Vattulaisen kevättalvi: maantiekisoja ja kymppi Stanfordissa

Vattulaisen kevättalvi: maantiekisoja ja kymppi Stanfordissa

Kauppatieteiden opinnot Oulussa ja pari kansainvälistä maantiestarttia maustavat kestävyysjuoksija Arttu Vattulaisen kevättalvea. Radalla talven treenien tuloksia on tarkoitus mitata Stanfordin kympillä keväällä Yhdysvalloissa. Talven hallikisoissa Vattulainen ei juokse.

– Helmikuun puolivälissä on Pohjois-Irlannin Armaghissa maantievitonen. Todennäköisesti menen myös maaliskuun alussa Manchesterin lähelle Traffordiin, jossa on maantiekymppi, Vattulainen sanoo.

Vattulaisen, 25, harjoittelu kasvoi syksyllä täyteen vauhtiin sitä mukaan kun syyskesän kisat torpannut lonkkavaiva hellitti.

– Kesti lokakuun puolelle ennen kuin pystyin aloittamaan kunnon harjoittelun, mutta nyt olen päässyt tavoiteltuihin harjoitusmääriin, Vattulainen sanoo.

Juoksijan lonkkanivelen rustorenkaassa on pientä repeämää. Se ei häiritse harjoittelua, jos pitää keskikropan ja vartalon muut tukirakenteet kunnossa, mutta radalla kilpailemisen tuoman rasituksen annostelussa pitää olla tarkkana.

– Tuplasin Kalevan kisoissa, ja siihen tuli pikkuisen liikaa ratakisoja, Vattulainen muistelee syyskesän vaivojen taustoja.

Universiadit harkinnassa

Juoksija arvelee, että lonkkavaiva saattaa hieman nopeuttaa hänen siirtymistään radalta maantiekisoihin. Niiden aika ei kuitenkaan ole vielä. Vattulaisen ajatuksissa on hilata pitkien ratamatkojen ennätykset (5000 m 13.53,56 ja 10 000 m 29.33,70) ensi kesänä askeleen eteenpäin ja katsoa mihin rahkeet riittävät EM-kesän kisoissa 2018.

– Kympin juoksen keväällä ja vitosen ennätys pitäisi saada hilattua kesällä sinne 13.40:n tietämille. Lontoon MM-kisojen rajat ovat vielä liian kovia, mutta elokuisten Universiadien suhteen en ole vielä tehnyt päätöksiä, Vattulainen sanoo.

Jos kesä sujuu hyvin, Vattulainen saattaa kokeilla syksyllä ainakin puolimaratonia.

– Alunperin tavoitteena oli juosta puolimaraton jo viime syksynä. Se ei lonkan takia ollut mahdollista. Täytyy katsoa, olisiko ensi syksynä sitten pidemmän maantiematkan vuoro.

Iso panostus EM-kisoihin 2018

Viime ajat Vattulainen on juossut parhaimmillaan 160-170 treenikilometrin viikkoja. Uudenvuodenaattona hän juoksi Limingissä 10 kilometrin maantiekisan reiluun 33 minuutin

– Pitkään mietin, että menenkö sinne ollenkaan, mutta sain siitä sellaisen vähän reippaamman treenin, Vattulainen sanoo.

Lähiajat Vattulainen pysyy Oulussa, tekee perustreenit ulkona ja kovemmat harjoitukset hallissa tai juoksumatolla.

– Yleensä olen ollut tähän aikaan ulkomaan leirillä. Nyt on meneillään kandityöhön liittyviä luentoja, ja kun ei ole EM-kisavuosi, panostan opiskeluun. Ensi vuonna on tarkoitus tehdä EM-kisakauteen iso panostus. Voi olla, että pidän taukoa opinnoista.

Vuosi sitten Joensuun Katajan juoksija treenasi sydäntalven valmennusguru Nic Bideuan ryhmässä Australiassa. Leirin jälkeen iskenyt lievä ylirasitustila ja mykoplasma pilasivat kevään kilpailukauden, mutta leiri sinällään kasvatti tieto-taitoa ja uskoa omiin mahdollisuuksiin.

– Otin sieltä joitakin asioita omaan harjoitteluun. Ainakin harjoittelun rytmitykseen olen sisäistänyt sen, että teen kovat treenit aamupäivällä. Se oli avartava reissu. Suurin osa siitä porukasta juoksi Riossa. Leirillä näki, ettei itse ole ihan hirveän kaukana heistä.