Väyrynen ponnisti sentin päähän EM-hallirajasta, vilppilähtö söi Purolalta huippuajan (video)

Väyrysen EM-hallipaikalle vahvistus

Oulun Pyrinnön sprintteri Samuel Purola väläytti oivaa juoksukuntoa pm-halleissa Oulussa, vaikka tilastoihin ei noista juoksuista aikoja jää. Kajaanin Kipinän pituushyppääjä Henri Väyrynen puolestaan ponnisti Oulussa halliennätyksensä 794, joka jää sentin Glasgow´n EM-hallien tulosrajasta. 

Talven kotimainen kärkitulos nostaa Väyrysen pituushypyn kotimaan kaikkien aikojen hallitilastossa neljänneksi.

Väyrysen halliennätys syntyi Oulussa ensimmäisellä hypyllä. Se toi yhdeksän sentin parannuksen aiempaan  halliennätykseen, joka oli viiden vuoden takaa. Väyrysen 794 oli Oulussa hänen ainoa mitattu hyppynsä.

– Tehoja oli, mutta tekniikkaa ei. Juoksu on ollut syksyn teema. On koetettu hakea askelta paremmin lantion alle. Sitä kautta nopeus on parantunut ja pääsen paremmin lankulle, Väyrynen kertaili.

Väyrysellä oli viime kesänä ongelmia ponnistavan jalan akillesjänteen kiinnityskohdassa. Vaiva saatiin syksyllä kuntoutettua. Hallikauteen valmistautuminen on tehty juoksua painottaen.

– Syksyn aikana on ollut kaksi harjoitusta, joissa olen hypännyt 12 tai 14 askeleen vauhdilla pituutta. Hyppäämistä lähestytty juoksun ja osaharjoitteiden kautta. Minulle se näyttäisi toimivan hyvin, Väyrynen sanoi.

Oheisella videolla Samuel Purolan kolmas alkuerästartti, joka toi ajan epävirallisen ajan 6,77.

,

Purola: Positiivinen kauden avaus

Purola kiihdytti 60 metrin alkuerissä kahden vilppilähdön jälkeen, varsinaisen kilpailun ulkopuolella ja varman päälle lähdöllä epävirallisen 6,77 ja sitten B-finaalissa 6,80, joka sekin jää epäviralliseksi ajaksi.

Purola, 18, itse näki, että ensimmäisen alkuerän startissa oli eväät ennätysvauhtiin. Hänen kuten monen muunkin silmissä se oli nappilähtö, mutta tuomittiin vilppilähdöksi.

– Käytiin katsomassa käyrät. Vissiin siinä oli kantapää tönäissyt sen verran, että se meni vilpiksi. Videolta kuitenkin näki, että kun pyssy paukahti, kukaan ei liikkunut ennen sitä, kisaa seurannut Purolan valmentaja Mika Purola totesi.

Purola otettiin kilpailun ulkopuolisena mukaan seuraavaan starttiin, jossa hän otti selvän vilppilähdön ja sitten kolmannella yrityksellä syntyi epävirallinen aika 6,77, joka ei tilastoihin päädy.

– Päällimmäiseksi mieleen jäi, että kauden avaus oli positiivinen, koska juoksu kulki, vaikka oli vähän sähläämistä. Ensimmäinen alkuerästartti olisi ollut unelmalähtö, mutta laitteet puhuivat vastaan. Omasta mielestä läksin paukusta. Sillä lähdöllä oma ennätys (6,75) olisi mennyt, Purola arvioi.

– Toinen alkuerälähtö oli minulta selvä varaslähtö ja kolmannen otin varman päälle, kun siinä aloin jo pikkuisen hermoilemaan.

– Siinä 6,80-juoksussa oli heikohko lähtö ja loppukin meni puristamiseksi, kun piti yksinään juosta. Muut, kun olivat siinä oikeassa finaalissa.

Flunssa Rantalan kiusana

Sen toisen finaalin voittoon pinkoi Purolan nykyinen seurakaveri Eetu Rantala ajalla 6,88. Alkuerissä Rantala juoksi 6,92.

– Vähän on nuutunut olo, kun on pikkuisen flunssaa. Juoksu ei ollut lähelläkään sitä, mitä treenit osoittavat. Toivottavasti saan tämän taudin pikaisesti paranemaan, Rantala manasi flunssaansa.

Purolan ja Rantalan seuraava kilpailu on helmikuun puolella Ruotsissa. Mika Purola odottaa sieltä, kuten koko talvelta jo selvästi kovempia tuloksi.

– Nämä olivat hyviä harjoitusstartteja. Harjoitukset ovat menneet siihen tapaan, että se enteilee oikein hyvää. Nyt se ei vielä realisoitunut. Juoksu on treenien jäljiltä vähän suppeaa ja jäykkää, mutta frekvenssi on parantunut, Purola totesi.

Könönen rikkoi 22-vuotiaiden EM-rajan

Hyvässä vireessä oli myös Kuivasjärven Auran seiväshyppääjä Henriikka Könönen, joka voitti naisten seiväshypyn ennätyksellään 415. Tulos sivua 22-vuotiaiden EM-tulosrajaa ja vie Könösen kaikkien aikojen kotimaan hallitilastossa kahdeksanneksi.

Oma halliennätys koheni 15 senttiä ja tulos on viisi senttiä parempi kuin oma ulkoratojen ennätys.

Veitsiluodon Kisaveikkojen Mette Baas voitti naisten 400 metriä pitkän radan ennätyksellään 56,10.

Yleisurheilutuloksia/Oulu

Oulu: 

Pm-hallikilpailut:

Miehet: 60 m: 1) Eetu Rantala OulPy 6,88 (sivuaa kk). Alkuerät: 1) Rantala 6,92.

Pituus: 1) Henri Väyrynen KajKi 7,94 (kk)

Kuula: 1) Matti Kahilainen PihtipTui 14,74.

Naiset, 60 m: 1) Roosa Määttälä KokkVei 7,76, 2) Elisabet Salmela VeitsilKV 7,84, 3) Eveliina Bogdanoff KuivAu 7,84. Alkuerät, 2. erä: 1) Roosa Määttälä KokkVei 7,76.

60 m aidat: 1) Ella Nisula KuivAu 8,78.

Korkeus: 1) Maria Peura TervTe 1,71.

Seiväs: 1) Henriikka Könönen KuivAu 415 (22-v. EM-raja).

Pituus: 1) Roosa Määttälä KokkVei 600.

Kolmiloikka: 1) Maria Peura TervTe 12,36, 2) Ella Nisula KuivAu 12,35.

3000 m kävely: 1) Elina Heikkinen OulPy 14.04,60.

17-v. Korkeus: 1) Nea Luokkanen HimU 168.

Kolmiloikka: 1) Olivia Bojang VeitsilKV 12,13

Kaikki tulokset

Kuopio: 

Pohjois-Savon pm-hallikilpailut:

Miehet, 200 m: 1) Aleksi Tuononen ÄhtU 22,36, 2) Eerikki Pekkola IkaalU 22,52

Kolmiloikka 1) Ilpo Kantanen SuonVa 14,56 (kkk).

Naiset, 200 m: 1) Aino Pulkkinen JyväskKU 24,25 (kkk), 2) Anne-Mari Lehtiö KU-58 25,64.

Seiväs: 1) Laura Ollikainen VarkKV 405.

Kolmiloikka: 1) Ada Koistinen JyväskKU 12,56, 2) Sini Sanaslahti KaipVi 12,54, 3) Johanna Hokkanen KangasnKa 12,45.

17-v. Seiväs 1) Neea Käyhkö SavonlRie 360.