Venäläisten toiveissa saada urheilijoita EM-halleihin

Venäläisten toiveissa saada urheilijoita EM-halleihin

Venäjän yleisurheiluliitossa elätellään toiveita, että yksittäiset venäläiset urheilijat voisivat kilpailla jo talvella kansainvälisillä kilpakentillä.

– Tavoitteena ovat EM-hallit maaliskuussa Serbian Belgradissa, Venäjän yleisurheiluliiton johtaja Dmitri Shljahtin totesi uutistoimisto AP:lle.

Shljahtin antoi kommentin käytyään keskusteluja Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) edustajien kanssa. IAAF ei ole keskusteluja julkisuudessa avannut, mutta asia on esillä joulukuun alussa Monacossa IAAF:n hallituksessa.

Venäjän liiton pääsihteeri Mihail Butov arvioi, että jos joidenkin venäläisten urheilijoiden sallitaan kilpailevan, he eivät edusta Venäjää. He kilpailevat ilman kansakunnan statusta.

Venäjä oli sivussa kesän EM- ja olympiakisoista, kun IAAF erotti maan liiton väliaikaisesti jäsenyydestään. Päätös perustui Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan raporttiin. Sen mukaan Venäjällä oli käytössä valtiojohtoinen dopingjärjestelmä.

Viime kesän arvokisoissa venäläisistä yleisurheilijoista nähtiin vain pituushyppääjä Darja Klishina, joka oli mukana Rion olympialaisissa. Kilpailupa tosin heltisi vasta Urheilun vetoomustuomioistuimen CAS:n käsittelyn jälkeen ja perustui siihen, että Yhdysvalloissa asunut hyppääjä oli ollut vuodesta 2014 normaalin dopingtestauksen piirissä.

Butov arvioi, että ulkomailla asuminen ei ehkä jatkossa riitä yksittäisen urheilijan kilpailuluvan kriteeriksi. Venäjällä odotellaan nyt, miten IAAF reagoi niihin urheilijoihin, jotka ovat olleet Venäjällä normaalin testauksen piirissä kuluneen vuoden aikana. Venäjällä testausta on hoidettu kansainvälisin voimin. Maan omalla antidopingorganisaatiolla ei ole toimintaoikeuksia.

Sekin jää nähtäväksi mitä sisältää joulukuussa julkistettava Richard McLarenin raportti. Se on toinen osa Wadan tilaamaa raporttia Venäjän dopingongelmista.

Butovin mukaan Venäjällä on paiskittu töitä maan dopingongelman kitkemiseksi. Työn tuloksista on hänen mukaansa näkyviä todisteita.