Venäjälle tilapäinen panna, Pihlakoski: Coella oikea linja

Coe jätti Nike-pestin

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallitus sulki Venäjän tilapäisesti kansainvälisestä yleisurheilusta.

Päätös perustui Maailman Antidopingtoimiston Wadan komission raporttiin, joka paljasti laajan valtiojohtoisen dopinginkäytön. 

IAAF:n hallituksen puhelinkokouksessa päätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 22-1.

– Tämä viesti ei voisi olla vahvempi. Teemme nyt selväksi, että huijaamista ei hyväksytä millään tasolla, IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe sanoi.

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski oli tyytyväinen päätökseen ja tuki sitä.

– Tässä on eletty synkkää aikaa. Olen pannut toivoni siihen, että IAAF:n uusi puheenjohtaja Sebastian Coe saa suunnan muuttumaan, ja nyt hän veti sitä tiukkaa eettistä linjaa, jota itsekin edustan, Pihlakoski kiitteli.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko viesti jo ennen IAAF:n päätöstä, että maa on valmis yhteistyöhön IAAF:n kanssa ja tekee mitä vaaditaan.

IAAF:n langettama tilapäinen kilpailukielto on voimassa toistaiseksi. Se tarkoittaa, että Venäjän urheilijat eivät voi osallistua kansainvälisiin kisoihin eivätkä järjestää niitä. Venäjälle on myönnetty ensi vuodeksi kävelyn maailmancup ja 19-vuotiaiden MM-kilpailut. Kävelykisat oli myönnetty Tsheboksaryyn ja junioreiden MM-kilpailut Kazanille.

Päästäkseen takaisin IAAF:n jäseneksi Venäjän on täytettävä kaikki IAAF:n vaatimat kriteerit, joita liitto ei vielä tarkentanut.

Venäjän antidopingin tilanteen kehitystä on tulossa seuraamaan norjalaisen antidopingasiantuntijan Rune Andersenin johtama ryhmä. Siihen kuuluu myös kolme IAAF:n hallituksen jäsentä, jotka nimetään lähipäivinä.