Valmentajat ennakoivat: Näin ratkeavat mitalisijat Kalevan kisoissa

Valmentajat ennakoivat: Näin ratkeavat mitalisijat Kalevan kisoissa

Mitä sanovat kokeneet valmentajat siitä, miltä Kalevan kisojen mitalitaistot etukäteen näyttävät? Yhteisiä nimittäjiä eri lajien välillä ei ole, mutta tiukkoja ja tasaisia taistoja näyttäisi olevan tarjolla. Harjun kentälle Jyväskylään on luvassa myös helteistä säätä.

Miehet:

100m, mestari 2017 Samuli Samuelsson 10,30 

Petteri Jouste: – Aika tasainen kisa on luvassa. Samuel Purola on ykkössuosikki, mutta sen jälkeen on tasaista: Otto Ahlfors, Eetu Rantala ja Ville Myllymäki ovat siinä heti perässä. Jos yllättäjiä hakee, Viljami Kaasalainen ja Aleksi Lehto ovat juosseet hyvin. Tampereen juoksun perusteella, Purolalta voisi odottaa jopa EM-rajaa (10,35). Pidempi lämpöjakso näkyy varmaan tuloksissa, jos ei tuule.

200m, mestari 2017 Samuli Samuelsson 20,73

Petteri Jouste: – Oskari Lehtonen on ykkössuosikki, mutta Roope Saarinen pistää tiukasti pistää kampoihin. Samuel Purola kuuluu luonnollisesti tuohon kärkikaartiin, jos juoksee 200 metriä. Tasollisesti 200 metriä on ollut tänä kesänä hyvä laji, meillä on useampia juoksija mennyt alle 21,30:n.

400m, mestari 2017 Ville Lampinen 48,20

Petteri Jouste: – 400 metriä on Erik Backin ja Markus Teijulan taistelu riippuen siitä, mikä on Ville Lampisen isku. Mielenkiintoista nähdä myös miten Eljas Aallon juoksu kulkee.

800m, mestari 2017 Ville Lampinen 1.50,90 

Rami Virlander: – Ville Lampinen on Yhdysvaltain yliopistokauden jälkeen kilpailut varsin vähän, joten hänen iskukykynsä on arvoitus. Nostaisin Joonas Rinteen hienokseltaan suosikiksi, mutta aika tasainen kisa on luvassa. Simon Haglund ja Markus Teijula, jonka tekemisiin armeijavuosi on vaikuttanut, ovat mukana mitalitaistossa. Nuoret Niklas Heikkilä ja Julius Mäkinen ovat lupaavia tulevaisuuden nimiä. 

1500m, mestari 2017 Joonas Rinne 4.10,35

Rami Virlander: – Joonas Rinne on 1500 metrin suosikki. Mielenkiinnolla odotan nousukuntoisten Martti Siikaluoman, Tommi Sundellin ja erityisesti Samu Mikkosen panosta. Uskon, että näillä juoksijoilla kesän parhaat juoksut ovat vielä edessä. Samaa voisi sanoa varmaan myös Tuomo Salosesta.

5000m, mestari 2017 Robin Ryynänen 14.20,09

Rami Virlander – On ollut hienoa nähdä Arttu Vattulaisen nousu kovalle tasolle, ja mikä on hänen vireensä nyt. Vattulainen on selkeä suosikki. Jämsän kestävyysjuoksukarnevaaleilla hän veti ”jäniksenä” Ossi Kekin, Jaakko Piesasen ja Martti Siikaluoman hyvin tuloksiin. Uskon, että tuosta ryhmästä löytyvät myös Kalevan kisojen juoksun muut mitalistit. Piesanen, Kekki ja Siikaluoma ovat harjoitelleet paljon yhdessä ja tukeneet toistensa kehitystä.

10000m, mestari 2017 Jarkko Järvenpää 29.48,37

Rami Virlander: – Jaakko Piesanen on 10 000 metrillä ennakkosuosikki, kun Arttu Vattulainen juoksee vain yhden matkan, eikä Jarkko Järvenpää ole mukana. Mielenkiintoista nähdä, missä iskussa maratoonarit Aki Nummela ja Henri Manninen ovat ja mitä Ossi Kekki tekee. He ovat varmasti ainakin mitalitaistossa. Odotan tasaista kilpailua. 


