Varttimailerit viihtyivät Potchefstroomin hellekeleissä

Varttimailerit viihtyivät Potchefstroomin hellekeleissä

Joukko suomalaisia ratakierroksen juoksijoita leireili sydäntalvella Etelä-Afrikassa. Osa juoksijoista jatkaa leiriä edelleen. Miten Potchefstroom istui varttimailereiden harjoitteluun ja kuinka leiri sujui? Siitä raportoi valmentaja Ari Paunonen.

Tammikuussa Potchefstroomissa harjoittelivat muun muassa Oskari Mörö, Joni Vainio-Kaila, Ville Wendelin, Venla ja Aino Paunonen, Eveliina Määttänen, Jaakko Lehtilä, Petra Perttula ja Moona Latvala. Mörö, Wendelin ja Lehtilä jatkavat leireilyään helmikuulle, muut juoksijat palasivat Suomeen hallikauden kynnyksellä.

Kokonaisuutena suomalaisten leiritys onnistui mainiosti. Terveystilanne ja harjoitusinto olivat koko ryhmällä hyvällä mallilla. Esimerkiksi Mörön lantiovaivoille lämpö oli mannaa ja hän pääsi pitkään jatkuneiden vaikeuksien jälkeen hyvään treenivauhtiin.

Harjoitusseurakin oli suomalaisilla huippuluokkaa, sillä tammikuussa Potchefstroomissa leireili runsaasti eri maiden huippuja. Ranskalta paikalla oli iso joukkue maratoonareista pika-aitureihin, ja 800 metrin eurooppalaiset valiot olivat lähes kokonaisuudessaan paikalla Amel Tukasta ja Puolan huipuista lähtien.

Team Paunosella hyvä leiri

Ari Paunosen (allekirjoittanut) valmennettavat Duo-Paunonen ja Eveliina Määttänen keskittyivät leirillä varsin rauhalliseen perusharjoitteluun. Kolmikon tavoitteena on kilpailla harjoittelun lomassa rento hallikausi ilman suurta panostusta.

Viime vuoden aitakierroksen Suomen mestari Venla Paunonen oli iloisesti yllättynyt Afrikan matkasta.

– Leiri sujui hyvin, vaikka hieman jännitti, kuinka reagoin uusiin olosuhteisiin ja pitkään lentomatkaan. Potchefstroomin harjoituspaikat olivat mieleeni, vaikka itse tein vain yhden juoksuharjoituksen muutoin kovin suositulla nurmiradalla. Minun askeleelleni nurmi oli hieman raskas juosta, joten en halunnut jumittaa kroppaani, vaan suosin hiekkateitä ja tartania.

Syksyllä harjoituskauden alussa Venlan nilkan nivelsiteet repesivät nyrjähdyksessä, mutta jalka on kuntoutunut hyvin.

– Kahden viikon juoksutauon, kuukauden maltillisen paluun ja ahkeran kuntoutuksen se vaati, Venla muistelee.

Jouluna tradenomiksi valmistunut Venla juoksee talven hallikaudella muutaman 800 metrin kisan.

– Isä on lueskellut naisaitureiden tekemisiä ja todennut, että kolmasosa heistä tulee vahvan 800 metrin taustan kautta, muun muassa Tshekin maailmanmestari Zuzana Hejnová viime talvena. Se taitaa sopia minullekin. Pari vuotta sitten kokeilin nopeusjaksoa talvelle, mutta lihakseni eivät oikein tykänneet siitä.

Määttänen: Hallissa alimatkoja

Viime kesän kaksinkertainen Kalevan kisojen mitalisti Eveliina Määttänen aloitti syksyllä farmasian opinnot Helsingin Viikissä. Syksy oli tiivistä opiskelua, mutta myös harjoittelu sujui hyvin.

– Tavoitteenani on juosta halleissa alimatkoja, 60 ja 200 metrin sileitä. Ja keksipä valmentaja minulla pika-aidatkin tavoitteeksi, joita en ole aikaisemmin kokeillutkaan, Eveliina naurahtaa.

Potchefstroomista Eveliinalle jäi hyvä maku.

– Harjoituspaikat olivat monipuoliset. Kentillä oli paljon maailman huippuja, ja oli hienoa nähdä heidän tekemisiään. Kuumuuden takia harjoitusaikoja piti hiukan sovittaa aamuun ja iltaan.

Aino Paunonen opiskelee Vierumäellä urheilijoille räätälöidyssä monimuotokoulutuksessa liikuntaneuvojaksi. Opiskelukavereita ovat muun muassa Mörö ja Lotta Harala. Syksyllä on tiivis opiskelujakso Vierumäellä, mutta muu osa vuotta on etäopiskelua ja työharjoittelua kotona.

Viime kesän 800 metrin SM-pronssimitalisti mielii rikkoa kesällä ainakin sukunsa naisjuoksijoiden ennätyksen, joka on 2.04.

– Pikajuoksijoille Potchin harjoittelupaikat ovat hyvät, mutta enemmän juokseville hieman niukat. Lähimmät hiekkatiet olivat hieman epätasaisia ja kivikkoisia, automatkan päästä niitä kuulemma löytyi enemmän.

– Plussaa oli myös monipuolinen kuntosali ja kylmäaltaat.

Henki korkealla

Suomalaisia odotti Etelä-Afrikassa leirin alussa tappohelteet, jopa yli +40 astetta. Se haittasi aluksi sopeutumista, koska ei tiennyt tuliko ylimääräinen raskaus korkeasta ilmanalasta (1 300 metriä), lämmöstä vai matkan rasituksista. Kolmen viikon matka onkin ehdoton minimi Etelä-Afrikan leirityksessä.

Suomalaisten elämä oli yhteisessä majapaikassa tiivistä. Joukkue ruokaili usein yhdessä ja keksi ohjelmaa vaikkapa Joni Vainio-Kailan 22-vuotissynttäreille. Nelosen ryhmä sai henkistä ja viihdykkeellistä tukea myös suomalaisilta keihäänheittäjiltä ja pituushyppääjiltä huoltojoukkoineen.

Juoksijoiden valmentajista paikalla olivat Ari Paunonen ja Atte Pettinen sekä lihashuoltaja Jari Malinen.

Ari Paunonen


potchefstroomin_leiri_varttimailerit_2016-1.jpg

Potchefstroomin leiriläiset ryhmäpotretissa komeassa tammikuun helteessä.

,


paunonen_venla_ghidini_gianni_maattanen_eveliina_paunonen_aino_ja_latvala_moona-1.jpg

Italialaisvalmentaja Gianni Ghidini ihastui suomalaisurheilijoihin. Suomalaiset vasemmalta lukien Venla Paunonen, Eveliina Määttänen, Aino Paunonen ja Moona Latvala.