Vielä ehdit mukaan lajikarnevaaleille

Suomi neljän parhaan moukarimaan joukossa

Miten rakentuvat yleisurheilun lajikarnevaalit? – Väkeä on tulossa hyvin, niin urheilijoita, heidän vanhempiaan kuin valmentajia, mutta vielä mahtuu mukaan, sanoo Suomen Urheiluliiton aluepäällikkö Tapio Rajamäki.

Pikainen haastattelukierros karnevaalien rehtoreille kertoo, että kaikkialla panostetaan osaavaan yksilölliseen opetukseen, kilpailumahdollisuuksiin ja hyvään, letkeään leirihenkeen.

Kiekko – ja kuulakarnevaalit järjestetään kesä-heinäkuun taitteessa Kokemäen Pitkäjärvellä (30.6-3.7.). Moukarinheittoväki kokoontuu samaan aikaan Kaustisella.

– Kiekon ja kuulan lajikarnevaalin peruskonseptiin ei ole tulossa mitään suuria muutoksia. Toimivaa systeemiä ei kannata muutella vain muutoksen vuoksi, sanoo karnevaalin rehtori Anssi Mäkinen.

– Kisapäivät ovat nuorilla torstai ja sunnuntai, aikuiset kisaavat perjantaina. Koulutusta tarjotaan torstai-iltapäivästä lauantai-iltaan.

Mäkisen mukaan 15-vuotiaat ja nuoremmat treenaavat yhdistetyissä kiekko-ja kuularyhmissä. Vanhemmat harjoittelevat omissa lajiryhmissään.

– Treenien pääpaino on lajiharjoittelussa mutta oheisharjoittelua ei unohdeta. Treenien päälle vedetään liikkuvuus-, nopeus- tai lihaskunto- ja voimaharjoitteita. Maajoukkueurheilijoille räätälöidään yksilöllisempää ohjelmaa.

Mediakoulutusta ja livekuvaa moukarikisoista

Moukarinheiton lajikarnevaalit on saanut uudet nettisivut (http://team.jopox.fi/moukarikarnevaalit/). Itse tapahtumassa on pieniä uudistuksia: torstain ja lauantain kilpailuista on netissä suoratoistolähetykset.

Nuorille on myös tarjolla kokeneen tv-toimittajan ja selostajan Lalle Brobergin mediakoulutusta. Karnevaaleille tavoitellaan vierailijoiksi kotimaisten kärkinimien lisäksi myös kansainvälisiä huippuheittäjiä.

Jokinen: Ottelijoille luvassa yllätys

Moniotteluiden lajikarnevaalit ovat Kauhavalla (7-10.7.) uuden rehtorin Jesse Jokisen johdolla. Muitakin uudistuksia on kuin tuore rehtori.

– Uutta ovat ainakin majoitustilat. Saattaa olla, että leirikin tarjoaa uutta ja yllättävää. Tavoitteena on luoda kesän kilpailukauden keskelle sopiva paketti harjoittelua ja mukavaa yhdessä oloa. Myös urheilijavieras on tulossa, Jokinen sanoo.

– Se varmaan pitää paikkansa, kun sanon, että Suomen monipuolisimmat karnevaalit käydään Kauhavalla!

Hyppääjät Noitakäräjien kulkueeseen

Korkeushyppääjät eivät ole yksin Ruovedellä karnevaalien aikaan, eli 7.-10. heinäkuuta.

– Ruoveden suurin tapahtuma, Noitakäräjät on samaan aikaa, joten väkeä on liikkeellä paljon, karnevaalien rehtori Kaisa Wallinheimo sanoo.

– Karnevaalin teemana on rytmi ja rentous, eli ne sopivat paremmin kuin hyvin yhteen muun Ruovedellä tapahtuvaan toimintaan. Tarkoitus onkin, että karnevaaliväki osallistuu lauantaina käräjäkulkueeseen lounaan jälkeen.

Kouluttajat ovat jälleen huippuluokkaa. Mukana ovat ainakin Minna Vehmasto, Matti Mettala, Hanna Grobler, Mika Polku ja Lauri Stenroth.

Kävelykarnevaali ”pysyy ja paranoo”

Kilpakävelyjen karnevaalin rehtori Marko Kivimäki luottaa viime vuosina hyvin toimineeseen konseptiin pienten uudistusten kera. Moniotteluiden tapaan kävelijät koontuvat Kauhavalla (7-10.7).

