Viestimaajoukkue haluaa Japanista MM-kisapaikan

Miesten 4 x 100 metrin viestimaajoukkueella on tiukka tavoite Japanin Yokohamassa reilun viikon päästä  (11.-12.5.) juostavissa MM-viesteissä. 

– Meillä on vain yksi tavoite. Se on olla kymmenen parhaan joukossa. Nyt ei pidä katsoa aikoja. Se on joukkue joukkuetta vastaan, Eetu Rantala linjasi, kun kuuden hengen maajoukkueryhmä lähti lyhyelle leirille Tokion Jutendon yliopistolle, josta matka jatkuu Yokohamaan.

Toteutuessaan tavoite veisi joukkueen syys-lokakuun taitteessa Dohan MM-kisoihin.

Ketkä MM-paikasta juoksevat, ratkeaa Japanissa. Sinne matkanneessa ryhmässä ovat Rantalan lisäksi, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen, Samuel Purola, Roope Saarinen ja Ville Myllymäki. 

Joukkueen valmentaja on Petteri Jouste, joka nimeää MM-kisoissa juoksevan nelikon ensi viikolla.

– Tämän ryhmän kanssa tehdään 8. päivä viestitreeni. Sen perusteella minä päätän, kuka on parhaassa iskussa, tietysti viestijoukkueen juoksijoiden roolit huomioiden, Jouste setvii.

– Viestiharjoitus on kuitenkin vain harjoitus. Kilpailua ei aleta juoksemaan. Luvassa ei ole mitään 120 metrin karsintakisaa. 

Jouste tietää, että päätös on ankara hetki niille kahdelle, jotka eivät tule valitukseksi. Hän uskoo, että nämä juoksijat osaavat ottaa varamiehen roolin oikein.

– Varamiehiäkin on joskus tarvittu itse kilpailussa, Jouste muistuttaa.

Lehtonen: Alle 39 sekunnin on juostava

Nelikko Rantala, Ahlfors, Lehtonen ja Purola kiiti viime kesän EM-kisoissa 4 x100 metrillä kuudenneksi SE-ajalla 38,92 juostuaan alkuerissä 39,11. Yokohamassa on mukana 26 joukkuetta. Paikka kymmenen parhaan joukossa, tai kahdeksan parhaan finaalissa vaatii huippuonnistumista.

–  Alle 39 sekunnin pitää juosta. Siitä en ole varma, riittääkö just alle 39 sekunnin aika, vai pitääkö juosta 38,5:n aikoja, Lehtonen sanoo.

Ahlfors on samaa mieltä.

–  Kymppisakkiin tarvitaan kova juoksu ja ripaus onnea. Viime kerralla MM-viesteissä kymppisakkiin pääsi aika heikollakin ajalla, nyt sinne vaaditaan alle 39 sekunnin aika, Ahlfors arvioi. 

–  Minä heittäisin, että lähelle 39 sekuntia pitää juosta, Myllymäki komppaa.

Jousteen mukaan suomalaisnelikon onnistumisen ratkaisee juoksukunto.

–  Se, että ollaan kovassa juoksukunnossa on tärkeintä. Niiden viestiharjoitusten perusteella, mitä on tehty, vaihdot tulevat takaraivosta. Harjoituksissa ei tarvitse ottaa 3-4 vaihtoa alle, että se alkaa muistua mieleen. Kyse on siitä, että juoksuvauhtia riittää, Jouste sanoo.

Juoksuvire kaivettiin esiin jo toukokuulle

MM-viesteissä kilpaileminen on vaatinut kuusikolta harjoittelun rukkaamista niin, että kilpailuvire löytyy jo poikkeuksellisen varhain keväällä. 

– Treeniä on kevennetty, ja jätetty esimerkiksi maksimivoima pois, että nyt olisi hyvä kulku päällä. Minulla oli pieniä akillesvaivoja, mutta ne on selätetty, Ahlfors kertoo.

– En ole ikinä ollut tässä vaiheessa näin hyvässä kunnossa. Kesääkin ajatellen on mielenkiintoista saada kunto esiin nyt ja aloittaa kilpailukausi tuollaisissa kisoissa, Lehtonen sanoo.

– Minulle nuorten EM-kilpailut ovat kauden päätavoite, ja ne ovat suhteellisen aikaisin kesällä. Ei haittaa vaikka aloittaa kauden näin aikaisin.

Samoja tuntoja on Purolalla, Saarisella ja Myllymäellä.

– Treenit ovat menneet hyvin. Olen pystynyt treenaamaan laadukkaasti. Mikäs sen hienompaa kuin aloittaa kausi viestin merkeissä, Purola sanoo.

– Tuntuu, että kunto on vähän herkistynyt hallikaudesta. Kevät on harjoittelussa menty nopeuspainotteisesti, Saarinen sanoo. 

Myllymäki kertoo, että kahden viime kauden ongelmat on taklattu.

– Nyt on todella hyvä tilanne, ei ole mitään ongelmia. Löydettiin fysioterapeutin kanssa syyt parin viime vuoden murheisiin, Myllymäki viittaa toisen polven ja nilkan liikkuvuusongelmiin. 

– Niitä on talvena aikana hoidettu säännöllisesti ja tehty korjaavia liikkeitä. Tilanne on alkanut vakiintua. Hallikausi oli jo paljon parempaa tekemistä kuin parilla viime kaudella.

Rantala: Rakennettiin uutta lajikulttuuria

Talven mittaan viestimaajoukkue on nostattanut yhteishenkeä ja hionut vaihtoja leireillä Pajulahdessa ja Jyväskylässä.

– On rakennettu uutta lajikulttuuria, sitä että ihmiset sitoutuisivat viestiin. Nyt sen huomaa, että viestihommat kiinnostavat porukkaa ihan oikeasti. He ovat valmiita panostamaan ja uhraamaan sille aikaa, Rantala sanoo.

– Minulla oli hallikauden jälkeen oli pieni venähdys selässä. Jouduin huilaamaan vähän aikaa, mutta sen jälkeen olen päässyt hyvin niin sanotusti ratsun selkään. Otettiin Oskun (Lehtonen) kanssa maaliskuun leirille muutamia vaihtoja ja Jyväskylässä käytiin Oton (Ahlfors) kanssa Harjun kentällä kun 20 astetta lämmintä.