Valtteri Louko pinkoi satasella kaikkien aikojen kuudenneksi – Anna Pursiaiselle myös huippuaika – Niilo Mustalahti ja Jenna Kokkonen 22-vuotiaiden mestarit

Lapuan Virkiän Valtteri Louko juoksi Vaasassa nuorten SM-kilpailuissa loistavasti 19-vuotiaiden miesten 100 metriä uuteen ennätykseensä 10,51. Samalla hän nousi 19-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilaston kuudenneksi. Tuloksen arvoa kohottaa, että kilpailu juostiin vastatuuleen 0,3 metriä sekunnissa.

Toinen oli Oulun Pyrinnön Niko Kangasoja ajalla 10,70. Kolmantena kilpailijana alle 11 sekunnin juoksi Vasa IS:n Ive Ntumba, jonka aika oli 10,99.

Heinäkuussa alle 20-vuotiaiden Pohjolan ja Baltian mestaruuskilpailuissa Malmössä 100 metriä voitti Kangasoja ennätyksellään 10,47 ja Louko oli tuolloin kolmas ajalla 10,54.

– Alkuerä ei tuntunut niin hyvältä. Välierä meni jo paremmin. Kuukauden kisatauko Calin MM-kisojen jälkeen tuntui juoksussa. Pientä sairasteluakin oli tässä välissä, mutta ei se kuntoon vaikuttanut, Louko kertoi.

Mestari kertoi olevansa tyytyväinen kauteensa. Tavoitteena ollut tulosraja 10,48 nuorten MM-kisoihin ei onnistunut, mutta sinne hän pääsi viestijoukkueen ansiosta.

– Kesän tulokset eivät olleet yllätyksiä, sillä jo hallikaudella meni 60 metriä kaksi kymmenystä aikaisempaa paremmin.

Loukon loppukauden suunnitelmissa on kokeilla 400 metriä.

– En ole sitä matkaa moneen vuoteen juossut, joten ei ole hajua kunnosta. Alle 50 sekunnin pitää kuitenkin mennä, siitä lähdetään.

Hopeamitalisti Kangasoja ei ollut kovinkaan pettynyt juoksuunsa.

– En huonolle miehelle hävinnyt, mutta kyllä pitkä kausi alkaa painamaan.

Niilo Mustalahti mestariksi sarjaa ylempänä kuin viimeksi

22-vuotiaiden miesten kärkikaksikko oli sama, kuin viime vuonna 19-vuotiaiden mestaruuskilpailussa. Niilo Mustalahti Seinäjoen Seudun Urheilijoista voitti ajalla 10,79, ja toinen oli JKU:n Arttu Peltola ajalla 10,88. Alle 11 sekunnin vastatuuleen juoksi myös kolmanneksi tullut Tampereen Pyrinnön Lasse Hämelahti.

– Lähtö oli huono, kiihdytys oli huono, mutta loppu sujui onneksi sen verran hyvin, että voitto tuli. Tuuleen nähden aikakin oli ihan hyvä, Mustalahti kertasi juoksuaan.

Mestari muisteli taannoista 1½ vuoden mittaista kilpailutaukoaan. Se johtui takareisivammasta ja vaati myös leikkauksen.

– Vamma vaikuttaa vieläkin juoksuun, mutta positiivista on, että nyt voin taas rakentaa kuntoa eteenpäin. Välillä kuntoutus oli pakkopullaa, välillä taas parempaa, mutta henkisesti vaikeaa.

– Sunnuntaina juoksen 200 metriä. Happotreenit ovat vielä tekemättä taannoisen vamman takia. Jos hyvin kulkee, niin ehkä ennätys (21,42) on mahdollinen.

Anna Pursiainen huippuvauhdissa satasella

Espoon Tapioiden Anna Pursiainen voitti 19-vuotiaiden naisten 100 metriä ajalla 11,66, millä hän olisi ollut ylivoimainen myös 22-vuotiaiden kilpailussa. Vaikka juoksun aikana mitattiin vastatuulta 0,7 metriä sekunnissa ja lämpötila oli vain 17 astetta, niin Pursiainen pääsi 0,04 sekunnin päähän ennätyksestään.

Toiseksi tullut Eliisa Kallio Eurajoen Veikoista hävisi Pursiaiselle yli puoli sekuntia ajalla 12,18. Välierissä Kallio juoksi ennätyksensä 12,17. Kolmas oli Pursiaisen seuratoveri Julia Ihantola. Hänkin juoksi välierässään finaaliaikaansa nopeammin 12,19. Paimion Urheilijoiden Emma Tainio juoksi välierien toiseksi parhaan ajan 12,12, mutta jäi finaalin neljänneksi.

– Tänään oli monta juoksua, mutta sain vetää alku- ja välierät aika rennosti. Yritin finaalissa hyvää aikaa. Vähän meni puristamiseksi. Mutta tyytyväinen olen, Pursiainen kommentoi finaalivetoaan.

– Tänään oli yllättävän hyvät jalat, mutta kyllä sillä on ollut vaikutusta, että on ollut paljon kisoja ja ulkomaan matkoja ja treenit jääneet vähiin.

Jenna Kokkoselle 22-vuotiaiden naisten mestaruus

Jenna Kokkonen Kajaanin Kipinästä voitti 22-vuotiaiden naisten 100 metriä ajalla 11,85. Tämäkin kilpailu juostiin vastatuuleen. Hyvän vastuksen Kokkoselle tarjosi 11,91 pinkonut Porin Yleisurheilun Pirkitta Marjanen. JKU:n Sara Francis ja HKV:n Petra Häggqvist hävisivät jo selvästi ajoin 12,13 ja 12,15.

– Eräjuoksut sain vetää rennosti. Ajattelin, että nyt illalla kulkee ihan hyvin. Finaalissa latautumiseni ja fiilikset olivat hyvät, Kokkonen kertoi.

– En osaa vielä analysoida juoksuani. Tuntui siltä, että joku lähti lujaa ja minun piti juosta loppu todella kovaa. Loppu on minulla vahvempi osuus, joten osasin luottaa siihen.