Vesely hakee Joensuusta hyvää tuntumaa MM-kisoihin

Vesely hakee Joensuusta hyvää tuntumaa MM-kisoihin

Keihäänheiton maailmanmestari Vitezslav Vesely tavoittelee voittoa ja pitkää heittoa jokaisessa kilpailussa. Joensuun Loiste Eliittikilpailussa torstaina tuollainen saalis olisi erityisen tärkeä, sillä kilpailu on tshekkiheittäjän viimeinen ennen Pekingin elokuisia MM-kisoja.

– Olen hyvässä kunnossa, mutta heitoissa ei ole vielä sellaista varmuutta kuin haluaisin. Odotan kauden mittaan yhtä todella pitkää heittoa. Se voi tulla milloin vain, Vesely sanoo.

Tshekin kesän paras on Birminghamissa kesäkuussa heitetty 88,18. Kaksi viimeistä kilpailua Lausannessa ja Monacossa toivat tulokset 87,97 ja 85,44.

Viime vuonna Vesely tuskaili polvi- ja nilkkavaivojen kanssa. Murhetta on ollut myös oikeassa nivusessa. Kuluvan kauden mittaan hän on kuitenkin päässyt heittämään kutakuinkin murheitta, vaikka nivunen ilmoittelee itsestään varsinkin, jos tekniikka pettää tai kisoja on liian tiuhassa.

– Nyt olen kuitenkin pystynyt heittämään kisoissa kaikki kuusi heittoa ja noin kisa per viikko tahdissa, Vesely sanoo.

Tekniikkaa hienosäädettiin

Veselyn mukaan eväitä olisi heittää paljon pidemmälle, mutta heittotekniikkaan tehty pieni hienosäätö ei ole vielä muuttunut automaatioksi, ja heitot vaihtelevat.

– Juoksen vauhdin nyt hieman rauhallisemmalla vauhdilla, ja olen koettanut muuttaa ylävartalon asentoa, kun vaihdan suorasta juoksusta ristiaskeliin, Vesely sanoo.

Kansainvälisissä kisoissa Veselyn vakiomurheena ovat usein hänelle lyhyet vauhdinottoradat.

– Tämäkin on pari metriä lyhyt, tshekki sanoo Joensuun kentän heittopaikasta, jolle tosin on torstaiksi luvassa reilusti myötätuulta.

Nuoret tulokkaat kiristivät kilpailua ja tasoa

Keihäänheiton kuluvan kauden maailmantilaston kiristyneessä tasossa ei Veselyn mukaan ole mitään yllättävää.

– Se pohjustettiin jo vuosia sitten, kun uusia, nuoria nimiä nousi esiin, Vesely sanoo tason noususta ja viittaa ennen muuta Julius Yegoon ja Keshorn Walcottiin. Maailmantilaston kärkikaksikosta jälkimmäinen kärsii nilkkavammasta ja lienee loppukauden sivussa.

– Olympialaiset ovat tulossa ja uusia nimiä on tullut mukaan, joten kilpailu on kiristynyt. Yhteen aikaan ei ollut kuin Tero Pitkämäki ja Andreas Thorkildsen, sitten tulin minä. Nyt heittäjiä, jotka kiskovat yli 85 metrin on paljon. Silloin syntyy yli 90 metrin heittoja, Vesely sanoo.

Vesely katsoo hyötyvänsä terästyneestä kilpailusta.

– Saan itsestäni enemmän irti. Enää ei ole yhtä helppo voittaa kuin toissa vuonna, Vesely viittaa maailmanmestaruuskesäänsä.

Pitkämäen varmuus vakuuttaa

Joensuussa Vesely kohtaa kilpailutauolta palaavan Antti Ruuskasen ja Teemu Wirkkalan. Hän olisi halunnut kohdata myös Tero Pitkämäen, jota tshekki tuntuu pitävän lajin tämän hetken kärkinimenä.

– Tero on ollut tänä vuonna todella tasaisessa kunnossa ja heittänyt pitkälle. Tuollainen varmuus on tärkeää ja antaa mahdollisuuden onnistua arvokisoissa, Vesely sanoo Pitkämäestä.

Jos Veselyn äänestä kuultaa arvostus hänen puhuessaan Pitkämäestä, se kasvaa, kun puhe kääntyy tshekin valmentajaan, ME-miehen ja moninkertaiseen arvokisavoittajaan Jan Zeleznyyn.

– Hän otti minun valmennukseensa, kun oli 73 metrin heittäjä ja käytännössä lopettanut urani terveysongelmien takia, nyt heittelen yli 85 metriä, Vesely vastaa, kun häntä pyytää kuvailemaan Zeleznyä valmentajana.

Veselylle ja samassa ryhmässä harjoitteville Petr Frydrychille, Jakub Vadlejchille sekä joukon tulokkaalle Jaroslav Jilekille, Zelezny on enemmän kuin valmentaja.

– Jan on viisas mies. En puhu hänen kanssaan vain keihäänheitosta ja urheilusta. Keskustelen hänen kanssaan myös omista henkilökohtaisista asioistani ja elämästäni, Vesely sanoo. 


vesely_vitezslav_pysty_1_of_1.jpg

Vitezslav Vesely kävi mallailemassa torstaisen Joensuun kisan heittopaikalla.