Vanniselle huippupisteet 6391 Götzisissä – jopa naisten Suomen ennätys lähellä

Saga Vanninen jatkoi hyviä suorituksiaan Itävallan Götzisin kansainvälisten moniottelukisojen toisena päivänä ja hätyytteli naisten seitsenottelun Suomen ennätystä. Se ei aivan syntynyt keihäässä epäonnistumisen takia, mutta kokonaispisteet 6391 riittivät kuitenkin selvästi 22-vuotisten SE-tulokseen. Kovatasoisessa kilpailussa hän sijoittui mainiosti neljänneksi.

Vasta 20-vuotias Vanninen nousee Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi Satu Ruotsalaisen vuonna 1991 otteleman 6404 pistetuloksen jälkeen, mutta Götzisin kisa jätti hänelle kaksijakoiset tunnelmat.

– Harmittaa, että keihäs floppasi, vaikka olen tyytyväinen pisteisiin. Keihäs harmittaa sikäli, että Suomen ennätys jäi niin lähelle, Vanninen sanoi.

– Tämä oli kuitenkin positiivinen kauden avaus. Toiveena on, että saisin yksittäisiin lajeihin varmuutta ja pystyisin parantamaan ennätystä sitä kautta.

Vannisen aikaisempi ennätys oli 6271 pistettä, jonka hän otteli toissa vuonna voittaessaan nuorten Euroopan mestaruuden. Aikaisempi 22-sarjan SE 6339 pistettä oli Maria Huntingtonin nimissä vuodelta 2019.

Ennätykset pituudessa ja 800 metrillä, keihäässä pettymys

Vannisen toisen päivän ottelu alkoi hienosti pituushypyssä, jossa hän teki oman lajiennätyksensä tuloksella 643. Myös sarjan kaksi muuta hyppyä, 642 ja 635, kantoivat yli entisen ennätyksen 634. Pituudessa Vanninen oli kokonaiskilpailun kakkonen.

Seuraava laji keihäänheitto tuotti pettymyksen, sillä Vannisen keihäs kantoi ainoastaan tulokseen 42,53, kun se parhaimmillaan on häneltä lentänyt 49,22:een. Tässä lajissa Vanninen oli kokonaiskilpailun 12:s. Paremmalla keihästuloksella Vannisella olisi ollut hyvä mahdollisuus tehdä myös naisten sarjan SE-tulos.

Ennätyksiä ajatellen kirittävää jäi päätöslajiin 800 metrille. Siinä Vanninen sai puristettua jälleen uuteen lajiennätykseensä tuloksella 2.17,91. Aikaisemmin matka on sujunut parhaimmillaan aikaan 2.22,76.

Ensimmäisenä päivänä lauantaina Vanninen teki 100 metrin aidoissa tuloksen 13,48, hyppäsi korkeutta 180, työnsi kuulaa 14,98 ja juoksi 200 metriä aikaan 24,35. Tulokset olivat kuulaa lukuun ottamatta hänen uusia lajiennätyksiään.

Valmentaja Jokinen: ”Saga on äärimmäisen kova kilpailija ja ottelija”

Valmentaja Jesse Jokinen näkee, että Vanninen on parhaimmillaan juuri Götzisin tapaisissa kovissa kilpailuissa.

– Saga on äärimmäisen kova kilpailija ja ottelija. Hän jaksaa syttyä ja löytää kisavireen uuteen lajiin ja tuntuu olevan parhaimmillaan juuri tiukoissa paikoissa, Jokinen sanoo.

Vanninen ja Jokinen ei kauaa miettineet vastausta kysymykseen, mikä yksittäinen asia Vannisen Götzisin ottelussa oli tärkeintä.

– Itseluottamuksen kannalta se oli korkeushypyssä onnistuminen. Se on mennyt niin pitkään huonosti ja nyt pystyin tekemään ennätykseni. Pituushyppy oli hyvä, kun kaikki kolme hyppyä olivat yli entisen ennätyksen, Vanninen sanoi.

– Korkeushyppy oli tuskallista hallikaudella, eikä se helppoa ollut kevään treeneissäkään, joten ennätys nyt oli Sagalle iso voitto, Jokinen komppasi.

Vanninen on suosikki Espoossa heinäkuussa käytävissä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Sitä ennen Vanninen aikoo hioa ainakin heittolajeja.

– Toiveenani on, että saisin vähän lajeja parannettua, ja eniten juuri heittoja ja varsinkin keihästä. Se oli nyt aikamoista hakemista, Tampereen Pyrinnön ottelija pohdiskeli.

Uusilla ennätyspisteillään Vannisella on sanansa sanottavana myös elokuussa pidettävissä MM-kisoissa Budapestissa. Götzisin kisassa hän kohtasi ison osan tämän hetken maailman parhaista ottelijoista.

Anna Hall huippuvauhdissa

Kilpailun voitti Yhdysvaltain Anne Hall huippupistein 6988. Hall teki muutamassa lajissa todella kovia tuloksia: 100 metrin aidat aikaan 12,75, korkeutta 192, 200 metriä 22,88, pituutta 654 ja lopulta päätöslaji 800 metriä ottelijoille harvinaisen kovaan tulokseen 2.02,97.

Götzis, Itävalta, kv. moniottelut 27.–28.5.

Naisten seitsenottelu: 1) Anna Hall Yhdysvallat 6988, 2) Katarina Johnson-Thompson Iso-Britannia 6556, 3) Adriana Sudek Puola 6480, 4) Saga Vanninen Suomi 6391, 5) Sophie Weissenberg Saksa 6375.