1xb_0291.jpg

,

3000m ej, mestari 2017 Topi Raitanen 8.50,32

Rami Virlander: – Topi Raitanen on suvereeni suosikki. Juoksu on hänelle osa valmistautumista EM-kisoihin. Hannu Granberg pudotti ennätyksensä Joensuussa hiljattain 8.47,62:een ja on suosikki hopeamitalistiksi. Mielenkiintoista nähdä, lähteekö Granberg yrittämään omaa ennätystään. Nuorista tulevaisuuden nimistä Miika Tenhunen ja Wilho Hautala lienevät pronssitaistossa. Kisa näyttää, mikä on Joonas Harjamäen ja Aki Nummelan vire. 

110 m aj, mestari 2017 Elmo Lakka 13,82

Mikael Ylöstalo: – Elmo Lakan juoksu on hyvällä mallilla. Hän on selkeä suosikki ja voi tehdä Jyväskylän ihan komeat lukemat tulostaululle. Rami Kareemin esitystä odotan mielenkiinnolla. Myös Viktor Kantele tekee paluuta alkukesän akillesvaivojen jälkeen. Näiden jälkeen Ilari Manninen ja Valtteri Kalliokulju ovat niitä, jotka voivat yltää mitalinsyrjään kiinni. Heillä armeijassa olo on varmaan vaikuttanut alkukesään. 

400 m aj, mestari 2017 Oskari Mörö 50,91

Mikael Ylöstalo: – Oskari Mörön poissa ollessa Joni Vainio-Kaila ja Petteri Monni ovat mestarisuosikit. Petterillä oli keväällä jalkaongelmia ja siksi kilpailuja on takana aika vähän. Nuoren Chibunna Ezeabasirimin juoksua odotan mielenkiinnolla. Hän on parantanut tänä kesänä juoksu juoksulta.

Korkeus: mestari 2017 Jesse Huttunen 208

Juha Isolehto: Meillä on nyt ilahduttavasti viisi vähintään 210:n hyppääjiä. Taso on laajentunut. Kalevan kisaan ei silti ole selvää suosikkia: Samuli Eriksson ylitti hallissa 220 ja keväällä ulkona 214, mutta kisakunto on sittemmin laskenut (selkävaiva). Nyt hän on ollut harjoitustauolla. Arttu Mattila on yllätysvalmis hypättyään hallikaudella 216 ja nyt 214, mutta on kärsinyt hieman polvivaivoista. 210:n pinnassa on joukko uusia nimiä, joista on vaikea sanoa muuta, kuin että edellisten Kalevan kisojen voittotuloksilla 207 ja 208 tuskin saa tänä vuonna edes mitalia. 

Seiväs: mestari 2017 Tomas Wecksten 535

Jarno Koivunen: – Mitalitaiston osalta luvassa on tasainen kilpailu: Tomas Wecksten, Urho Kujanpää ja Tommi Holttinen ovat siinä mukana. Tästä joukossa Kujanpää on ollut kesän varmin hyppääjä ja pärjää varsinkin, jos on heikko olosuhde. Kisa käydään Harjun kentän päätypaikalla, jossa on yleensä pieni sivutuuli. Uskon, että tulee hyvätasoinen kilpailu, koska pojat ovat fiksusti pitäneet kilpailutaukoa ja säästelleet energiaa.

Pituus: mestari 2017, Kristian Bäck 791

Suren Ghazaryan: – Luvassa on tasokas kilpailu. Kärkinimet ovat tähdänneet kuntoaan heinäkuun lopulle ja siksi alkukausi ei ole ollut niin hyvä. Kristian Pullin kauden paras on kilpailukauden avauskilpailun 791 ja hän on suosikki, mutta haastajina ovat hyvävireiset Kristian Bäck, Arttu Pajulahti, Roni Ollikainen ja Henri Väyrynen. EM-kisarajan 795 rikkoutuminen Kalevan kisoissa on varsin mahdollista. 

Kolmiloikka: mestari 2017, Simo Lipsanen 16,82

Suren Ghazaryan: – Simo Lipsanen hyppää uransa parasta kautta. Kuntoa on tähdätty viime kautta myöhemmäksi ja silti hyppy on kulkenut jo nyt. Hän tulee Kalevan kisoihin lyhyen harjoitustauon jälkeen, joten 17 metrin rikkoutuminen on mahdollista. Lipsanen on kilpailun suursuosikki. Topias Koukkula loikki Jämsän karnevaaleilla 16,14 ja on suosikki hopeamitalille. 19-vuotiaiden MM-edustaja Iikka Alingué voisi onnistuessaan olla mukana mitalitaistossa.

