Vauhdin iloa ja kovaa kiriä Kalevan kisojen 1500 metrin juoksuissa – Rinne ja Lappalainen tutut mestarit

Vaasan Kalevan kisojen perjantai-illan päätöslajeissa miesten ja naisten 1500 metrillä nähtiin rohkeaa vauhdinpitoa ja lopulta tuttuja mestareita. Naisten voittoon juoksi Sara Lappalainen ja miehissä Joonas Rinne.

– Hieno juoksu, minulla ei ollut järkeä lähteä pitämään kovaa vauhtia, vaan luotin loppukiriini, totesi Lappalainen, joka sai nautiskella Nathalie Blomqvistin vetoavusta ennen voittoratkaisuaan.

Vaasa ollut hyvä paikka Sara Lappalaiselle. Kolme vuotta sitten ennen Tokion olympialaisia Vaasan rankingkisoissa hän teki kovia tuloksia ja petasi matkaansa olympia-areenalle. Nyt vauhtia löytyi jälleen, ja hän otti Kalevan kisojen mestaruuden mainiolla ajalla 4.06,68, joka vahvistaa hänen asemiaan Pariisin olympialaisia ajatellen.

– Paavo Nurmen kisojen ja juhannuksen Kuortaneen perusteella tunsin olevani hyvässä nousukunnossa. Nathalie (Blomqvist) teki hyvää työtä kärjessä, mutta minä en halunnut hönkiä. Eivät Iivo ja Kläbokaan niin tee, Lappalainen perusteli taktiikkaansa vertailuilla hiihtotähtiin.

Juoksun väliajat merkittiin rohkeasti vetäneelle Blomqvistille ajoin 1.05,13, 2.11,97 ja 3.20,04. Vahvan kirinsä Lappalainen avasi vasta 100 metriä ennen maalia. Hopealle juoksi Lahden Ahkeraa edustava Kristiina Sasinek Mäki ajalla 4.07,56 ja pronssille IK Falkenin Blomqvist, 4.08,01.

– Häviämään en näihin kisoihin lähde, jo 15:nnen SM-kultansa 800 ja 1500 metrillä ottanut Borgå Akillesta edustava Lappalainen totesi.

Koko mitalikolmikko juossee myös Pariisin olympialaisissa, mutta Sasinek Mäki Tshekkiä edustaen.

Rinne ja Muuse yhteistyöllä hienoon juoksuun

Jos naisten kisassa vauhdinpito oli yhden juoksijan harteilla, miehissä Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne ja Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse tekivät toverillista yhteistyötä.

Rinteellä oli kova hinku parannella asemiaan olympiarankingissa, ja siihen tarvittiin voiton myötä tulleet bonuspisteet sekä mielellään reiluhkosti alle 3.40:n painuva aika. Aivan tuo tavoite ei toteutunut, vaikka mukava voittotulos 3.39,32 tulikin.

– Ei ollut ihan paras päivä. Toivotaan, että tulos kuitenkin parantaa rankingiani ja paikka Pariisiin avautuisi. Rankigin tilannetta on tullut tuijoteltua viime aikoina, mutta sitten totesin, ettei se tuijottelemalla parane, Rinne kertoi.

Muuselle 1500 metrin kovat vedot ovat hyvää harjoitusta päämatkalle 5000 metrille, ja nyt työ palkittiin hopeamitalilla tuloksella 3.41,24. Pronssille juoksi Aleksi Kivelä, Lempäälän Kisa Yleisurheilu, ennätyksellään 3.42,13.

Juoksun väliajat kertovat kärkikaksikon hyvästä vuorovedosta: 400 m Rinne 59,35, 800 m Muuse 1.59,71, 1200 m Rinne 2.58,29.

Rinne: ”Lataus oli kova”

Rinne totesi Vaasaan olleen kovan latauksen.

– Kyllä se läpi meni, mutta ei ihan kympin suoritus. Mutta tyytyväinen voin kuitenkin yritykseeni olla.

Muuse juoksi viikko sitten Kuortaneen juhannuskisoissa ensi kertaa alle 3.40:n.

– Pakko tähän mailin vauhtiin on tottua, hyvää treeniä vitoselle. Mutta Joonas on kova jätkä, ei ole turhaan SE-mies, Muuse kehui kilpakumppaniaan.

– Minäkin ajattelin olevani kova jätkä, mutta sitten katselin seurani juoksutilastoja, Muuse letkautti ja viittasi seuransa Turun Urheiluliiton koviin tilastoihin 1500 ja 5000 metrillä.

Muusen juuri juostu ennätys 5000 metrillä on 13.30,04.

– Seuraava kisa on sunnuntain 5000 metriä, sitten heinäkuun puolessa välissä Joensuussa ja siellä aika 13.20, juoksija lupasi.

Vaasan juoksussa nähtiin kärjen takana myös muita lupaavia ennätyksiä: IF Voimin Leonard Markén 3.44,14, Tampereen Pyrinnön Julius Mäkinen 3.45,02 ja Vieremän Koiton Mikko Kauppinen 3.46,72.