– Karnevaalit kulkevat tuttua ja varmaa polkua. Ne pysyy ja paranoo, Kivimäki veistelee.

– Sen verran on uutta, että torstaina kilpaillaan ja tarjolla on valinnainen matka välillä 1000-3000 metriä. Pääpaino on sillä, että tarjotaan yksiöllistä ohjausta aloittelijasta aikuisurheilijaan ja ohjaajasta valmentajaan.

Somerolla rutkasti ulkomaisia vieraita

Seiväshypyn lajikarnevaali on tuttuun tapaan Somerolla. Se järjestetään 7.-10. heinäkuuta. Karnevaalin rehtori Kimmo Kantosalo on mielissään siitä, että urheilijavieraita ulkomailta tulee paljon ja  kouluttajina on useita entisiä huippuseiväshyppääjiä.

– Osallistujia tulee Espanjasta, Portugalista, Englannista, Norjasta, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Turkista, Chilestä ja Israelista, Kantosalo kertoo.

Seiväskarnevaalien perusteema ei kuitenkaan muutu.

– Olemme seiväshypyssä tehneet aika paljon asioita hyvin ja seiväskarnevaalit on se paikka, jossa yhteistä osaamista jaetaan valmentajien ja urheilijoiden kesken, Kantosalo kiteyttää.

Nummela ja Maaskola kouluttajina Jämsässä

Jämsän kestävyysjuoksukarnevaalien rehtorin Mikko Kuivisen mukaan karnevaaleista tullee osallistujamäärältään kaikkien aikojen laajin.

– Karnevaalien käytännön harjoitusten sisällöissä painotetaan toiminnallisuutta. Eli esimerkiksi mitä muuta harjoituksen lämmittelyosiossa voidaan tehdä kuin perinteinen kevyt juoksu ja passiiviset venyttelyt.  Näin saadaan kotiin viemisinä vaihtoehtoisia toimintamalleja, Kuivinen sanoo.

– Karnevaaleilla solmitaan aina myös pitkäkestoisia ystävyyssuhteita. Mikäs sen hienompaa kuin tavata leiriltä tuttuja kavereita myöhemmin kilpakentillä eri puolilla Suomea.

Kouluttajina ovat muiden muassa nykyinen maajoukkuejuoksija Aki Nummela ja entinen huippumenijä Mika Maaskola. 

Kestävyysjuoksijoiden kanssa yhtä aikaa Jämsässä kokoontuvat myös pituushyppääjät ja kolmiloikkaajat. Lajikoulujen rehtorina on Olli-Pekka Mykkänen.

Pikajuoksukarnevaali jatkuu kasvuaan

Pika-ja aitajuoksukarnevaalit ovat heti juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna (7.-10.7.) Jämsänkosken Oinaalan urheilukentällä. Karnevaalit rehtorina ahertaa Tanja Niemi.

– Odotan, että karnevaalikisoissa nähdään nuorten esiinnousu, kun aikuiset kilpailevat samaan aikaan EM-kisoissa Amsterdamissa. Kouluttajista voi sanoa, että tänä vuonna naiskouluttajat ovat hyvin edustettuna, Niemi kertoo.

Niemen mukaan karnevaalien urheilijavieraat varmistuvat, kun EM-kisavalinnat ovat ratkenneet. Se tarkoittaa kesäkuun 27. päivän jälkeistä aikaa.

Pika- ja aitajuoksukarnevaali on viime vuosina ollut erittäin suosittu, eikä kasvu ole pysähtymässä. Jämsänkoskella on tilaisuus tavata lajien harrastajia ympäri Suomen

– Pika-ja aitajuoksukarnevaalit olivat viime vuonna toiseksi suurin lajikarnevaali. Saa nähdä pystyttäänkö tänä vuonna haastamaan keihäskarnevaaleja ykkössijasta, Niemi aprikoi.

Siitä kuinka Pihtiputaan keihäskarnevaalit rakentuvat kirjoitimme äskettäin (https://www.yleisurheilu.fi/uutinen/keihaskarnevaalit-tarjoaa-huipputietoa-videoanalyysia-ja-oppia)

Linkit, aikataulut, yhteystiedot, kaikki karnevaaleista: https://www.yleisurheilu.fi/lapset-ja-nuoret/tapahtumat/lajikarnevaalit/karnevaaliaikataulu

 


_dsc3321.jpg

_dsc1919.jpg