Vuoden 2020 Rehti Urheilija -titteli Maria Huntingtonille

Tampereen Pyrinnön moniottelija Maria Huntington sai Tahko Pihkala- seuralta erittäin arvostetun huomionosoituksen. Suuri raati valitsi tamperelaisen vuoden 2020 Rehti-Urheilijaksi.

Seura perusteli valintaansa mm. sillä, että Huntington on osoittanut todellista rehtiyttä. Hän ei ole nuoruudessaan viettänyt kulutusjuhlia, mutta saanut hyvät eväät kotoa ja myös urheiluympäristöstään. Huntington on noussut kansainväliseksi urheilijaksi tavalla, joka antaa uskoa monille.

Huntington ei ole unohtanut taustojaan ja on vuorostaan ollut auttamassa taloudellisesti vaikeassa olevien perheiden lapsia.

– Valintamme osui varmasti kohdalleen. Maria Huntington sopii erinomaisesti Rehti-Urheilija – palkittujen luetteloon, seuran puheenjohtaja Tuomo Jantunen kertoi aavistuksen herkistyneenä.

Tahko Pihkala -seuranpuheenjohtaja Tuomo Jantunen, Maria Huntington ja Jarmo Hakanen Tampereen Pyrinnön tiloissa järjestetyssä tilaisuudessa.

”Älä tule verkkareissa”

Huntington ei tiennyt tulleessaan Tampereen Pyrinnön kokoustiloissa järjestettyyn jakotilaisuuteen, mistä oli kyse.  Neuvoksi hän oli vain saanut, ”älä tule verkkareissa!”

Huntington oli enemmän kuin yllättynyt ja otti nöyränä arvokkaan tittelin vastaan. Kun hän luki aiemmin ao. tunnuksen saaneista laadittua uetteloa, suupielet nousivat entisestään.

– Onpas kovia nimiä!

Tahko Pihkala-seuran palkinto on jaettu vuodesta 1985. Ensimmäinen saaja  oli hiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemi. Vuoden 2019 Rehti Urheilija oli Topi Raitanen. Muita huomionosoituksen saaneita yleisurheilijoita, lajin valmentajia tai johtajia on yhteensä 11, kun palkinto on jaettu 36 kertaa.

Yleisurheiluväestä palkinnon ovat saaneet: 1989 Tapio Korjus, 1995 Valentin Kononen, 1999 Tiia Hautala, 2002 Markus Pöyhönen, 2004 Leo-Pekka Tähti, 2007 Carl-Olaf Homén, 2010 Wilson Kirwa, 20212 Toni Piispanen, 2016 Oskari Mörö.

Mairit Pellinen ja Tuomo Jantusen jakoivat Tahko Pihkala -seuran Rehti Urheilija -palkinnon Maria Huntingtonille.

”Minun nimeni on Tahko Pihkala”

Nuorille Tahko Pihkala ei sano juuri mitään. Maria Huntington oli toki kuullut nimen, mutta siihen jäi hänenkin tietous. Lauri ”Tahko” Pihkala oli ennakkoluuloton urheilumies, urheilija, valmentaja, kirjoittaja, keksijäkin ja ties mitä.

Pesäpalloilun kehitystyö oli Tahkon projekti, mutta kevyt oli hänen juoksujalkansakin. Hän alitti ensimmäisenä suomalaisena 800 metrillä kahden minuutin rajan. Kun juoksu tapahtui ulkomailla, tulosta ei hyväksytty Suomen ennätykseksi.

Tahko oli suuri persoona, joka viljeli huumoria missä liikkuikin. Yksi kuluneimmista jutuista: Tahko käveli junan vaunusta toiseen, ovella tuli vastaan humalainen, joka sanoi vihaisesti ”perkele”. – Minun nimeni on Tahko Pihkala, mukava tutustua, kuului vastaus.

Rehti Urheilija-palkintoa oli Tahko Pihkala -seuran puolesta jakamassa Tuomo Jantusen lisäksi myös Mairit Pellinen.

Teksti: Jarmo Hakanen