Venäläisurheilijoita olympialipun turvin Rion kisoihin?

Venäläisurheilijoita olympialipun turvin Rion kisoihin?

Venäläisiä yleisurheilijoita saatetaan nähdä Rio de Janeiron olympialaisissa, vaikka Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) Venäjälle julistama panna olisi vielä kisojen aikaan voimassa.

Brittilehti Telegraphin mukaan venäläiset yleisurheilijat voisivat ottaa osaa olympiakisoihin yksittäisinä urheilijoina ja kilpailla olympialipun alla.

Näin tehtiin Barcelonan olympialaisissa 1992, kun Jugoslaviasta eronneet Bosnia ja Hertsegovina, Kroatia ja Slovenia olivat kisoissa omina joukkueinaan. Tynkä-Jugoslavian ei kuitenkaan annettu kilpailla omana joukkueena ja urheilijat esiintyivät makedonialaisten tapaan olympialipun alla.

Äitysloman jälkeen paluuta huipulle tekevän seiväshyppääjä Jelena Isinbajevan valmentaja Jevgeni Trofimov vahvisti brittilehdelle, että hän aikoo selvittää, onko tällainen vaihtoehto käytettävissä.

– Minusta on erittäin tärkeää, että Isinbajeva kilpailee Brasiliassa ja osoittaa, että niin me kuin koko venäläinen yleisurheilu on puhdasta, Trofimov sanoo. 

Telegraphin mukaan Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) olisi valmis käsittelemään venäläisten yleisurheilijoiden anomuksia kilpailla olympialipun alla, jos maa ei voi kisojen yleisurheiluun osallistua.

Lontoon vuoden 2012 olympialaisissa muutama Hollannin Antillien ja Etelä-Sudanin urheilija kilpaili itsenäisinä urheilijoina olympialipun. 

KOK:n johtaja Thomas Bach on aiemmin luvannut, että pakolaisilla on mahdollisuus kilpailla Rio de Janeirossa olympialipun alla.

On mahdollista, ettei Venäjän hyllytys kestä kauan. Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko odottaakin, että venäläiset yleisurheilijat ovat mukana jo Portlandissa MM-halleissa maaliskuussa.