Kuula: mestari 2017, Arttu Kangas 19,53 

Mika Lönnblad: – Arttu Kangas on pitkällä kokemuksellaan suosikki, mutta Timo Kööpikkä on hyvässä kunnossa. Hän pystyy työntämään yli 19 metriä ja pistää Artun koville. Arttukin on hyvässä kunnossa, mutta se vaan ei vielä ole realisoitunut kilpailussa. Panu Tirkkonen ja Arttu Korkeasalo ovat sivussa, joten Samuli Kyrönviita on suosikki pronssille. Ei tosin pidä unohtaa Eero Aholaa ja Tomas Söderlundia.

Kiekko: mestari 2017, Frantz Kruger 57,35

Anssi Mäkinen: – Pyry Niskala ja Oskari Perälampi ovat suosikit. Niskala, jos heittää omalla tasollaan ja Perälampi, jos onnistuu hyvin. Mitaleista ovat taistelemassa myös kokeneet Franzt Kruger, Juha Lahdenranta ja Ville Kivioja.

Moukari: mestari 2017, Henri Liipola 72,71

Kalle Lehmusvuori: – Henri Liipola on ennakkosuosikki. Kakkossijasta taistelevat Aaron Kangas, Tuomas Seppänen ja Tommi Remes. Roope Auvinenkin on ihan hilkulla olla mukana tuossa porukassa. Toivottavasti tulee hyvä, tiukka kisa. Aleksi Jaakkolan ja David Söderbergin poissaolo pudottaa hieman kilpailun kokonaistulostasoa.

 

,


_mg_4170.jpg

,

Keihäs: mestari 2017, Tero Pitkämäki 82,80

Petteri Piironen: – Oliver Helander ja Antti Ruuskanen ovat suosikit kärkikaksikoksi. Voittotulos on varmasti päälle 85 metriä ja hopeatuloskin lähellä 85 metriä. Pronssia on ratkomassa tiivis ryhmä, jossa Jami Kinnunen on hienoinen suosikki. Tuossa ryhmässä ovat Lassi Etelätalo, Toni Keränen, Teemu Narvi, Toni Kuusela ja ehkä Teo Takalakin. Toivon mukaan pronssituloskin alkaa kahdeksikolla.

Kymmenottelu mestari 2017, Juuso Hassi 7591

Mika Vakkuri: Kalevan kisojen kymmenottelussa ovat kaikki kärkinimet mukana. Elmo Savola on suosikki ja saa toivon mukaan Juuso Hassin kanssa aikaan tiukan kilpailun. Odotan, että Leo Uusimäki nousee haastamaan mitalitaistoon Eetu Kangasta ja ehkä jopa Juusoa Hassiakin.

20 km kävely, mestari 2017 Aleksi Ojala 1.23,16

Jani Lehtinen: Berliinin EM-kisoihin lähtevä kolmikko Aku Partanen, Aleksi Ojala ja Jarkko Kinnunen tuli juuri korkeanpaikan leiriltä, joka meni hyvin. He ovat myös mitalikolmikko Kalevan kisoissa, jos nyt ei ihan ihmeitä tapahdu. Heistä Aku on tämän kauden kilpailun perusteella suosikki. Helle syö varmaan vauhtia, nähtäväksi jää, kuinka paljon. Kilpailu kävellään kilometrin reitillä Jyväskylässä.

 

,


7d2_4279.jpg

,

Naiset:

100 m, mestari 2017 Hanna-Maari Latvala 11,59

 Petteri Jouste: – Kilpailu lienee Anniina Kortetmaan ja Hanna-Maari Latvalan kaksintaisto, jossa Anniina on hienoinen suosikki, jos ei ole ongelmia. Sara Francis varmaan nousee sitten kolmanneksi mitalitaistoon.

200 m, mestari 2017, Hanna-Maari Latvala 23,68

Petteri Jouste: – Hanna-Maari Latvalan ja Anniina Kortetmaan lisäksi Aino Pulkkinen on mitalitaistossa. Varmaan aika tasainen kilpailu, se varmaan voittaa, kenellä on paras päivä. Anna Hämäläinen voisi olla tällä matkalla yllättäjä. Myös naisten 200 metrillä taso on tänä vuonna aika hyvä taso.

400m, mestari 2017, Katri Mustola 54,40

 Petteri Jouste: – Näkisin, että tämä on Katri Mustolan ja Aino Pulkkisen välinen taisto. Mette Baaskin on juossut lujaa, kuten Nea Mattila ja Aino Paunonen, jotka ovat potentiaalisia menestyjiä.

800m, mestari 2017 Sara Kuivisto 2.03,95

Rami Virlander:- Sara Kuivisto lähtee matkaan suosikkina ja Aino Paunonen haastajana. Kummaltakin puuttuu 800 metrin EM-raja. Kisa näyttää, taistellaanko nyt vain mestaruudesta. Saija Seppä on keskikesän mittaan parantanut virettään. Luvassa on tiukka taistelu pronssimitalista. Siinä voivat olla mukana Sepän ohella Jonna Julin ja useita nuoria juoksijoita, kuten kotikentällään kilpaileva Alisa Virtanen.

