Vicaut ei ollut uskoa EE-aikaansa, Ortega ja van Niekerk yllättivät

Vicaut ei ollut uskoa EE-aikaansa

Ranskalainen pikajuoksuhuippu Jimmy Vicaut yllätti itsensä ja Pariisin Stade France -stadionin katsojat. Hän pysyi 100 metrillä huippuvireisen Asafa Powellin kyydissä Timanttiliigan kilpailun loppumetreille asti.

Entinen ME-mies kurotti voiton kauden parhaallaan 9,81. Toiseksi tullut Vicaut teki Ranskan ennätyksen 9,86, joka sivuaa Francis Obikwelun Euroopan ennätystä.

– Startissa tuntui hyvältä. Ajattelin, että rikon Ranskan ennätyksen, mutta kun kuulin ajan, en ollut uskoa sitä, Vicaut kertaili.

– Tavoite oli vain pysyä Powellin lähellä, ja sen teinkin. Tämä on aivan hullua, juoksija huokaili.

Urallaan 100 metrin EM-hopeaa ja 60 metrin EM-hallimestaruuden voittanut Vicaut, 23, kohensi ennätystään roimasti. Entinen oli toissa vuonna juostu 9,95.

Naisten 100 metrillä Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce oli liekeissä. Hän pinkoi voittoon huippuajalla 10,74 ja piti jälleen kerran lopun mainiosti juosseen Nigerian Blessing Okagbaren toisena ajalla 10,80. Yhdysvaltain English Gardner oli kolmas ajalla 10,97.

– On tässä vielä mahdollisuuksia mennä kovempaakin, kun juoksu ja startti onnistuvat teknisesti paremmin, totesi Fraser-Pryce. Hän on päättänyt, että juoksee Pekingin MM-kisoissa vain 100 metriä, eikä puolusta 200 metrillä MM-titteliään.

Dibaba unohti ME:n ja keskittyi voittamaan

Etiopialaiset Genzebe Dibaba ja Almaz Ayana nousivat hitaahkon avauskilometrin (2.54) jälkeen likimain ME-vauhtiin naisten 5000 metrillä. Ayana yritti pitää sovittua matkavauhtia, mutta ei saanut apua Dibabalta.

– En vaan jaksanut hänen vauhdissaan, joten siksi keskityin vain kisan voittamiseen, Dibaba setvi miksi alun perin sovittu vuoroveto ei toteutunut sillä vauhdilla kuin haluttiin.

Viimeisen kierroksen Dibaba pinkaisi reiluun 61 sekuntiin ja jäi vain 4,2 sekunnin päähän siskonsa Tiruneshin ME:stä ajalla 14.11,15. Ayana oli toinen ajalla 14.21,97.

Orlando Ortega oli nopein 110 metrin aidoissa kauden kärkiajalla 12,94. Tulos sivuaa kaikkien aikojen tilaston 10. aikaa ja on kuubalaisen ennätys. Olympiafinalistin entinen ennätys oli 13,01.

– Keskityn tällä haavaa vain juoksun parantamiseen teknisesti. Minulla ei ole juuri nyt maata, jota voisin edustaa MM-kisoissa, tuumi Ortega, jonka vanhemmat asuvat Floridassa, jossa hänkin harjoittelee talvisin. Kesäisin juoksijan tukikohta on Espanjassa.

Etelä-Afrikan Wayde van Niekerk pinkoi 400 metrillä uuden Afrikan ennätyksen 43,96. Sen lisäksi 22-vuotias juoksija sai makoisan päänahan kukistettuaan Kirani Jamesin. Grenadalainen varttimailin supermies oli toinen ajalla 44,17.

Van Niekerkin ennätys ennen Pariisin juoksua oli Timanttiliigan New Yorkin kilpailussa juostu 44,24.

Kenialainen Silas Kiplagat pudotti 1500 metrin kauden kärkiajan lukemiin 3.30,12 ja 3000 metrin estejuoksun voitti Kemian Kipchoge Birech kauden kärkiajalla 7.58,83.

Birechin voitto tosin heltisi vasta kun tuore Yhdysvaltain mestari Evan Jager kaatui kilpailun johdosta loppusuoralla ja menetti koko lailla varmalta näyttäneen voiton ja todella kovan ajan. Nyt hän oli toinen Yhdysvaltain ennätysajalla 8.00,45.

– Tämä oli herätys meille kenialaiselle, Birech totesi amerikkalaisjuoksijan vauhdista.

Barshim ja Lavillenie vaisuna, kreikkalaiset ennätyksiin

Draamaa nähtiin myös hypyissä, kun korkeushypyn kauden kärkinimi Qatarin Essa Mutaz Barshim jäi tulokseen 229 ja oli viides. 232 jäi ylittämättä. Voittoon ponnisti Venäjän Daniil Tsyplakova ylitettyään 232.

Ranskalaisyleisön pettymys oli suuri, kun seiväshypyn ME-mies Renaud Lavillenie ei päässyt korkeudesta 586. Hänen tuloksekseen jäi 571, joka riitti viidenteen sijaan. Kisan voitti Kreikan ennätyksen 591 tehnyt Konstantinos Filippidis.

– En tiedä mitä sanoa, en vaan saanut homma purkkiin tällä kertaa, Lavillienie tuumi.

Kreikan ennätys syntyi myös naisten seiväshypyssä, kun Nikoleta Kiriakopoulou vei voiton kauden kärkitulosta sivuavalla 483:n ylityksellä.

Naisten kolmiloikkapaikalla Kolumbian Caterine Ibarguen jatkoi superpitkää voittosarjaansa tuloksella 14,87 ja Venäjän Jekaterina Koneva oli toinen loikittuaan 14,72.

Eunice Sum jatkoi tappiotonta kauttaan ja voitti naisten 800 metriä kauden kärkiajalla 1.56,99.

Tulokset: http://paris.diamondleague.com/en/programme-results/entry-lists-2015/

 http://www.tilastopaja.org/db/results.php?Season=2015&CID=12862317&user=…