Vilma Berg valittiin Pariisin paralympialaisten joukkueeseen

Suomen Paralympiakomitean hallitus vahvisti yleisurheilija Vilma Bergin valinnan Pariisissa 28.8.–8.9. kilpailtaviin paralympiakisoihin. Maanantaina kisoihin nimettiin myös ampumaurheilija Jarkko Mylly.

– Suomen paralympiajoukkueen kokoonpano täydentyi kahdella upealla urheilijalla ja lisäksi saimme ampumaurheilun myötä kuudennen lajiryhmän mukaan Pariisiin. Tavoittelemme edelleen 18-20 urheilijan joukkuetta, jotka kilpailevat 6-8 eri urheilumuodossa, sanoo Suomen joukkueen johtaja Kimmo Mustonen.

Suomen joukkue täydentyy 5.8. saakka, jolloin on ilmoittautumisen takaraja. Näiden valintojen myötä joukkueeseen kuuluu yhteensä 15 urheilijaa 6 eri lajista. Suomen joukkueen tavoite kisoista on kuusi mitalia.

Berg jahtaa ennätyksiään unelmiensa kisoissa

Berg, 21, pääsee Pariisissa unelmiensa näyttämölle. Paralympialaiset ovat olleet T38-luokan juoksijan ja pituushyppääjän tähtäimessä jo vuosia.

– Olen niin onnellinen, että pääsen mukaan joukkueeseen! Tästä kaudesta on ollut ihan hyvät fiilikset, ja onneksi se pääsee nyt huipentumaan Pariisiin, helsinkiläinen iloitsee.

Nimityksen myötä Bergistä tulee paralympiajoukkueen seitsemäs yleisurheilija aiemmin valittujen ratakelaajien Leo-Pekka Tähden, Toni Piispasen ja Amanda Kotajan, keihäänheittäjä Marjaana Heikkisen, kuulantyöntäjä Teijo Kööpikän sekä pituushyppääjä Iida Lounelan seuraan.

Samalla Bergistä tulee yksi joukkueen nyt yhteensä viidestä ensikertalaisesta paralympiaurheilijasta yleisurheilijatovereidensa Iida Lounelan ja Teijo Kööpikän sekä ratsastajien Jonna Aaltosen ja Laura Kangasniemen rinnalla.

Vuonna 2015 yleisurheilijana aloittanut helsinkiläinen esiintyi ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoissa vuonna 2021 parayleisurheilun EM-kilpailuissa Bydgoszczissa, missä ylti hienosti pistesijoille kolmessa lajissa: neljänneksi 400 metrin juoksussa, viidenneksi pituushypyssä ja seitsemänneksi 100 metrin matkalla. Jo sitä ennen hänellä oli vyönsä alla nuorten MM-hopeaa 800 metriltä ja neljäs sija 200 metriltä vuodelta 2019 Sveitsistä.

”Omia ennätyksiä ollaan Pariisiin menossa tekemään”

Myös ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan tulevassa paralympiakaupungissa Pariisissa kesällä 2023 Berg ylsi pituudessa viidenneksi, mutta koki 400 metrin finaalissa epäonnea kaatuessaan 10 metriä ennen maalia. Loppuun kävellyn 400 metrin 8. sijan lisäksi hän juoksi seitsemänneksi 200 metrillä ja urakoi vielä satasenkin, jolla sijoittui alkuerien myötä 11:nneksi.

Tämän kesän MM-kisojen tuloksiinsa Japanin Kobessa Berg ei ollut tyytyväinen. Pituudessa 424 kantanut hyppy jäi vielä kauas hänen ennätyksestään 445 ja riitti kovatasoisen pituusfinaalin seitsemännelle sijalle. 400 metrin alkuerässään Berg juoksi viidenneksi ajalla 69,92, mikä jätti hänet alkuerien kokonaistuloksissa kymmenenneksi. Aikavertailussa eroa kahdeksan parhaan finaaliin jäi 2,21 sekuntia, mutta eurooppalaisista Berg oli neljänneksi paras.

– Omia ennätyksiä ollaan Pariisiin menossa tekemään ja tietenkin pyrkimään siellä parhaisiin mahdollisiin sijoituksiin, Berg toteaa paralympiatavoitteistaan.

Synnynnäisen, lievän hemiplegian eli toispuolihalvauksen myötä T38-luokassa kilpailevaa Bergiä valmentaa Olli Mykkänen, joka vastaa myös Bergin läheisen HKV:n ystävän, Iida Lounelan, valmennuksesta.