Vielä ehtii lajikarnevaaleille, Ruuskaselta luento Pihtiputaalla

Ruuskasen ja Hirvosen tiet erosivat:  "Tähän ei liity dramatiikkaa"

Yleisurheilun lajikarnevaaleilla ehtii vielä mukaan. Karnevaalit järjestetään kesä-heinäkuun taitteessa, eli 29.6.-2.7. Poikkeuksena Pihtiputaan keihäskarnevaali, joka alkaa jo 28. kesäkuuta.

– Lajiopetusta on tarjolla yhdeksällä eri paikkakunnalla, kertoo lajikarnevaaleista vastaava Suomen Urheiluliiton aluepäällikkö Tapio Rajamäki.

Lajikarnevaaleilla harjoitellaan, kilpaillaan ja tavataan maajoukkueurheilijoita. Lajikoulussa nuorille urheilijoille on tarjolla kotimaista huipputason opetusta. Vinkkejä, ohjausta ja opetusta on tarjolla myös nuorten vanhemmille ja valmentajille.

– Harjoittelun ohella karnevaaleilla on tasokkaita kilpailut kaikenikäisille. Karnevaalit on myös oiva paikka hankkia uusia kavereita oman lajin parista, Rajamäki muistuttaa.

Lehikoinen ja Lakka mukana Jämsänkoskella

Jämsänkosken pika-ja aitajuoksukarnevaaleille on ilmoittautunut reilut 70 lajikoululaista.

– Meillä viimeinen ilmoittautumispäivä on 23. kesäkuuta. Luvassa on hyvätasoisen opetuksen ohessa kovia kisoja ja tilaisuus tavata kotimaisia huippunimiä, kertoo karnevaalin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Markku Suomalainen.

– Valmentajina meillä on parhaat voimat. Urheilijoista leirillä ovat paikalla ainakin Matilda Bogdanoff, Viivi Lehikoinen ja Elmo Lakka.

Pulli, Ollikainen, Mäkinen ja Keskisalo Jämsässä

Kestävyysjuoksijoiden, pituushyppääjien- ja kolmiloikkaajien karnevaalit ovat osanottajamäärältään Suomen suurimmat. Lajikouluissa on noin sata urheilijaa. Kaikkiaan urheilijoita on tulossa noin 750.

Jämsän karnevaaleille ehtii ilmoittautua kesäkuun 26. päivään asti.

– Uskon, että täällä on helppoa viihtyä. Suorituspaikat ovat lähellä majoitus- ja ruokailutiloja, ja koulutusta johtavat SUL:n nimeämät valmentajat. Lisäksi paikalla on maajoukkueurheilijoita, kuten Kristian Pulli ja Roni Ollikainen, Emmi Mäkinen, kertoo karnevaalisihteeri Riina Jormakka.

– Kestävyysjuoksussa 800 ja 1500 metrin kilpailuissa eräjaot tehdään aikojen, ei ikäluokkien perusteella. Jos tilastoja katsoo, noin 90 prosenttia täällä olleista urheilijoista on tehnyt näissä kilpailuissa kauden sen hetken parhaansa.

EX- Euroopan mestari ja nykyinen SUL:n kestävyysjuoksuvalmentaja Jukka Keskisalo vastaa kestävyysjuoksukarnevaaleilla valmentajaryhmästä. Muita kouluttajia karnevaaleilla ovat ex-juoksijahuiput Mika Maaskola ja Janne Ukonmaanaho sekä kokenut kestävyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander.

Ruoveden karnevaalin teemana ”pomppu”

Korkeuskarnevaalien rehtori Kaisa Wallinheimo kertoo, että karnevaaliteemana on pomppu.

– Leiriohjelmasta löytyy aiempien vuosien tapaan monipuolista tekniikkaharjoittelua, leirikisaa, hyppääjän eri ominaisuuksien harjoittamista ja mukavaa ryhmätoimintaa.

Uutta korkeuskarnevaaleilla ovat klinikkamuotoiset luennot.

– Kukin, eli urheilijat, vanhemmat ja valmentajat voivat hakea tietoa itseään kiinnostavista asioista. Klinikoiden teemoina ovat ainakin ravinto, fyysinen harjoittelu, tekniikka, kehonhuolto ja kuntoutus. Klinikoiden avulla pyritään antamaan mahdollisimman yksilöllisiä ohjeita, Wallinheimo sanoo.

Somerolla oppia, kisoja ja juhlahumua

Seiväshyppääjien lajikoulut ja kilpailun Someron karnevaaleilla saavat tänä vuonna lisäpontta kaupungin ja seuran juhlavuosista.

– Someron kaupunki täyttää 150 vuotta ja karnevaalien järjestävä urheiluseura Someron Esa 100 vuotta. Juhlat värittävät myös seiväskarnevaalien ohjelmaa. Lisäksi Somerolla on juhliin liittyen oheisohjelmaa, kertoo Veera Hälli.