1500m, mestari 2017 4.14,27

Rami Virlander: – Sara Kuivisto rikkoi hiljattain EM-tulosrajan ennätyksellään 4.08,96 ja Kristiina Mäki on ollut nousukunnossa, joten luvassa lienee mahtava taistelu voitosta. Saija Seppä ja Kaisa Tyni ovat varmaan juoksemasta pronssista, mutta mukana on myös useita nuoria, yllätysvalmiita juoksijoita. 

 5000m, mestari 2017 Kristiina Mäki 16.03,03

Rami Virlander: – Kristiina Mäki on ilman muuta suosikki, riippumatta siitä, ketkä muut ovat mukana. Alisa Vainio ja Johanna Peiponen ovat ilmoittautuneet mukaan ja ovat kärkitaistossa, jos starttaavat. Mielenkiintoista on nähdä myös estejuoksun EM-rajan rikkoneen Janica Rauman vauhti.

10000 m, Saara Nikander 35.07,08.

Rami Virlander: – Alisa Vainio kuntoutuminen on hieno tarina. Hän juoksi Jämsän kestävyysjuoksukarnevaalien 10 000 metrillä hyvää vauhtia (33.54,37), ja luvassa voisi nyt olla hyvä taistelu Johanna Peiposen kanssa. Laura Manninen ja Suvi Miettinen ovat varmasti mukana mitalitaistossa. Mielenkiintoista on nähdä myös hiihdon päälajikseen ilmoittaneen Oona Kettusen nimi listoilla.

3000m ej, mestari 2017 Camilla Richardsson 9.58,36

Rami Virlander: – Sandra Eriksson juoksee ensimmäisen estekilpailussa kahteen vuoteen ja haluaa varmasti rikkoa EM-tulosrajan. Camilla Richardsson on ollut keväästä lähtien hyvässä kunnissa ja tulee nyt kisaan suoraan St. Moritzin korkeanpaikan leiriltä. Jyväskylässä nähdään, mikä on vire heti leirin jälkeen. Harjoitusjakso teki varmasti hyvää tähän väliin. Astrid Snäll osallistuu ensin triathlonin EM-sprinttikisaan ja tulee sitten Jyväskylään. Hän voisi lähestyä kisassa 10 minuutin rajaa.

100 m aj, mestari 2017 Lotta Harala 13,12

Mikael Ylöstalo: – Nooralotta Neziri, Reetta Hurske, Lotta Harala ja Annimari Korte ovat kaikki rikkoneet EM-tulosrajan, mutta joukkueeseen mahtuu vain kolme juoksijaa, joten nyt taistellaan EM-paikoista. Neziri on juoksun ennakkosuosikki, mutta ei hänen hirveästi tarvitse aitoja kolhia, kun mestaruudelle on äkkiä kolme muuta ottajaa. Kalevan kisat on monelle yksi kesän pääkisa, joten odotan tulostason nousua ja sitä, että joku saa oikein hyvän draivin päälle. Hellesää ole koskaan ollut pahaksi pikajuoksulajeissa.

 400m aj, mestari 2017 Jonna Berghem 58,05

Mikael Ylöstalo: – Aika tasainen vääntö on luvassa. Viivi Lehikoinen on hienoinen suosikki. Hän osoitti Tampereella hyvää kuntoa. Haastajat Eveliina Määttänen, Hilla Uusimäki, Emma Koistinen ja Nea Mattila ovat sen verran kovia, että jos Lehikoinen tekee virheitä, mestaruuden voittaminen menee vaikeaksi. Lehikoinen juoksi EM-rajan (57,70) Tampereella. Nappijuoksulla kuka vaan näistä muista juoksijoista voi parantaa aikaansa sekunnilla, eli EM-rajan rikkominen on mahdollista näille muillekin. 

 

,


1xb_1247.jpg

Ella Junnila ylitti ilmavasti 192 Joensuussa ja rikkoi EM-tulosrajan kahdella sentillä.

,

Korkeus, mestari 2017  Linda Sandblom 182

Juha Isolehto: Ella Junnila on Kalevan kisojen selkeä suosikki ja on ollut sitä koko kauden. Hän on hypännyt varmalla 184-185 tasolla koko kesän ja hänen tapaiselle hyppääjälle lämmin keli ja kova mondo-alusta sopivat hyvin. Sen jälkeen siinä kahdeksan naista 180-183 tasolla. Sieltä voisi nostaa Linda Sandblomin, joka on nostanut tasoaan pikku hiljaa. Aiemmat näytöt antavat olettaa, että hän pystyy nousemaan kohti 190:n tasoa.

