Varma ja SUL työkykyjohtamisen yhteistyössä

Varma ja SUL työkykyjohtamisen yhteistyössä

Urheilijat työelämään –hankkeessa Työeläkeyhtiö Varma ja Suomen Urheiluliitto ry edistävät suomalaisten työkykyä ja –hyvinvointia konkreettisin keinoin.

Kaksivuotinen yhteistyö saa jatkoa, kun huippu-urheilijat lähtevät myös tänä vuonna yrityksiin valmentamaan henkilökuntaa kokonaisvaltaisesti. Samalla urheilijat luovat arvokkaita kontakteja työelämään ja heidän uralleen avautuu uusia näköaloja.

Tänä vuonna työkykyhankkeessa on mukana kahdeksan yleisurheilijaa. He ovat kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen, pikajuoksija Hanna-Maari Latvala, korkeushyppääjä Jussi Viita, keihäänheittäjä Antti Ruuskanen, seiväshyppääjä Minna Nikkanen, pituushyppääjä Eero Haapala, pikajuoksija Hannu Hämäläinen ja kilpakävelijä Jarkko Kinnunen.

Ahaa-elämyksiä osaamisesta

Rekrytoituja huippu-urheilijoita yhdistää kiinnostus oman taustansa hyödyntämiseen tulevaisuudessa, johon hanke tarjoaa oivan mahdollisuuden.

Urheilija tunnistaa oman osaamisensa ja luottaa sen olevan käyttökelpoista myös urheilumaailman ulkopuolella. Kämäräinen on hankkeessa mukana jo toista vuotta.

– Antoisinta on ollut ihmisten tapaaminen ja kontaktien saaminen normaaliin työelämään urheilun rinnalla. Olen löytänyt sellaisia puolia ja vahvuuksia itsestäni, mitä en ole tiennyt olevan. Olen oppinut luottamaan omiin kykyihini.

Asiakasyrityksen tarve on ensisijainen asia ja lähtökohta yhteistyölle. Urheilija on mukana toiminnassa työkykyjohtamisen näkökulmasta. Varman yhteys- ja kehityspäälliköt miettivät, kuka urheilija voisi vastata asiakkaan tarpeeseen parhaiten.

Kämäräisen mielestä urheilijalta löytyy paljon annettavaa työelämälle.
– Urheilu-uran aikana oppii paljon asioita. Jo nuoresta pitäen aletaan kantamana vastuuta omista tekemisistä. Huomaamatta tavoitteiden asettaminen, itsensä motivointi, vastoinkäymisten voittaminen, tiimityö ja ajanhallinta tulevat osaksi arkea, kertoo Kämäräinen.

Asiakasyritys saa räätälöityä koulutusta, jonka suunnitteluun urheilija käyttää ammattitaitoaan. Ohjenuorana rinnalla kulkee neljä palvelumoduulia: Terveet elämäntavat, näin kunto kasvaa, näin pysyn ehjänä ja terveenä ja ajankäyttö.

Hyötyä Varmalle ja urheilijalle

Varman asiakasyrityksistä tullut palaute on ollut kiittävää. Urheilijoiden tuoma näkökulma ja opastus työkykyjohtamiseen on ollut silmiä avartavaa. Konkreettinen apu ja toiminta ovat synnyttäneet tuloksia. Varman varatoimitusjohtaja Ville-Veikko Laukkanen on innostunut yhteistyöstä ja vakuuttunut sen tarpeellisuudesta.

– Kokonaisuudessaan kyse on siitä, että haemme konkreettisia tekoja, jotka vievät suomalaista työelämää eteenpäin. Työelämän ollessa murroksen keskellä, nyt jos koskaan tarvitaan tällaista toimintaa, haastaa Ville-Veikko Laukkanen Varmasta.

Teksti: Nina Pihlas