Varala ja NWU-yliopisto yhteistyöhön – tutkimushanke rinkilajien ja ratakierroksen ympärille

Varalan Urheiluopisto ja Etelä-Afrikan Potchefstroomissa toimiva North West University (NWU) ovat tehneet aiesopimuksen yhteistyöstä, joka vahvistaa Potchefstroomin edellytyksiä toimia yhtenä suomalaisen yleisurheilun kansainvälisenä valmennuskeskuksena.

– Erityisesti sopimuksen piiriin kuuluva molemminpuolinen vaihto-ohjelma, asiantuntijaosaamisen hyödyntäminen ja yhteiset tutkimushankkeet avaavat mahdollisuuksia Varalan ja SUL:n Tampereen yleisurheilukeskuksen yhteisessä huippu-urheilutoiminnassa, toteavat niin Varalan valmennuspäällikkö Hannele Hiilloskorpi kuin SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni ja Tampereen yleisurheilukeskuksen valmennuspäällikkö Tommi Evilä.

Yhteistyö mahdollistaa opiskelija-, urheilija-, valmentaja- ja asiantuntijavaihdon sekä yhteiset tutkimus- ja kehityshankkeet.

Varalan urheiluopiston ja North West Universityn (NWU) yhteistyön julkistamistilaisuudessa paikalla olivat Varalan toimitusjohtaja Riku Granat (kuvassa vas.), Varalan kansainvälisyyskoordinaattori Samuli Liinpää, NWU:n tutkimusjohtaja Hanlie Moss ja Varalan testauspäällikkö Marko Haverinen.

Rinkilajien ja ratakierroksen tutkimushankkeella liikkeelle

Yhteistyön avaukseksi suunnitellaan yhteistä tutkimus- ja kehityshanketta, joka liittyy Varalan valmennuskeskuksen SUL:n kanssa yhteistyössä toteuttamaan Yleisurheilun tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelmaan, eli ns. TKI-ohjelmaan. Se keskittyy moukarin, kiekon, kuulan ja jatkossa myös ratakierroksen (400 m, 400 m aj) ympärille.

– Yleisurheilun TKI-ohjelman tavoitteena on kokonaisvaltaisen harjoittelun seurantajärjestelmän rakentaminen yhteistyössä SUL:n ja Champion Corner -teknologiakumppanin kanssa ja järjestelmän antaman tiedon hyödyntäminen osana rinkilajien ja ratakierroksen maajoukkuetoimintaa sekä urheilija-valmentajaparien valmennusprosesseja, sanoo Varalan testauspäällikkö ja urheilun TKI-toiminnasta Varalassa vastaava Marko Haverinen.

– Pyrimme NWU-yliopiston kanssa rakentamaan yhteisen tutkimus- ja kehityshankkeen TKI-ohjelman ympärille, jossa vertaillaan suomalaisten ja eteläafrikkalaisten urheilijoiden suorituskykyä ja harjoittelun sisältöjä rinkilajeissa ja ratakierroksella.

Hankkeesta syntyviä innovaatioita, kokemusta, osaamista ja toimintamallia pyritään hyödyntämään myös muissa yleisurheilulajeissa.

North-West University (NWU) on julkinen yliopisto, joka sijaitsee kolmella kampuksella Potchefstroomissa, Mahikengissa ja Vanderbijlparkissa Etelä-Afrikassa. NWU perustettiin vuonna 2004 yhdistämällä kolmen yliopiston toiminnot toisiinsa – yhdistymisen myötä NWU:sta tuli yksi Etelä-Afrikan suurimmista yliopistoista noin 64 000 opiskelijallaan.

Yliopiston päämaja sijaitsee Potchefstroomin kampusalueella, jossa toimii myös Potchefstroomin valmennuskeskus (High Performance Institute of Sport, HPI). Potchefstroom on muodostunut usean kansainvälisen urheilijaryhmän ja maajoukkueen harjoituskeskukseksi erinomaisista harjoitusolosuhteista, lämpötilasta, korkeasta ilmanalasta sekä korkeatasoista moniammatillisista liikunta- ja lääketieteen palveluistaan johtuen