Vanninen tukevassa johdossa MM-kisojen seitsenotteluun toiseen päivään – Vuori pinkoi 10,43 – Läspä, Ruokangas ja Härkönen finaaliin

Vanninen voitti kolme ensimmäistä lajia ja oli avauspäivän päätöslajissa 200 metrillä toinen omaa ennätystään sivuavalla ajalla 24,83. Vannisella on koossa 3638 pistettä. Toisena kilpailussa on Itävallan Sophie Kreiner pistein 3436. Neaa Käyhkö on kahdeksas 2893 pisteellä.

Vanninen voitti 100 metrin aidat ajalla 13,60 ja korkeushypyn ylitettyään 178. Yritykset omasta ennätyskorkeudesta 181 eivät onnistuneet. Kuulantyönnössä Vanninen jäi tuntuvasti kauden parhaista työnnöistään, mutta 13,30 riitti lajivoittoon. Tallinnan alle 20-vuotiaiden EM-kisojen seitsenottelun ennätyssarjassaan Vanninen työnsi 14,90.

Käyhkön ottelu alkoi epäonnisesti. Hän kaatui aidan ylityksessä 100 metrin aitojen lopussa ja oli kahdeksas ajalla 16,93. Korkeushypyssä hän oli viides ylitettyään 172. Yritykset 175:stä eivät tuoneet ylitystä. Kuulassa Käyhkö sai tuloksen vain toisella työnnöllään, joka kantoi 10,81. Tulos jäi reilut 30 senttiä Käyhkön ennätyksestä ja toi lajissa viidennen sijan.

Päivän päätöslajissa 200 metrillä Käyhkö juoksi 25,66, joka jäi vain viisi sadasosaa omasta ennätyksestä ja toi seitsemännen sijan.

Vuori pinkoi välierissä ennätysvauhtia

Eino Vuori pinkoi 100 metrin välierissä loistoajan 10,43, joka ei kuitenkaan kantanut finaaliin. Vuori oli erässään viides, kun erien kaksi parasta menivät suoraan finaaliin. Aikavertailusta finaalipaikkaan tarvittiin 10,32. Alkuerissä Vuori oli eränsä kuudes ajalla 10,66, joka vei välieriin aikavertailusta.

– Olin alkuerässä varmaan vähän väsynyt. Se oli aika huono juoksu, vähän tuurilla pääsin jatkoon. Välierässä oli parempi fiilis. Selkä on ollut hyvin auki tähän kilpailun valmistautuessa ja juoksun loppu tuli nyt hyvin, Vuori kertaili välierää.

Ennätysajallaan Vuori nousi 19-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi. Edellä on vain SE:n 10,31 haltija Samuel Purola. Edellisen ennätyksensä 10,46 Vuori juoksi heinäkuun alussa Jämsässä. Nairobissa ennätys syntyi liki tuulettomassa säässä. Tuulimittarin lukema oli 0,4 metriä sekunnissa myötäistä.

– Tuommoisissa tuulissa ennätys on aina positiivinen asia. Vähän kovemmat tuulet, niin ollaan 10,30-lukemissa, Vuori arvioi.

Välierien nopein oli Botswanan Letsile Tebogo ajalla 10,11.

Kylmänen ja Pursiainen välierissä 11,70 ja 11,90

Johanna Kylmäsen ja Anna Pursiaisen taival MM-kisojen 100 metrillä päättyi välieriin. Kylmänen juoksi välierässään neljänneksi ajalla 11,70 ja Pursiainen oli kuudes ajalla 11,90. Finaaliin etenivät erien kaksi parasta ja kaksi aikavertailusta, josta jatkoon vei 11,60. Välierien nopein oli Jamaikan Tina Clayton ajalla 11,34.

Kylmänen sinetöi alkueristä suoran välieräpaikan juostuaan erässään kolmanneksi ajalla 11,80.

– Alkueräjuoksu oli aika vaisu ja rento, ja reaktio oli tosi huono. Onneksi pääsin semifinaaliin, jossa startti ja reaktio olivat paljon parempia. Lopussa tunsin, että olisin voinut mennä vielä kovempaa, mutta olen tuohon juoksuun ihan tyytyväinen, Kylmänen sanoi.

Pursiainen eteni välieriin alkuerien aikavertailusta ajalla 11,85. Pursiainen oli erässään pitkään kiinni suorassa jatkopaikassa, mutta taipui juoksun lopussa täpärästi viidenneksi ajalla 11,85.

– Alkuerä oli rento, avausvedon tyyppinen juoksu. Välierä meni enemmän puristamiseksi. En saanut sellaista omaa rentoa suoritusta ja se vei ajasta. Lähdöt olivat omaa tasoa ja virekin tuntui hyvältä, mutta se ei näkynyt ajassa, Pursiainen sanoi.

Härkönen ennätyksellä moukarifinaaliin

Moukarinheittäjä Arttu Härkönen ei ujostellut MM-kisojen karsintaa. Härkönen heitti ensimmäisellään ennätyksensä 70,63, joka riitti karsinnassa yhdeksänteen sijaan ja finaalipaikkaan. Härkösen aiempi ennätys 6-kilon moukarilla oli 70,54.

– Oma ennätys ja finaaliin. Mikäs sen parempaa. Ennen kisaa oli hyvä filis. Tiesin, että sieltä voisi tulla aika hyvä heitto ja se tulikin, Härkönen myhäili.

– Toinen heitto, joka meni häkkkiin, olisi voinut olla vähän pidempikin. Finaaliin yritän hakea samanlaista fiilistä, kun mitä oli aamulla verryttelyssä.

Karsinnassa kaikkiaan viisi heittäjää ylitti 74 metrin karsintarajan. Karsinnan voitti tshekki Jan Dolezaleki 77,58 kantaneelle heitolla.

 Läspä ja Ruokangas keihäsfinaaliin

Janne Läspä heitti keihäänheiton karsinnassa toisellaan 77,15, joka rikkoi kirkkaasti 73 metrin karsintarajan, toi finaalipaikan ja karsinnassa kolmannen sijan.

– Ekan heiton otin varman päälle ja toiseen otin askelmerkkiä vähän lähemmäksi. Tuki piti ja sain hyvän heiton. Tästä on hyvä lähetä finaaliin, Läspä sanoi.

Läspää paremmin karsinnassa heittivät Nigerian Chinecherem NNamdi ja Ukrainan Artur Felfner tuloksin 78,02 ja 77,15. Felfner voitti Tallinnassa aiemmin tänä kesänä alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden.

Alle 20-vuotiaiden EM-kisojen mitalisti Onni Ruokangas heitti karsinnassa 67,15, sijoittui 12:nneksi ja oli viimeinen, joka lunasti finaalipaikan.

– Ei tässä ole kuin parannettavaa. Aika heikosti se meni, mutta onneksi finaali on vasta perjantaina, Ruokangas tuumi.,

Livetulokset

Kisat Youtubessa

Kisat Facebookissa

Suomalaiset tänään