Pelkkää juhlahumua karnevaalit eivät ole. Tasokkaat lajikoulut ja hyvät kilpailut ovat tänäkin vuonna karnevaalin ydin.

– Meillä on tällä haavaa ilmoittautuneita 81. Viimeinen ilmoittautumispäivä seiväskarnevaaleille on maanantai 26. kesäkuuta, Hälli sanoo

Maajoukkueurheilijat opastavat Kokemäellä

Kuulan- ja kiekonheiton lajitaidot jalostuvat Kokemäen karnevaaleilla, jonne on tällä haavaa ilmoittautunut 75 urheilijaa.

– Kouluttajalista on kova. Maan parhaat valmentajat ovat paikalla ja nuorilla on tilaisuus tavata ja seurata myös kiekon ja kuulan maajoukkueurheilijoita. Kokemäellä pidetään karnevaalin yhteydessä pienimuotoinen maajoukkueleiri, kertoo karnevaalin rehtori Anssi Mäkinen.

– Omien treenien lomassa maajoukkueurheilijoilta on luvassa treenivinkkejä ja tietysti kannustusta. Heitto- ja fysiikkatreenien lisäksi urheilijoille ja valmentajille on tarjolla tekniikkaluentoa sekä pienimuotoinen paneelikeskustelu urheilijan arjesta.

Mäkisen mukaan karnevaaleille voi ilmoittautua aina tapahtuman alkamispäivään 29. kesäkuuta asti.

Kansainvälistä väriä ja Urheilumuseo Kaustisella

Kaustisen moukarikarnevaalit on kirjattu lajin kotimaisten kärkinimien allakkaan. Kisoissa nähdään tänä vuonna kovien kotimaisten heittäjien lisäksi myös ulkomaisia heittäjiä.

– Viimeinen ilmoittautumispäivä karnevaaleille on 26. kesäkuuta. Tällä erää mukaan on tulossa reilut 100 osallistujaa, kertoo kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Pekka Nikula.

– Tasokkaan valmennuksen ja kisojen ohella niin nuorilla kuin vanhemmilla on tilaisuus kurkistaa suomalaisen urheilun historiaan. Suomen Urheilumuseon rekka on Nikulan raviradalla torstaina 29.6.2017 klo 12.00-18.00

Ruuskanen vierailee keihäskarnevaaleilla

Pihtiputaan keihäskarnevaalit ovat kansainvälisesti tunnetuin karnevaalitapahtuma, eikä suotta. Kimmo Kinnusen vetämä tapahtuma tarjoaa tänäkin vuonna mahdollisuuden nähdä kotimaisia ja ulkomaisia urheilijanimiä.

– Tämän vuoden erikoisuus on pidennetty lajikoulu nuoremmille. Eli 9-15-sarjalaiset ovat leirillä viisi päivää, keskiviikosta sunnuntaihin, kisojen järjestelytoimikuntaa johtava Kinnunen sanoo.

– Lisäksi Suomi 100 vuoden juhlateemaan liittyen tämän vuoden karnevaaleilla on pari erikoisjuttua. Kaikille nuorille tulee keihäskoulun aikana vähintään 100 harjoitusheittoa ja lisäksi käydään 100 metrin keihäskilpailu, jossa lasketaan molempien käsien yhteenlaskettu heittotulos.

Monelle viikonvaihteen huippuhetkiä ovat Euroopan mestaruuden ja olympiahopea urallaan heittäneen Antti Ruuskasen vierailut perjantaina 30.6 ja lauantai 1.7. Ruuskaselta on luvassa leiriläisille luento.

Keihäskarnevaalien miesten ja naisten A-finaalien ulkomaisia vieraina nähdään Argentiinan Brian Toledo, Latvian Lina Muze sekä Ruotsin Sofi Flink ja Gabriel Wallin.

– Meillä on ilmoittautuneita tähän mennessä 139. Keihäskouluun ilmoittautuminen loppuu torstaina 22. kesäkuuta ja kisoihin ilmoittautuminen tiistaina 27. kesäkuuta, Kinnunen sanoo.

Kilpakävelijät Kauhavalla

Kilpakävelijät ja moniottelijat kokoontuvat Kauhavalle.

– Kävelyn lajikouluihin on ilmoittautunut noin 50 urheilijaa. Kilpailuissa meillä on mukana muiden muassa SM-kisoissa hiljattain MM-kisarajan rikkonut Aleksi Ojala, kertoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Arto Valkama.

Kauhavan karnevaaleille ehtii, jos ilmoittautuu 23. kesäkuuta mennessä.

Tiedustelut:

Kaikista karnevaaleista ja vanhempainryhmistä: Tapio Rajamäki, p. +358 40 740 8300, tapio.rajamaki@sul.fi

linkit ja yhteystiedot eri karnevaaleille