Venäläisurheilijoilta vaaditaan kolme yllätystestiä

IAAF: Naiskävelijät miesten 50 km:lle MM-joukkuekilpailussa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF saneli tiukat ehdot Venäjän paluulle kansainväliseen yleisurheiluun. 

Vaikka Venäjän liitto täyttäisi ehdot, maan yleisurheilijat eivät voi osallistua kansainvälisiin kisoihin ilman, että heiltä on otettu kolme niin sanottua yllätystestiä kilpailua edeltävän puolen vuoden aikana.

Kaikki nuo testit on IAAF:n mukaan analysoitava muulla kuin Venäjällä. Lisäksi kestävyyslajien urheilijoilta vaaditaan kolme näytettä niin sanottua biologista passia varten. Sitä käytetään muiden muassa urheilijan veriarvojen seuraamiseen.

Venäjän liitolta IAAF vaatii sääntöjen mukaista antidopingtoimintaa. Venäjän yleisurheilun lajiliiton ja maan antidopingtoiminnan johdossa ei saa olla sellaisia johtajia tai virkailijoita, joilla olisi minkäänlaisia linkkejä Maailman antidopingtoimiston Wadan komission syksyllä paljastamaan valtiojohtoiseen dopingjärjestelmään.

Venäjän yleisurheiluliiton on myös tehtävä oma tutkimus liittyen maan dopingongelmaan. Sen puitteissa on haastateltava kaikki aikuisten maajoukkueessa viimeisen neljän vuoden aikana urheilleet sekä kaikki kansainvälisen tason venäläiset yleisurheilijat, jotka ovat tuona aikana jääneet kiinni dopingista.

Venäjän liiton on myös käsiteltävä kaikki ratkaisua odottavat dopingrikkeet seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Saranskin keskus pannassa

Edellisten vaateiden lisäksi IAAF haluaa Venäjälle järjestelmän, jolla dopingista kiinni jäävä urheilija voisi olla yhteydessä IAAF:n ja Wadan kanssa ja neuvotella itselleen pienemmän rangaistuksen, jos antaa tietoja muista douppaajista.

Venäläisten urheilijoiden tulee myös lopettaa kaikki yhteistyö lääkäri Sergei Portugalovin kanssa. Häntä on epäilty laajamittaisesta dopingaineiden toimittamisesta. 

Venäjän yleisurheiluliiton on lopettava kaikki yhteistyö Saranskissa toimivan kävelyurheilukeskuksen kanssa siihen asti kunnes keskuksen toiminta on tutkittu. Yli 20 keskuksessa harjoitellutta urheilijaa on jäänyt kiinni dopingista.

IAAF ei asettanut takarajaa sille mihin mennessä Venäjän on kaikki vaatimukset täytettävä. Kiire toimenpiteillä kuitenkin on, jos Venäjä aikoo olla mukana ensi kesän EM-kisoissa ja olympialaisissa.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton perustama tarkkailuryhmä, joka valvoo esitettyjen vaateiden toteutumista, matkustaa Venäjälle ensimmäisen kerran tammikuussa.