Vattulainen hakee ideoita kestävyysguru Bideaun ryhmästä

Vattulaisen kevättalvi: maantiekisoja ja kymppi Stanfordissa

Joensuun Katajan Arttu Vattulainen aikoo pukea maajoukkuepaidan heinäkuussa ja ampaista Amsterdamissa EM-kisojen 10 000 metrille. Harjoituskauttaan hän höystää seitsemän viikon Australian leirillä maineikkaan Nic Bideaun treeniryhmässä.

– Bideaun urheilijoita kävi kesällä Suomessa, muun muassa Joensuun Eliittikisoissa. Siinä sitten valmentajani Tuomo Lehtisen kanssa alettiin miettiä, että mitäs jos kysyttäisiin, Vattulainen sanoo.

Bideau tunnetaan muun muassa australialaisen olympiavoittaja Cathy Freemanin sekä irlantilaisen vaimonsa, 5000 metrin maailmanmestarin ja olympiakakkosen Sonia O’Sullivanin valmentajana.

Bideu on valmentanut myös Helsingin 2005 MM-kisojen mitalistia Craig Mottramia ja maastojuoksun australialaista maailmanmestaria Benita Willisiä. Melbournessa toimivan valmentajan opeilla harjoittelee tällä erää noin 30 juoksijaa. Mukana on urheilijoita Australiasta, Yhdysvalloista ja Euroopasta.

Vattulainen ei ole vaihtamassa australialaisen gurun valmennukseen. Hän treenaa edelleen Lehtisen opeilla, mutta hakee Australiasta uusia virikkeitä.

– Minä hyppään seitsemäksi viikoksi Bideaun ryhmään ja vedän heidän mukanaan.  Tuomon kanssa kuitenkin katsotaan vetojen määriä ja vauhtia, että ne ovat minulle sopivia, Vattulainen sanoo.

Vuoristossa ja merenpinnan tasolla

Vattulaisen ajatuksena on paitsi tutustua käytännössä Bideaun systeemiin, myös ammentaa kovatasoisessa harjoitusryhmässä treenaamisesta.

– Tavoite on hakea uusia elementtejä ja ideoita harjoitteluun, Vattulainen kiteyttää

Australiassa Vattulainen on osan ajasta vuoristoleirillä Falls Creekissä, noin puolentoista kilometrin korkeudessa merenpinnasta. Loput ajasta hän juoksee Ballaratissa Melbournen kupeessa.

– Tarkoitus on lähteä tapaninpäivänä ja palata helmikuun puolivälissä, Vattulainen kertoo.

Sydäntalvella Australiassa on ratakilpailukausi jo vauhdissa, joten on mahdollista, että Vattulaisen matkaohjelmaan kuuluu myös kilpailemista.

– Se on hyvin mahdollista, että kilpailen radalla. Ainakin jonkun maantiejuoksun aion juosta.

Heti keväällä EM-rajan kimppuun

Amsterdamin EM-kisojen 10 000 metrin tulosrajan 28.50 kimppuun Vattulainen käy jo huhtikuun puolivälissä. Sitä ennen edessä on vielä yksi leiri Australian rupeaman jälkeen.

– Alkujaan suunniteltiin, että menisin kevättalvella Yhdysvaltoihin, mutta todennäköisesti pidän jonkunnäköisen leirin Euroopassa, Vattulainen sanoo.

Vattulaisen, 23, ennätys 10 000 metrillä on toissakesänä juostu 29.40,86. Viime kesänä hän juoksi matkan kolmesti ja kesän parhaaksi jäi Porin Kalevan kisoissa mestaruuden tuonut 29.46,46.

– Ensi kesän tavoite on juosta kympillä tuo 28.50. Se on kova tavoite, mutta mahdollinen. Viime kesänä en mielestäni päässyt sellaisiin tuloksiin, mitä kunto edellytti, Vattulainen sanoo.

Vattulainen arvioi, että puolimaratonilla EM-kisoihin pääsy olisi todennäköisesti hänelle hieman helpompaa kuin kympillä. Juoksijan ajatuksissa se on vain jonkunlainen vaihtoehto. 

Oulussa kauppakorkeakoulussa ahertavan Vattulaisen askeleessa on syksyn lenkeillä ollut raikas rytmi.

– Syksy on ollut minulle poikkeuksellisen hyvä. En muista milloin viimeksi olisin ollut syksyllä ehjänä ja päässyt harjoittelemaan näin hyvin, Vattulainen sanoo.