Vuoden parayleisurheilija Kotaja: Nyt panostetaan Rion sataselle

Vuoden parayleisurheilija Kotaja: Nyt panostetaan Rion sataselle

Vuoden parayleisurheilijana palkitun Amanda Kotajan ajatukset ovat jo tiiviisti Rio de Janeiron paralympiakisoissa. Dohan MM-kilpailuissa syksyllä 200 metrin kultaa ja 100 metrin hopeaa luokassa 54 kelannut Kotaja haluaa Riossa pikamatkan voittajaksi.

– Varmasti taso nousee Riossa tähän vuoteen verrattuna, mutta pitää itse nostaa omaa tasoa, että pärjää, Kotaja sanoo.

Tason nousulla Kotaja viittaa Dohan MM-kilpailuissa nähtyyn kiinalaisten vahvaan esiinmarssiin. Hän uskoo sen jatkuvan paralympiakesänä. Myös usko omiin mahdollisuuksiin on vahva.

– Jos pystyy terveenä treenaamaan koko vuoden, en näe syytä siihen miksei voisi menestyä, Kotaja sanoo.

Kuluneen vuoden aikana Kotajan harjoittelua kiusasi mykoplasma. Se poiki sairastelua ja hidasti palautumista. Syksyllä Dohan MM-kilpailuissa kunto oli kohdallaan.

Tänä vuonna Kotaja uskoo osaavansa välttää sudenkuopat.

– Pitää muistaa maltti harjoittelussa, ettei tule ylirasitusta. Myös terveyden kuten veriarvojen tasaisesta seurannasta pitää huolehtia ja siitä, että saa ravinnosta vitamiinit ja kaiken muun, jotta vastustuskyky pysyy hyvänä.

Painotus määrästä laatuun

Kotajaa valmentaa Maarit Kurki. Taustajoukoissa on mukana myös Marko Hyytiäinen. Harjoittelua on jatkettu aika lailla kuluneen kauden urilla, mutta painotus on vahvasti 100 metrille.

– Minulla on jo aika hyvin pohjaa. Harjoittelun määrää ehkä vähän nyt lasketaan ja harjoittelun laatua lisätään. Myös maksimivoimaa ja lajivoimaa yritetään kehittää. Kelausvälineet minulla ovat kunnossa. Sen puolesta en anna tasoitusta muille, Kotaja sanoo.

SUL.:n mitalikahveilla Helsingissä juhliittiin päättyneen kilpailukauden mitalisteja kuten MM-pronssin heittänyttä Tero Pitkämäkeä sekä 19-vuotiaiden EM-kilpailujen mitalisteja, seiväshyppääjä Niko Koskista ja kestävyysjuoksija Alisa Vainiota sekä 22-vuotiaiden EM-mitalistia Jussi Kanervoa.

Parayleisurheilun menestyjistä muistettiin Kotajan ohella Dohan MM-kilpailuissa kelauksessa mitaleille yltäneitä Henry Mannia, Toni Piispasta ja Leo-Pekka Tähteä.


koskinen_niko_pispanen_toni_tahti_leo-pekka_kotaja_amanda_janhunen_teemu_kurki_maarit_pitkamaki_tero-1.jpg

SUL:n mitalikahvien urheilijatähdet (eturivi): Niko Koskinen, Toni Piispanen, Leo-Pekka Tähti, Amanda Kotaja, Henry Manni ja Tero Pitkämäki. Takarivissä valmentajat Teemu Janhunen ja Maarit Kurki.