Valtanen sivalsi 19-vuotiaiden maailmantilaston kakkoseksi – Kuusela voitti miesten keihäsavauksen

Rauman Urheilijoiden Julia Valtanen sivalsi ennätyksensä ja naisten keihäänheiton kauden kotimaisen kärkituloksen 57,84 Jyväskylässä käydyissä kilpailuissa. Miesten kilpailun voitti Kuortaneen Kunnon Toni Kuusela tuloksella 78,77.

Valtasen tulos on sekä 19-vuotiaiden kotimaan kaikkien aikojen tilaston että 19-vuotiaiden kuluvan vuoden maailmantilaston kakkostulos.

– Kyllä odotukset on, että tulisi pitkiä heittoja jokaisessa kilpailussa ja myös sitä toivoisin, että 60 metriä tulisi, totesi Valtanen.

Jyväskylässä reilut kolme metriä ennätystään kohentanut Valtanen, 19, on onnistunut talven harjoittelussaan. Urheilu-uraansa hän maustaa edelleen pesäpalloilulla, mutta marssijärjestys kahden lajin välillä on selvä.

– Keihäänheitto on ykkösjuttu. Jos se vaatii lepoa, olen pois pesistreeneistä, Valtanen sanoo.

Vuosi sitten Valtanen voitti 19-vuotiaiden Suomen mestaruuden ja heitti Lappeenrannan Kalevan kisoissa toiseksi ennätyksellään 54,78. Oman ennätyksen parantamisen ohella onnistuminen Turun Kalevan kisoissa elokuussa on tämän kauden kärkitavoite.

– Kalevan kisat ja Ruotsi-ottelu, Valtanen linjaa kesän pääkilpailujaan.

Oma ennätys koheni tukevasti jo helteisellä Harjun kentällä sunnuntaina, mutta Valtasen mukaan parantamisen varaa yhä on.

– Vauhti on ehkä se, jossa on edelleen kohennettavaa, vaikka se on jo parantunut paljon.

Erkkola ennätysvireessä, Jääskeläiseltä vahva avaus

Jyväskylän naisten kilpailun toisen ja kolmannen sijan veivät Turun Urheiluliiton Jatta-Mari Jääskeläinen ja Sanne Erkkola tuloksin 55,86 ja 55,58. Erkkola kohensi viime vuoden Kalevan kisojen karsinnassa heittämäänsä ennätystään kahdella sentillä.

– Tuli enemmän kuin odotin. Harjoituksissa on ollut heittämisen kanssa vähän hakemista. Nyt se oli tasaisempaa ja sain jalat hyvin toimimaan, Erkkola sanoi.

Erkkolan mukaan uran parhaan kauden avauksen taustalla on hyvin sujunut harjoituskausi.

– Ominaisuudet ovat menneet hyvin eteenpäin, Erkkola sanoi.

Jääskeläinen heitti viime kesänä Pihtiputaan keihäskarnevaalissa ennätyksensä 57,47 ja oli Lappeenrannan Kalevan kisoissa pronssilla. Talven treenien jäljiltä edellytyksiä on tavoitella 60 metrin kaarta.

– Vauhti pyöri ja oli vielä sellaista pompottelua, Jääskeläinen kertaili.

– Fyysiset ominaısuudet ovat menneet eteenpäin. Nyt pitää vaan saada vauhti tulemaan suoraan ja saada heitto etenemään hyvin eteenpäin, Jääskeläinen linjasi.

Koko Jyväskylän naisten kilpailun kärkitrio kohtaa uudelleen sunnuntaina 7.6. Lahdessa Uusi Alku -kisoissa

Kuusela voitti miesten kilpailun – Saarinen ja Yli-Mannila heittivät ennätyksensä

Kuortaneen Kunnon Toni Kuusela voitti miesten keihäskilpailun kiskaistuaan toisella kierroksella 78,77.

Kuuselan kauden avauskilpailu katkesi kuitenkin jo kilpailun puolessavälissä. Heittokäden kyynärpää kipuili sen verran kahdessa ensimmäisessä heitossa, että Kuusela katsoi paremmaksi jättää kilpailun kesken kolmannen kierroksen jälkeen.

