsin 1500 metrin kärkinimi Kalle Berglund, 800 metrin ykkönen Andreas Kramer, keskimatkuri Andreas Almgren sekä estejuoksijat Emil Blomberg ja Vidar Johansson, ja maan naiskestävyysjuoksun huippunimi Meraf Bahta.

– Syksyllä sovittiin jo ennen Ranskan leiriä, että harjoitellaan yhdessä, kun ruotsalaisilla oli samanlainen ohjelma kuin mikä meillä oli. Dullstroomissa talvella tehtiin kaikki kovat harjoitukset yhdessä, Raitanen sanoo.

Juoksijan mukaan kunto on talven harjoituskauden jäljiltä paljon parempi kuin viime keväänä. 

 – Sitä odottaa, että tuloksetkin ovat parempia, mutta aina se ei mene niin.  Kestävyyslajissa ei yhdessä talvessa saa ihmeitä aikaan ja tällä harjoituskaudella on keskitytty vielä pohjan tekemiseen, Raitanen sanoo.

– Olen kuitenkin pysynyt terveenä ja juossut ehjiä harjoitusviikkoa. Jos tällaisia talvia saa 2-3 peräkkäinen, kehitystä tapahtuu.

EM-kisoissa finaaliin 

EM-kesä on Raitasen ja Ukonmaanahon kolmivuotissuunnitelmakauden ensi askel kohti Tokion olympialaisia. Kesän tavoite on nousta estejuoksijana hyvälle eurooppalaiselle tasolle.

– Jos kaikki menee nappiin, 3000 metrin esteissä on mahdollista juosta alle 8.30:n. Berliinin EM-kisoissa tavoitteena on finaalipaikka. Siihen vaaditaan sellainen 8.33-8.34 höystettynä hyvällä loppukirillä, Raitanen arvioi.

,


lopning_7685.jpg

Estejuoksijat Topi Raitanen ja Emil Blomberg Etelä-Afrikan maisemissa