Vetter jahtaa Parviaisen kenttäennätystä Kuortaneella – Kuivistolle, Raitaselle ja Rinteelle vauhtijuoksut

Lähentäjälihaksen vaivasta kuntoutunut saksalainen keihäänheittäjä Johannes Vetter palaa kilpakentille juhannuspäivänä Kuortaneella SUL:n Motonet GP -kilpailuissa.

– Tavoitteena on rikkoa Aki Parviaisen kenttäennätys 93,09. Se on ollut minulla tavoite Kuortaneella jo pitkään, Vetter sanoo.

Vetter venäytti reiden lähentäjälihaksensa maajoukkueiden EM-kilpailuiden Superliigassa toukokuun lopulla Chorzówissa, Puolassa. Hän voitti kilpailun kauden kärkituloksella 96,29, mutta joutui sitten keskittymään toviksi kuntoutukseen.

– Kuntoutin lähentäjän fysioterapeuttini johdolla. Heittämisen ohella se ei muuta harjoittelua häirinnyt, ja kohtuullisen nopeasti pääsin tekemään myös heittoliikkeitä, Vetter kertoo.

Nurmialustalta Vetter heitti harjoituksissa 90 metriä jo kesäkuun puolessavälissä, joten juhannuspäivän jälkeen hänen pisin heittonsa Kuortaneella lienee enemmän kuin tähänastinen 88,23.

”Hienoa, että tulee kilpailua”

Vetter, 28, oli häkellyttävässä kunnossa ennen loukkaantumistaan. Chorzówin kilpailun ohella hän voitti toukokuussa Ostravan ja Dessaun kilpailut 94,20 ja 93,20 kantaneilla heitoilla.

Kun Puolan Marcin Krukowski heitti Paavo Nurmen kisoissa kesän maailmantilaston kakkoseksi maansa ennätyksellä 89,55, Vetter oli aidosti tyytyväinen.

– Hienoa, että tulee kilpailua. Sitä tarvitaan, Tokion olympiakisojen suursuosikki sanoi.

Kuortaneella Vetterin haastavat tällä kaudella 88,07 ja 87,80 heittänyt Intian Neeraj Chopra ja Dohan maailmanmestari Grenadan Anderson Peters, joka on tänä kesänä heittänyt 83,39.

Kotimaan kärkikaartista mukana ovat hiljattain Kankaanpäässä ennätyksensä 82,04 ja 81,08 heittäneet Jarmo Marttila ja 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin kuntoaan virittelevä Topias Laine.

Vetterin ohella kovimmat kansainväliset huippunimet ovat Ruotsin kiekkotähdet Daniel Ståhl ja Simon Pettersson, jotka ovat tällä kaudella heittäneet 69,71 ja 69,48.

Miesten 1500 metrillä ja naisten 800 metrillä lähdetään SE-vauhtiin

Tokion olympiakisoihin jo valituista suomalaisurheilijoista Kuortaneella kilpailevat Euroopan hallimestaruuskilpailuiden korkeushypyn mitalisti Ella Junnila, 1500 metriä juokseva Topi Raitanen, Ruotsin Thobias Montlerin kohtaava pituushyppääjä Kristian Pulli sekä pika-aiturit Annimari Korte ja Reetta Hurske. Aitureita kirittää tällä kaudella 13,03 juossut Norjan Isabelle Pedersen.

Raitanen ja Rinne juoksivat 1500 metrin ennätyksensä 3.38,48 ja 3.38,56 kesäkuun alussa Jyväskylässä. Nyt on tarjolla mahdollisuus parantaa noita aikoja.

– Miesten 1500 metrillä ja naisten 800 metrillä lähdetään liikkeelle Suomen ennätykseen tähtäävää vauhtia. Näin on kisan vauhdittajien kanssa sovittu, kertoo Kuortaneen ulkomaisten urheilijoiden hankinnoista vastaava Tero Heiska.

Raitanen tulee Kuortaneelle leiriltä, jonka hän aloitti alkuviikosta. Raitanen leireilee Liikuntakeskus Pajulahdessa, jossa hän hyödyntää alppimajaa.

Kuivisto ja seiväshyppääjät jahtaavat rankingpisteitä

Yleisurheilijoilla on yhä mahdollisuus parantaa asemiaan Tokion olympiakisojen rankingissa, joka sulkeutuu 29. kesäkuuta. Kuortaneella mukana olevista urheilijoista Sara Kuivisto on nykyisen rankingsijoituksen perusteella valintakelpoinen 800 ja 1500 metrillä, mutta tilanne voi muuttua. Joten Kuortaneen 800 metriltä Kuivisto hakee hyvää tulosta ja sijoitusta.

Olympiapaikasta taistelevat Kuortaneella myös naisten ja miesten seiväshypyn kärkinimet Wilma Murto ja Elina Lampela sekä Urho Kujanpää, Mikko Paavola ja Tommi Holttinen. Heillä kaikilla on edelleen mahdollisuus olympiakisoihin. Murto ja Lampela ovat nyt rankingissa niin sanotusti sisällä, mutta tilanne voi vielä muuttua.

Pikajuoksija Samuli Samuelssonin kilpailukausi jatkuu Kuortaneella. Hän avasi kesän kilpailunsa tiistaina Lappeenrannan Tähtikisoissa pinkomalla 100 metriä myötätuuleen 10,31 ja alkuerissä kauden kotimaisen kärkiajan 10,40.

Parayleisurheilun EM-menestyjät mukana

Parayleisurheilijoista mukana ovat kesäkuun alun EM-kilpailuiden menestyksekkäät kelaajat Leo-Pekka Tähti, Esa-Pekka Mattila ja Henry Manni sekä keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen. Sappirakkoleikkauksen jälkeen kilparadoille palannut Amanda Kotaja kelaa myös Kuortaneella.

Kuortane Games  -Motonet GP kilpaillaan juhannuslauantaina 26.6. klo 13.30.

Osallistujaluettelo:

Aikataulu:

Kuortaneen Motonet GP Ylen kanavilla 26.6. klo 16.00 TV2.