Valmentajat odottavat huipputasaisia SM-viestikisoja

Valmentajat odottavat huipputasaisia SM-viestikisoja

Mikkelin Urheilupuiston kentällä juostaan lauantaina ja sunnuntaina huipputasaiset taistot viestinjuoksun Suomen mestaruuksista. Näin ennustaa valmentajatrio Petteri Jouste, Petra Stenman ja Rami Virlander. Syksyyn siirtyneissä viestikarkeloissa on mukana 541 joukkuetta ja 1 700 urheilijaa.

Kisat alkavat yleisen sarjan osalta 4 x 100 ja 4 x 800 metrin viesteillä lauantaina. Pikajuoksuvalmentaja Petteri Jouste kuvaa miesten pikaviestin asetelmia tasaisen kiharaisiksi.

– Kaksi edellistä pikaviestin mestaruutta vienyt Porvoon Akilles on nyt heikentynyt. Nostaisin suosikeiksi Esbo IF:n ja HIFK:n, jos juoksevat parhailla joukkueilla, mutta siellä on kahdeksan joukkuetta, joilla mahdollisuudet mitaleille, Jouste sanoo.

Porvoon Akilles on ilmoittanut kisaan nelikon Lauri Tuomilehto, Victor Fagerholm, Willem Kajander ja Daniel Niva. Viime vuonna mestaruuteen juosseeseen ryhmään nähden nelikosta puuttuu Viktor Kantele. Hänen tilallaan on Daniel Niva.

Esbo IF:n ykkösnimi on Roope Saarinen ja HIFK:lla Erik Back. Molemmilla on tukenaan tasaiset joukkueet.

– Myös Oulun Pyrintö, JKU, Sibbo-Vargarna ja tietysti Porvoon Akilles ovat vahvoja joukkueita. Paljon riippuu siitä, miten hyvin vaihdot onnistuvat ja onko niitä harjoiteltu, Jouste sanoo.

Jouste povaa finaalista hyvävauhtista kilpailua.

– Kun katsoo noiden joukkueiden materiaaleja, ja säästä on luvassa lämmin, 41 sekunnin alitus on Esbo IF:lle ja HIFK:lle on mahdollista. Toivon mukaan voittoaika myös menee sinne, Jouste sanoo.

Naisten 4 x 100 metrin suosikki Jousteen silmissä on Tampereen Pyrintö, joka on ilmoittanut kilpailuun nelikon Reetta Hurske, Maria Huntington, Lotta Harala ja Iina Lehtimäki. Mestaruutta puolustaa Jyväskylän Kenttäurheilijat.

– Tampereen Pyrintö on selkeä ykkössuosikki, jos nuo neljä juoksevat. HIFK ja JKU ovat vahvoja, mutta JKU:ta heikentää se, ettei Hannamaari Latvala ole mukana, Jouste sanoo.

– Myös Keski-Uudenmaan Yleisurheilulla on mahdollisuuksia riippuen siitä, juokseeko Kerttu Latvala naisten vai nuorten joukkueessa. Isoilla seuroilla on aina tämä haaste, ketkä juoksevat aikuisissa, ketkä nuorten sarjoissa.

Stenman: Voi olla, että taktiikka ratkaisee

Miesten 4x 400 metrin mestaruutta Mikkelissä puolustaa Kenttäurheilijat -58. Valmentaja Petra Stenman silmäilee kilpailuun ilmoittautuneiden listaa mietteliäänä.

– Onpa vaikea sanoa, kuka on suosikki. Pisteet sille, joka siihen pystyy. Kilpailu näyttää etukäteen hyvin tasaiselta, Stenman miettii.

– HIFK ja JKU ovat vahvoja, mutta niiden lisäksi viime vuonna 19-vuotiaiden mestaruuden vienyt Naantalin Löylyn nelikko Markus Teijula, Christian Vänttinen, Aatu Koivisto ja Elias Tuominen voi olla mitalitaistossa. 

Kisan kärkinimiin Stenman nostaa myös Sibbo-Vargarnan.

