Voimanpesä Kaukolahti etsii loikkaan jatkuvuutta

Voimanpesä Kaukolahti etsii loikkaan jatkuvuutta

Kippi kulkee ja Tuomas Kaukolahti etenee käsien varassa Portugalin Santo Antonion harjoituskeskuksen voimistelu -ja leuanvetohäkkyrässä kuin parkour -ammattilainen. Valokuvaajalle kolmiloikkaaja pullistaa hauikset ja virittelee leveän hymyn.

– Suomen ennätyksen olen laittanut tavoitteeksi. Uskon, että siihen on realistiset mahdollisuudet, Kaukolahti linjaa yhtä urheilu-uransa suurista maaleista.

Räväkkäotteinen vantaalaishyppääjä harjoittelee tosissaan, muttei otsa rypyssä. Pertti Pousin 17 metrin SE-lentoon on vielä rutkasti matkaa. Kaukolahden, 20, ulkorataennätys on viime kesänä hypätty 15,87. Halliennätys on viime talvena tehty 15,74.  

– Kesän tavoite on 16,20 ja finaalipaikkaa Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kisoissa, Kaukolahti sanoo.

Pekka Nurmen valmentama Kaukolahti jätti kevättalvella taakseen armeijan harmaat. Paikka Aalto-yliopistossa kemian opiskelijana on plakkarissa, joten nyt on aikaa ja mahdollisuuksia katsoa minne rahkeet riittävät kolmiloikkaajana.

– Tilanne on aika hyvä. Nyt on tärkeää saada paljon lajisuorituksia alle. Niitä ei armeijassa ollessa tullut paljon, hyppääjä sanoo.

 

Lisää liikkuvuutta, hyppyyn jatkuvuutta

Kaukolahti kuvaa itseään voimahyppääjäksi, joka pyrkii kohti nopeampia kontakteja ja paremmin jatkuvaa hyppyä.

– Tavoite on saada lisää nopeutta ja vauhti säilymään hypyssä, Kaukolahti sanoo.

Talven nopeustesteissä lentävä 20-metrinen koheni 1,96:een. Kaukolahti uskoo sen kohenevan vielä kevään aikana.

Kun perusvoimaa on reilusti (rinnalleveto 135 kg ja syväkyykky 175 kg), haasteena on saada voimat ja kasvanut nopeus hyötykäyttöön hypyssä. Sitkein kanto kaskessa on liikkuvuus.

– Liikeradat ovat minulla vähän turhan suppeita ja hyppääminen on siksi ollut vähän jäykänpuoleista, Kaukolahti sanoo.

Hyppääjä tunnustaa inhoavansa venyttelyä, mutta sitä sekä liikkuvuusharjoittelua on lisätty viikko-ohjelmiin, mikä on pikku hiljaa tuonut tulosta.

–  Itse tekisin liikkuvuuden harjoittelemisen mieluitenkin jotenkin muuten, vaikka vähän kamppailu-urheilumaisena harjoitteluna, Kaukolahti tunnustaa.

 

Hyvävireinen Pulli kirittäjänä

Portugalin leirillä Kaukolahdella on ollut verraton kirittäjä. Samoilla harjoituspaikoilla ahertaa mainiossa vireessä kohti kesää etenevä Kristian Pulli. Kaukolahden tapaan 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin tähtäävällä Pullilla kolmiloikka on erittäin vahvasti ensi kesän kisaohjelmassa.

– Yritetään pysyä perässä, Kaukolahti myhäilee.


kaukolahti-5638.jpg

Voimanpesä Tuomas Kaukolahden haasteena on saada loikat jatkumaan.