Vielä ehtii mukaan lajikarnevaaleille, Australian MM-urheilijoita mukana

Vielä ehtii mukaan lajikarnevaaleille

Yksitoistavuotias Olavi Kiiski osallistuu kesä-heinäkuun taitteessa ensi kertaa Someron seiväskarnevaaleille. Nuori mies tietää tarkkaan mitä on luvassa.

– Syödään, nukutaan ja hypätään, Kiiski kiteyttää karnevaaliohjelmaa, jota hän pitää hyvänä.

– Haluan oppia uutta tekniikasta ja tulla paremmaksi seiväshyppääjäksi. Siksi olen menossa karnevaaleille, Kiiski sanoo.

Tietoa-taitoa ja kilpailuja on tarjolla kaikkien yleisurheilulajien karnevaaleilla. Ne järjestetään 28.6.-1.7.  Kaikille karnevaaleille ehti ilmoittautua vielä kuluvan viikon aikana. Tarkemmat päivämäärät kunkin karnevaalin kohdalla näet tästä linkistä

Karnevaalipaikkakunnat ovat Jämsänkoski (aita- ja pikajuoksut), Jämsä (kestävyysjuoksut, kävely, pituushyppy- ja kolmiloikka), Virrat (korkeus), Somero (seiväshyppy), Kokemäki (kiekko ja kuula), Kaustinen (moukari) sekä Pihtipudas (keihäs). 

– Karnevaaleille on ilmoittautunut kaikkiaan jo yli 800 henkeä. Se lupaa hyvää, sillä ilmoittautuneiden määrä on satakunta henkeä edellä viime vuoden vastaavaa ajankohtaan, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) lajikarnevaaleista vastaava aluepäällikkö Tapio Rajamäki.

Australian MM-joukkueen nuoria mukana

Karnevaaleilla opiskellaan lajitaitoja ja kilpaillaan. Karnevaaleilla on opetusta myös vanhemmille ja ohjaajille. Tänä vuonna joissakin karnevaalikilpailuissa on mukana australialaisia urheilijoita, jotka valmistautuvat 10. heinäkuuta Tampereella alkaviin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin.

– Australian MM-joukkue leireilee Liikuntakeskus Pajulahdessa ennen siirtymistä Tampereelle. Heistä noin 50 urheilijaa on ilmoittautunut karnevaalikisoihin Jämsään, Jämsänkoskelle, Kaustiselle, Kokemäelle, Pihtiputaalle sekä Somerolle,  kertoo Rami Virlander  Liikuntakeskus Pajulahdesta. 

– Autamme heitä kisamatkoissa Pajulahdesta käsin. Nämä juniorit ovat erittäin sopivaa vastusta suomalaisnuorille karnevaalikisoissa.

Jämsänkoskella jo 150 ilmoittautunutta

Jämsänkosken pika- ja aitajuoksukarnevaaleille  on ilmoittautunut jo 150 nuorta ja ilmoittautumisaika jatkuu torstaihin (22.6.). Karnevaalin tasokkaassa kouluttajakaartissa ahertavat mm. Antti Mero Jr, Joni Jäntti, Pasi Teini, Tanja Pylkkänen, Netta Salo Pekka Mäkelä, Oona Hujanen, Timo Siirtola, Otto Raja-aho, Jani Hirsivaara sekä Anatoli Mihailov. 

Rehtoreina toimivat Jussi Ihamäki (aidat) ja Anne Suoranta (pikajuoksut). Aikuisryhmää vetää Daniela Eklund.

Virroilla korkeuskarnevaaleilla ilmoittautuminen karnevaalileirille päättyy sunnuntaina (24.6.). 

– Valmentajia ja kouluttajia on runsaasti, joten henkilökohtaista ohjausta on jokaisen saatavilla. Lajiluennon pitämään Laura Rautanen, kertoo Tanja Sihvonen Virroilta. 

Karnevaalit järjestetään luonnonkauniissa ympäristössä, jossa majoitus ja uimaranta ovat 200 metrin päässä urheilukentästä


Minna Nikkanen Kalevan Kisat

Minna Nikkanen on yksi Someron karnevaaleilla kilpailevista kärkinimistä.

,

Somerolla ja Kokemäellä huippuoppia

Someron seiväskarnevaalileirille on jo yli sata ilmoittautunutta. Leirille ehtii ilmoittautua vielä sunnuntaihin 24.6. saakka. 

 – Majoitus ja ruokailut ovat Kiirun koululla. Leiriläisten käytössä on urheilukentän lisäksi koulun liikuntasali, jossa on välineet telinevoimisteluharjoituksiin, kertoo Someron Liikunta ry:n toiminnanjohtaja Veera Hälli. 

Seiväskarnevaalien rehtorin Mikko Latvalan mukaan karnevaalien teemana on lajin perustaitojen, kuten kuoppaan viennin ja seipään perään ponnistamisen opettaminen turvallisesti. Aikuisryhmän rehtorina toimii Mikko Wecksten. 

Kiekko- ja kuulakarnevaaleille Kokemäen Pitkäjärvellä on ilmoittautunut n. 70 osallistujaa. Tapahtumaan osallistunee nuoria urheilijoita myös Ruotsista ja Sveitsistä. Kouluttajina mm. Anssi Mäkinen ja Mika Lönnblad, sanoo Paula Järvi Kokemäeltä

,


1xa_9950.jpg

Oliver Helander heittää Pihtiputaan keihäskarnevaalien pääkilpailussa.

,

Keihäs- ja moukarikisat Ylen kanavilla

Pihtiputaan keihäskarnevaalien ja Kaustisen moukarikarnevaalien pääkilpailut huipentuvat tänä vuonna Ylen televisiomaan pääkilpailuun.

Pihtiputaan keihäskarnevaaleille on tulossa n. 250 kilpailijaa sekä 200 leiriläistä. Keihäskouluun voi ilmoittautua vielä vaikka paikan päällä.

 – Pihtiputaan kohokohtia ovat mm. naisten 60 metrin kerhon mukanaolo, Pihtiputaan kunnan karaokeilta perjantaina, lauantain keskipäivän haastatteluhetki, joka sisältää yllätyksen, paraleiriläisten suurin määrä koskaan sekä pääkilpailun televisioinnin paluun, sanoo Kimmo Kinnunen.

Moukarikarnevaalileirille on ilmoittautunut noin 100 osallistujaa. Ilmoittautuminen leirille päättyy sunnuntaina (24.6). 

– Tänä vuonna on moukarikarnevaalien 20-vuotisjuhlavuosi. Kaikille on hyvin tilaa heittää ja harjoitella, sillä Nikulan erinomaisille heittopaikoille on rakennettu nuoria varten yksi heittopaikka lisää, kertoo Saana Kujala.