– Ensimmäisessä heitossa tuli vähän liian kova veto. Kyynärpäässä tuntui ja se nipisti vielä toisella heitolla. Katsoin, että on turha jatkaa, ettei tulisi mitään pahempaa, Kuusela sanoi.

Kuuselan kaksi ensimmäistä heittoa kantoivat 76,60 ja 78,77. Edellytyksiä ja haluja olisi ollut heittää pidemmälle,

– Ensimmäinen heitto olisi tullut pitkälle, ellei keihään perä olisi suurin piirtein viistänyt nurmen pintaa, Kuusela harmitteli.

Kuusela heitti talvella Etelä-Afrikassa kahdessa kilpailussa yli 80 metrin. Talven aikana hän hakenut puhtia jalkoihin. Hänen valmentajansa Petteri Piirosen mukaan valmiuksia on heittää pitkälle.

– Nyt käymme tarkistamassa kyynärpään ja jos siellä ei ole mitään ihmeellisesti, Kuusela heittää kesäkuussa Kuortaneen ja Vantaan kilpailut. Niissä tavoite on palata yli 80 metrin heittoihin, Piironen sanoi.

Jyväskylän Kenttäurheilijoihin täksi kaudeksi siirtynyt Lassi Saarinen paransi ennätystään 76,67:ään ja sijoittui toiseksi. Kolmas oli Kälviän Tarmon Jarmo Marttila uransa toiseksi parhaalla tuloksella 76,56.

– Ajattelin, että 75 metriä olisi hyvin, joten tuohon olen tyytyväinen, Saarinen sanoi.

Kauden ensimmäinen kilpailu jännitti ja nyt erityisesti, kun takana oli koronaviruksen kiusaama kevät.

– Koko viikon jännitti, ettei meinannut pystyä syömään, Saarinen veisteli.

Marttila latasi kaikki ensimmäiseen heittoon. Harjoituksissa keihäs on lentänyt pitkälle, mutta silloinkin vain yhdellä heitolla. Kiusana ovat kivut olkapäässä.

– Se kestää yhden hyvän heiton. Täytyy käydä tarkistamassa, mikä siellä on, Marttila sanoi.

Tasaisen kilpailun kuudenneksi sijoittui lähes kolme metriä ennätystään parantanut Alajärven Ankkureiden Aleksi Yli-Mannila, jonka uusi ennätys 73,24 sijoittuu 19-vuotiaiden Euroopan vuositilastossa toiselle tilalle.

Kankaanpään Seudun Leiskun Teemu Narvi oli neljäs heitettyään 74,37 ja omiin heittoihinsa pettynyt Limingan Niittomiesten Toni Keränen viides 73,49 kantaneella heitolla.

– Minulta paras kauden avaus. Siihen pitää olla tyytyväinen. Heittojen vähyys näkyi ja lopussa alkoi puhti loppua, Narvi kertoi.

Hyvin talven harjoitellut Keränen taisteli teknisten ongelmien kanssa.

– Ensimmäinen heitto meinasi olla hyvä, mutta sen jälkeen sulin täysin ja palasin viime kesän tekniikkaan –  eli viime kesän virheisiin, Keränen harmitteli.

JYVÄSKYLÄ 1.6.2020 Kenttäurheilijoiden keihäskilpailut

Miehet,

Keihäs: 1) Toni Kuusela KuortKu 78,77, 2) Lassi Saarinen JKU 76,67, 3) Jarmo Marttila KälvTa 76,56, 4) Teemu Narvi KankaanpSL 74,37, 5) Toni Keränen LimingNM 73,49, 6) Aleksi Yli-Mannila AlajAn 73,24, 7) Jere Salo LauttakLu 69,65, 8) Juho Järvinen KarstKi 64,07, 9) Juho Takanen KuortKu 59,82, Taneli Juutinen KuopRe ilman tulosta.

Naiset,

Keihäs: 1) Julia Valtanen RaumU 57,84 (19-v. ka-2), 2) Jatta-Mari Jääskeläinen TuUL 55,86, 3) Sanne Erkkola TuUL 55,58, 4) Minna Hollanti GamlakarlIF 50,62, 5) Anni-Linnea Alanen VaasVa 48,34, 6) Siiri Elomaa 17 TP 47,86.