Video: Latvala testaa sveitsiläisryhmässä vietetyn talven tuloksia: Tosi mielenkiintoinen tilanne

Hanna-Maari Latvala juoksee nyt ensimmäistä kilpailukauttaan sveitsiläisen Laurent Meuwlyn valmennuksessa. Sitä ennen vierähti pari vuotta amerikkalaisopissa. Rohkeita ratkaisujaan Latvalan ei ole tarvinnut katua. Oppia ja kokemusta on kertynyt rutkasti.

– Molemmat kansainväliset kokemukset ovat olleet todella antoisia. Tekisin molemmat ratkaisut uudestaan, Latvala sanoo.

Ennen Meuwlyn ryhmään liittymistä Latvala harjoitteli Floridassa Lance Braumanin ryhmässä, jossa kertyi kokemusta ja juoksutaitoa, vaikka kisatulokset eivät Latvalaa tyydyttäneet.

– Jenkkivuosista on varmaan jäänyt sellainen kuva, että olivatko ne sen arvoisia. Itse koen, että siitä oli todella paljon hyötyä. Minusta tuntuu, etten olisi ollut valmis tähän valmennussysteemiin, jos en olisi käynyt Floridan vuosia ja saanut sitä kokemusta, Latvala sanoo.

Mikä oli Floridan vuosien parasta antia?

– Ehdottomasti se, että kestää suuria juoksumääriä ja kovaa työtä, mutta sitten oli myös se tekeminen. Kehityin Floridassa teknisesti tosi paljon. Kun juoksumäärät ovat suuret, se auttaa, kun juoksu on mekaanisesti hyvännäköistä ja hyvälaatuista. Se on myös terveenä pysymisen kannalta tosi tärkeää, Latvala sanoo.

– Sveitsissäkin juostaan paljon, ja oikein paljon vielä tehoilla. Tuntuu, että se olisi ollut liian iso hyppäys Suomen systeemistä Sveitsin systeemiin ilman Floridan kokemusta.

Nopeustreeniä ympäri vuoden

Meuwly työskentelee Lausannessa ja hänen valmennusryhmänsä tähti on 400 metrin aitojen Euroopan mestari Léa Sprunger. Ryhmässä on 400 ja 400 metrin aitojen juoksijoita ja 100 ja 200 metrin juoksijoita Latvalan tapaan.

Latvala asuu Suomessa, mutta on talven ja kevään mittaan ollut ryhmän kanssa pitkillä leireillä Etelä-Afrikassa, jossa eri matkojen juoksijat harjoittelet pääosin porrastetusti.

– Jonkun verran on myös kaikille yhteisiä harjoituksia, Latvala sanoo ja kiittelee ryhmän hyvin organisoitua toimintaa.

Meuwlyn valmennuksessa hallikausi ja ympärivuotinen nopeusharjoittelu palasivat Latvalan ohjelmaan. Se eroaa Floridan systeemistä, jossa keskityttiin valmistautumaan pitkällä kaavalla ulkoratakauteen. Hallikaudella Latvala ei nyt kilpaillut pienen takareisivaivan takia.

– Minulle sopii se, että ulosmitataan kuntoa hallikauden aikana, ja tämä ryhmä treenaa nopeutta ympäri vuoden. Se oli minulle tuttua aiemmasta (Floridaa edeltävästä) harjoitusohjelmasta. Tuntuu, että se sopii minulle paremmin kuin oikein pitkällä valmistautumisella kesään meneminen, Latvala sanoo.

Nuo asiat olivat Latvalan mukaan olivat vahvasti esillä, kun Meuwlyn kanssa neuvoteltiin yhteistyöstä viime vuonna. 

– Puhuttiin paljon nopeusharjoittelusta ja kuinka paljon sitä pitäisi olla. Sen suhteen sekä oikeiden tehojen ja määrän löytämisen suhteen oltiin aika lailla samalla sivulla ja ollaan edelleen, Latvala sanoo.

”Aika paljon kilpailen Suomessa”

Millainen on oma tuntuma näin kilpailukauden alkaessa?

– Sanotaan, että olen nähnyt sellaisia hyviä pilkahduksia monesta asiasta, mutta ne ei ole ihan vielä samassa palapelissä. Tosi mielenkiintoinen tilanne ja odotan innolla mitä tästä kaudesta tulee, Latvala sanoo.

Onko 100 ja 200 metriä tasaisesti ohjelmassa?

– Kyllä juoksen molempia matkoja. Ne menevät ihan käsi kädessä. Varmaan se näkee sitten kauden perusteella, kumpi lähtee liikkumaan paremmin, Latvala sanoo.

Miltä kesän kilpailuohjelma näyttää?

– Aika paljon kisaan Suomessa, mutta myös Sveitsissä, jossa kierretään valmentajan ja treeniporukan kanssa samoja kisoja. Kausihan on tosi pitkä, ja jos tosi hyvin menee, se huipentuu Dohaan.

Syksyn MM-kisojen tulosrajat 100 ja 200 metrillä ovat 11,24 ja 23,02. Latvalan ennätykset ovat 11,30 ja 22,98.