Vanninen tehtaili ennätyksiä – Huntington: Juoksu kulki, tekniikkalajeissa ongelmia – Erkkola ja Jääskeläinen juhlivat kotikisassa

Maria Huntington ei ollut tyytyväinen Turun Kalevan kisojen seitsenottelun avauspäivän antiin. Hän kokosi 3714 pistettä ja pystyy toisen päivän normaalituloksin ainakin reilun 6200 pisteen tulokseen.

– Alakanttiin se meni, ei ollut paras päivä, enkä voi syyttää kuin itseäni, Huntington sanoi.

Huntington juoksi 100 metrin aidat 13,12, ylitti korkeushypyssä 182, mutta jäi kuulantyönnössä tulokseen 11,78. Lopuksi hän juoksi 200 metrillä ennätyksensä 24,24.

– Juoksu kulki, mutta tekniikkalajeissa oli ongelmia. Kuulassa työnnöt olivat vaan huonoja, Huntington harmitteli.

Saga Vanninen on toisena 3685 pisteellä ja matkalla huipputulokseen. Hän teki avauspäivänä ennätyksensä kaikissa lajeissa: 100 metrin aitajuoksussa ennätys putosi 13,81:een, korkeushypyssä ennätys parani neljällä sentillä 179:ään, kuulassa liki metrillä 14,32:een ja 200 metriä kulki ennätyskyytiä 24,87.

– Ihan hyvä peruspäivä. Kolhin aika kovaa toiseksi viimeistä aitaa. Korkeushyppy on mennyt hyvin eteenpäin ja osasin odottaa hyvää tulosta. Kuula meni yllättävän hyvin ja 200 metriäkin oli hyvä, Vanninen arvioi.

Miia Sillman on kolmantena pistein 3618. Hän juoksi aidat aivan ennätyksensä tuntumaan 13,77 ja ylitti korkeushypyssä ennätystään sivuten 185, mutta teloi nilkkaansa toisessa yrityksessään korkeudesta 188. Nilkka vahvassa teipissä  kuula lensi 12,66 ja 200 metriä kulki 25,28.

– Jalka vääntyi ponnistuksessa sen verran, että luut ottivat vastakkain. Mutta tarkoitus on jatkaa ottelu loppuun. En ole luonteeltani sellainen, joka antaa periksi. Katsotaan millainen jalka on sunnuntaina. Mitään älyttömiä riskejä en kuitenkaan aio ottaa, Sillman sanoi

Hassi sivusi Kalevan kisojen mitaliennätystä

Juuso Hassi voitti kymmenottelussa neljännen Suomen mestaruutensa ja kahdeksannen mitalinsa. Tällä saavutuksella hän sivusi olympiavoittaja Paavo Yrjölän ja Mikko Vallen saavutusta. Vain he ovat ennen Hassia voittaneet kahdeksan mitalia.

Päätöslajissa 1500 metrillä Leo Uusimäki koetti omalla vedolla kuroa umpeen Hassin yli sadan pisteen etumatkaa, mutta uupui viimeisellä kierroksella saaden ajakseen 4.44,53. Hassi hävisi Uusimäelle vain 2,88 sekuntia ja voitti mestaruuden 91 pisteen erolla 7379 – 7288.

18-vuotias Ville Toivonen voitti viimeistä edellisen lajin keihäänheiton ja kamppaili 1500 metrillä 9½ sekunnin ennätysparannuksen, mikä merkitsi hänelle pronssimitalia pistein 7152. Petri Ihander oli neljäs pistein 7123. 7000 pistettä ylittivät ensi kerran myös viime vuoden mestarin Elmo Savolan pikkuveli Tarmo Savola Joni Heikkinen.

Harjoituskaverit Erkkola ja Jääskeläinen heittivät kärkisijat kotikisassa

Turun Urheiluliiton Sanne Erkkola ja Jatta-Mari Jääskeläinen saivat heittonsa oikeille uomille naisten keihäänheiton finaalissa. Erkkola heitti mestariksi ennätyksellään 57,04 ja Jääskeläinen oli toinen kauden parhaalla tuloksellaan 56,50. Jenni Kangas sivalsi kolmanneksi tuloksella 56,16.

– Ei siinä voi miettiä. Täysillä vaan kovaa tulosta tekemään, Erkkola kertoi, mitä mielessä pyöri ennen mestaruuden tuonutta viimeisen kierroksen heittoa.

Samanlainen ohje tuli valmentaja Tuomas Laaksoselta, joka valmentaa myös Jääskeläistä.

– Eteenpäin ja runtua vaan hän sanoi, Erkkola kertasi valmentajan ohjeita,¨

Erkkola, 26, heitti kisan kaksi parasta tulostaan 53,71 ja 57,04 kahdella viimeisellä heitollaan.

– Tuossa parhaassa heitossa sain hyvin rintaa hyvin heittoon mukaan, Erkkola muisteli.

Erkkolan mukaan helle söi voimia. Siksi hän minimoi kaiken tekemisen verryttelyssä ja koetti viilentää kroppaa kilpailun aikana. Oman haasteensa toi myös tuuli.

– Vastatuuli oli minulle vaikea. En ole hyvä vastatuuliheittäjä, Erkkola tunnusti.

Jääskeläiseltä pitkä heitto ohi sektorin

Jääskeläinen johti kilpailua toisesta kierroksesta lähtien, kunnes Kangas meni ohi viidennellä kierroksella.

Kuudennella kierroksella pitkiä heittoja tuli ropisemalla: Jelena Jaakkola heitti neljänneksi kesän parhaalla tuloksellaan 55,89, Saara Lipsanen sivalsi viidenneksi myös kesän parhaalla tuloksellaan 55,77 ja 16-vuotias Siiri Eloma heitti kuudenneksi ennätyksellään 54,47.

Jääskeläisen viides heitto kantoi noin 56 metriä, mutta painui ohi sektorista. Viimeisellä yritykselläään hän sinetöi sitten hopean.

– Se yliastuttu harmitti. Heitin sen vasemmasta laidasta, jäin miettimään, mitä jos olisin heittänyt oikeasta laidasta, Jääskeläinen sanoi.

– Tämä oli minulta kauden paras tekemistä sitten kesäkuisen Jyväskylän kilpailun, mutta onnittelut Sannalle.

Kangas harmitteli ettei päässyt kunnolla taistelemaan mestaruudesta. Tekniikka takkusi.

– Olisin ollut tyytyväinen pronssiin, jos olisin saanut onnistuneen heiton. Kultaa lähdin hakemaan, mutta tukijalan kanssa on ollut ongelmaa. Pisimmässä heitossa tukijalka piti, mutta se karkasi väärässä kulmassa taivaalle.