– Muista kärkinimistä HKV on liikkeelle sprintteripainotteisella ryhmällä samoin kuin Esbo IF. Lahden Ahkeran juoksivat tulevat enemmän kestävyysmatkoilta. Vaikea sanoa, kuka sitten on paras. Luulen, että taktiikka ratkaisee, eli, että kun on sellainen juoksija, joka pystyy tekemään eroja, niitä pitää tehdä, eikä jäädä roikkumaan, Stenman sanoo.

Naisten 4 x 400 metrillä mestaruutta puolustaa HIFK. Stenman nostaa Mikkelin kilpailun suosikiksi HKV:n

– HKV:llä on ainakin nimekäs joukkue, kun ilmoittautuneiden listoilla ovat Amira Chokairy, Kira Kruuti, Charlotta Butzow ja Anniina Laitinen. Muistakin isoista seuroista, kuten Keski-Uudenmaan Yleisurheilusta, Lahden Ahkerasta ja Turun Urheiluliitosta on kovia porukoita, mutta niistä on vaikea sanoa, kun ei tiedä minkä sarjan joukkueissa noiden seurojen urheilijat lopulta juoksevat, Stenman sanoo. 

– Myös Jyväskylän Kenttäurheilijat on kova, kun Nooralotta Neziri juoksee myös 4 x 400 metriä. Pienemmistä seuroista Veitsiluodon Kisaveikot on sellainen, joka on aina osannut yllättää. 

IK Falkenilla neljän mestaruuden putki, Raitanen tähdittää HKV:n ryhmiä

Miesten 4 x 800 metrin mestaruutta juhli viime vuonna IK Falken. Kestävyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander ei kuitenkaan nosta seuraa Mikkelin kilpailun suosikiksi.

– Syksy on sellaista aikaa, että vasta kilpailu kertoo, ketkä joukkueissa lopulta juoksevat, mutta ilmoittautuneiden listojen perusteella nostaisin Naantalin Löylyn Markus Teijulan johdolla suosikiksi, Virlander sanoo.

– Voi olla, että HKV on huimaa virettä osoittaneen Topi Raitaisen johdolla se, joka taistelee mestaruudesta kaikkein tiukimmin. Myös IK Falken on kova, vaikkakin tulee viime vuoteen nähden vähän muuttuneella joukkueella. Muita kärkiryhmiä ovat Lahden Ahkera ja Joensuun Kataja, Virlander sanoo. 

Naisten 4 x 800 metrillä IK Falkenilla on puolustettavaan neljän perättäisen mestaruuden putki, eikä se näytä olevan katkeamassa.

– Jos Sandra ja Zenitha Eriksson, Karin Storbacka ja Nathalie Blomqvist ovat viivalla, se on todella kova joukkue, Virlander sanoo.

Muita kärkinimiä Virlanderin silmissä ovat JKU, Kristiina Mäen tähdittämä Lahden Ahkera, Seinäjoen Seudun Urheilijat ja HKV.

Miesten 4 x 1500 metrin suosikit ovat Virlanderin mukaan Raitaisen vahvistama HKV ja Lahden Ahkera.

– Lisäksi pistäisin tuohon listaan Joensuun Katajan, jos saavat mukaan parhaan miehistön, jossa on Arttu Vattulainen mukana.

Mestaruutta puolustaa Turun Urheiluliitto.

Kalevan Malja -taistelu ratkeaa

SM-viestit on viimeinen Kalevan Malja -pisteitä tälle kaudelle tuova kilpailu. Ennen SM-viestiä kärkipaikkaa pitää Jyväskylän Kenttäurheilijat 337 pisteellä. Turun Urheiluliitto ja Tampereen Pyrintö ovat seuraavilla sijoilla pistein 268 ja 266.

SM-viestit alkavat lauantaina ja sunnuntaina Mikkelissä kello 10. Ylen TV2-kanavalla on SM-viesteistä lähetys lauantaina kello 17 alkaen ja sunnuntaina kello 16.55.

Aikataulu

llmoittautuneet

SM-viestien kotisivu