Vanninen: Maltin kautta ne tulokset kisoissa tulee – Davidila ja Kangas hakevat jatkopaikkaa karsinnasta

Espoossa alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voittanut Saga Vanninen lähtee hyvässä vireessä Budapestin MM-kisojen seitsenotteluun, jossa on jaossa tärkeitä rankingpisteitä.

– Tämä on tosi tärkeä kisa ensi vuotta ajatellen, jos sinne Pariisiin tähtää, Vanninen viittaa toiveisiin kerätä MM-kisoista rankingpisteitä, joilla avautuisi paikka Pariisin olympialaisiin.

Vannisen ja naisten seitsenottelun näkymistä on tarkempi Jarkko Finnin analyysi täällä. MM-joukkueen tilaisuudessa Vanninen oli luottavainen.

– Tärkeintä koko kilpailussa on ehkä, että malttaisin. Aikaisemmin minulla on ollut sitä, että hätäilen kisoissa. Maltin kautta ne tulokset kisoissa tulee, Vanninen sanoo.

Tällä kaudella Götzissä ja Espoon EM-kisoissa 6391 ja 6317 pistettä ottelut Vanninen on yksittäisistä lajeista tyytyväinen korkeushypyn kehitykseen, mutta muistuttaa, että siinäkin on edelleen tekemistä .

– Korkeus on minulle vielä teknisesti aika haastava, ei se ole vielä vakiintunut ja kuulassakin olen aina saanut vain yhden hyvän työnnön kisaan, eli onhan noissa lajeissa haasteista, ei se niin varmaa ole.

Davidila: Kolme mahdollisuutta hypätä huippuhyppy

Kolmiloikkaaja Aaro Davidila tavoittelee jatkopaikkaa lauantaisesta kolmiloikan karsinnassa. Karsintaraja on 17,15, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana finaaliin on päässyt tuloksilla jotka asettuvat 16,63-16,87 väliin.

– Kolme mahdollisuutta hypätä huippuhyppy. Siitä lähdetään, Davidila linjasi näkemystään MM-kisojen karsintakilpailusta.

Davidila on tänä kesänä nostanut reilusti tasoaan Mikael Inkeroisen valmennuksessa. Keväällä ponkaistu 16,41 antoi viitteitä kehitysharpasta ja Lappeenrannan Motonet GP:n syntynyt 16,83 vahvisti asian. Lahden Kalevan kisoissa Davidila ponkaisi vastatuuleen 16,36.

– Hallikauden jälkeen oli kantapään kanssa ongelmia ja jouduin siinä senkin takia tekemään lähinnä voimatreeniä ja se meni siinä hyvin eteenpäin. Isoin tekijä  kehityksessä kuitenkin on, että olen pysynyt terveenä ja saanut paljon hyviä kisoja, Davidila sanoo.

”Älyttömän hyvät fiilikset siinä oli”

MM-kisapaikka tarjosi tilaisuuden kuorruttaa mainio kilpailukausi, joten hyppääjän tunnelmat olivat korkealle, kun tieto MM-paikasta tuli.

– Älyttömän hyvät fiilikset siinä oli. Oli ollut hyvä kausi siihen asti ja tuntui hyvältä, kun sai täältä mahdollisuuden hakea uusia suorituksia.

Miesten kolmiloikasta on luvassa tasokas kilpailu. Mestaruutta puolustaa Portugalia edustava Pedro Pablo Pichardo, jonka kauden paras on hallissa loikittu.

Lajin sankari voisi Budapestissa olla 18-vuotias jamaikalainen Jaydon Hibbert, joka kimmahteli keväällä Yhdysvalloissa 17,87 ja voitti Yhdysvaltain yliopistomestaruuden hallissa ja ulkoradoilla.  Kahdessa viimeisessä kilpailussaan heinäkuussa Hibbert on ponnistanut 17,66 ja 17,68, joten kunto on säilynyt.

Mestariksi mieliin myös viime vuoden MM-kisoissa toiseksi loikkinut Burkina Fason Hugues Fabrice Zango,  jonka kauden paras on 17,81.

Kangas hakee MM-karsintaan treenien hyvää heittovirettä

Aaron Kangas hakee lauantaina finaalipaikkaa moukarinheiton karsinnasta. Kauden kahdessa parhaassa kilpailussaan kesäkuussa Kangas heitti 75,74 ja 75,30. Sen jälkeen tulokset olleet 74 metrin kahta puolta.

MM-kisoissa karsintaraja on 77 metriä, mutta kolmen viimeisen MM-kilpailun finaaliin karsinnasta on vienyt tulos 74,67, 76,22 ja 74,21.

Budapestiin Kangas odottaa kovatasoista karsintaa.

– Siinä tosi kova nippu 76 metrin heittäjiä. Se voisi olla 75-76 metriä, Kangas arvioi millainen heitto voisi kantaa finaaliin.

Kangas on ollut läpi kauden hyvässä kunnossa, mutta kokee ettei ole saanut kilpailussa näkymään samaa virettä kuin harjoituksissa.

– Olen ollut hyvässä heittokunnossa treeneissä koko kauden ja varsinkin alkukesästä. Olen nyt löytämässä sen samaan vireen. Ei ole mitenkään epärealistista odottaa hyvää heittoa karsinnassa, Kangas sanoo.

Kankaan mukaan hyvän heittovireen takana ovat muutokset tekniikassa.

– Otettiin Arto Rinta-aho heittotiimiin mukaan ja lähdettiin muuttamaan tekniikkaa syksyllä aika rajustikin ja heittomääriäkin on nostettu, Kangas linjaa. 

Puolan Paweł Fajdek puolustaa Budapestissa viiden mestaruuden putkea, mutta kilpailu suosikki on tällä kaudella 81,92 heittänyt puolalainen olympiavoittaja Wojciech Nowicki, jolla on MM-kisoista kolme pronssia ja viime vuoden Eugenen kisojen hopea.

Hyvässä vireessä on ollut myös moninkertainen Yhdysvaltain mestari Rudy Winkler, jonka kauden paras on 80,88 sekä Espoossa alle 23-vuotiaiden EM-tittelin voittanut Ukrainan Mihailo Kohan, jonka kauden paras 79,37.

MM-kisojen aikataulu ja livetulokset