Voimanpesä-Lakka tykkää haastaa radalla ja somessa

Voimanpesä-Lakka tykkää haastaa radalla ja somessa

Pika-aituri Elmo Lakka haluaa haastaa niin juoksuradalla kuin somessa. Lihaksikas juoksija ei ujostele näyttää eikä käyttää voimiaan. Somessa hän sanoo näkyvänsä hurtin huumorin varjolla.

– Vähän olen koettanut haastaa muita juoksijoita mukaan, Lakka veistelee someaktiivisuudestaan.

Radalla väkivahva juoksija on tulta ja tappuraa. Hallikaudella hän pudotti 60 metrin aitajuoksun ennätyksensä aikaan 7,81, mutta jäi täpärästi rannalle joukkueesta Euroopan hallimestaruuskilpailuihin. Se jätti kesäksi mukavasti nälkää.

– Rahkeita oli reippaasti kovempiin aikoihin, sinne 7,70:n tietämille. En vaan onnistunut yhdessäkään kilpailussa samaan nappijuoksua, Lakka sanoo.

Kevään nopeustesteissä Lakka on ollut ennätysvauhdissa eikä 110 metrin aitajuoksun ennätyksen 13,89 kohentaminen jää ainakaan voimista kiinni.

– Kesällä pitäisi palata noihin aikoihin, joita juoksin vuonna 2012 metrin korkuisilla aidoilla, eli nyt 13,69 on asetettu aikatavoitteeksi miesten aidoilla, Lakka sanoo.

Kautensa Lakka avaa Espoon Tähtikisoissa sunnuntaina 24.5. Hänen nimensä on sekä 100 metrin että pika-aitojen lähtölistalla..

 

Haapakoskelta tekniikkavinkkejä

Kouvolalaisen Jari Erosen valmennuksessa 183-senttinen Lakka on nojannut voimaan ja nopeuteen. Kumpikin on saatu kehittymään tasaista tahtia. Rinnallevedossa liikahtaa 135 kiloa ja 100 metriä livahti viime kesänä 10,57.

– Olen aitajuoksijaksi lyhyt, joten olen joutunut hakemaan juoksua voiman ja nopeuden kautta, Lakka kiteyttää kaksikon valmennuslinjaa.

– Minulle oli yllätys, että Elmon sileän juoksu lähti kulkemaan noin hyvin. Alun perin minulla ei ollut ajatuksena, että juostaan noin paljon sileää. Mutta se on kulkenut ja Elmo tykkää siitä, Eronen sanoo.

Lakan väkevät voimat kantoivat talvella 60 metrin aitajuoksussa, mutta 110 metriä on hieman toinen juttu.

– 110 metrin aitajuoksussa teknisen taitavuuden osuus korostuu, Eronen muistuttaa.

Tuota taitoa Lakka on ammentanut entisen huippuaiturin ja Suomen Urheiluliiton nykyisen lajivalmentajan Antti Haapakosken Jyväskylän vierailuilla. Eronen vastaa Lakan harjoittelun kokonaisuudesta, mutta Haapakoski puurtaa tekniikkakonsulttina.

– Haapakoski on käynyt kerta viikkoon vetämässä lajitreenit. Hänellä on silmää aitomiselle enemmän kuin itselläni. Tämä on toiminut hyvin, Lakka sanoo.

 

Ponnistus ja käsien käyttö työmaana

Kesän kärkitavoite Lakalla on onnistua heinäkuussa Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Juoksijan mukaan hallikausi kertoi, että työ etenee aikataulussa, vaikka tekemistä riittää, varsinkin tekniikassa.

– Aidalle menossa ponnistukset tulevat vähän vastaan. Kun sen tekee juoksun aikana 10 kertaa, aikaa kuluu sadasosia enemmän, Lakka sanoo. 

Juoksijan mukaan toinen työmaa on käsien tehokas käyttö aitaväleissä.

– Ne ovat minun kehitykseni kulmakivet, Lakka arvioi.

Lakka opiskelee Jyväskylässä liikuntapedagogiikkaa. Harjoitusseuraa ei tarvitse kaukaa hakea. Golf-ammattilaiseksi tähtäävä tyttöystävä Iida-Lotta Juura opiskelee samassa paikassa ja on usein mukana harjoituksissa. Lakka suunnittelee myös Juuran fysiikkatreenit.

– Saan yleisurheilun kautta todella hyviä fysiikkatreenejä ja Elmolta paljon vinkkejä punttisalissa, Juura kiittelee.


haapakoski_antti_ja_eronen_jari_1_of_1.jpg

Yhteispeli toimii. Antti Haapakoski antaa tekniikkavinkkejä. Jari Eronen ohjelmoi Elmo Lakan harjoitukset.