Seiväs, mestari 2017  Minna Nikkanen 445

Jarno Koivunen: – Kärkikolmikko löytyy varmasti joukosta Minna Nikkanen, Wilma Murto ja Saga Andersson. He ovat käyneet aika tasaisia kisoja tänä vuonna. Se voittanee heistä, joilla on perjantaina paras päivä. Kisa käydään Harjun kentän takasuoran hyppypaikalla, jossa pitäisi perjantaina olla hyvät olosuhteet. Toivon, että Saga saisi sen 445 mentyä, kun siihen selvästi hyvät mahdollisuudet. Myös Wilmalla ja Minnalla neljän ja puolen metrin tulos on lähellä. Molemmat ovat kilpailleet harvakseltaan, eli ovat saaneet myös harjoitella rauhassa. 

Pituus, mestari 2017  Matilda Bogdanoff 609

Suren Ghazaryan: – Luvassa tasainen kilpailu: Taika Koilahti ja Anne-Mari Lehtiö ovat suosikkeja, mutta sen jälkeen on tasaista. Mitä tekee 17-vuotiaiden EM-kisojen tuplamitalisti Jessica Kähärä, joka ponnisti Espoon kesäkuussa 617?

Kolmiloikka, mestari 2017 Kristiina Mäkelä 13,77

Suren Ghazaryan: – Espanjassa hiljan 13,81 hypännyt Sanna Nygård yrittää haastaa Kristiina Mäkelän, joka tietysti on kilpailun suvereeni suosikki ja ponnistanee yli 14 metriä. Nygård pystyy onnistuessaan rikkomaan EM-tulosrajan 13,90:n. Entä mihin pystyy 17-vuotiaiden SE:n 13,29 Unkarin Györissä tehnyt Jessica Kähärä? Hän on Emma Pullolan ja Kira Kytölän tapaan kisan pronssimitalisuosikki

Kuula, mestari 2017 Kaisa Kymäläinen 15,80

Mika Lönnblad: – Voitosta käydään kaksintaistelu Senja Mäkitörmän ja Kaisa Kymäläisen välillä. Senja oli edellä hallissa ja on ulkoratakaudella myös tilastoissa, mutta voitot taitavat keskinäisistä kisoista olla Kaisalle. Kumpikin pystyy työntämään EM-rajan 16,50, mutta se vaatii hyvää onnistumista. Pronssitaistossa lienevät tällä kertaa Suvin Helin ja Eveliina Rouvali, ei tosin kannata unohtaa Katri Hirvosta.

 

,


7d2_1391.jpg

Helena Leveelahti voitti nuorten MM-hopeaa Tampereella. Kalevan kisoissa hän on mitalisuosikki.

,

Kiekko, mestari 2017  Salla Sipponen 53,27

Anssi Mäkinen: – Erittäin mielenkiintoinen kilpailu. Salla Sipponen, Sanna Kämäräinen ja Helena Leveelahti ovat kaikki ylittäneet EM-rajan. Heistä Sallalla on hienokseltaan suosikin viittaa, mutta kuka tahansa näistä kolmesta voi voittaa mestaruuden tai jopa pudota mitaleilta, jos kisan mustat hevoset Krista Uusi-Kinnala ja Katri Hirvonen onnistuivat hyvin.

Moukari, mestari 2017 Krista Tervo 67,18

Kalle Lehmusvuori: – Krista Tervo on mestarisuosikki ja Inga Linna kakkossuosikki. Linna hakee myös 69 metrin EM-rajaa. Merja Korpela on siinä heti näiden jälkeen kuten myös Johanna Salmela ja Ilse Kaaja. Kisan musta hevonen on Sara Killinen. Kiira Väänänenkin voi onnistuessaan heittää 62–63 metriä. Mestaruus menee 68–70 metrillä.

Keihäs, Jenni Kangas 59,33

Petteri Piironen: – Jenni Kangas on hienoinen ennakkosuosikki, mutta sen jälkeen on vaikeampi ennustaa: Onko Heidi Nokelainen saanut tekniikkaansa hieman parempaan malliin ja miten onnistuu kovasta vauhdista heittävä Suvi Kemppainen? Jelena Jaakkola heittää varmasti ainakin 55 metriä. 

Seitsenottelu, mestari 2017 Jutta Heikkinen 5747

Mika Vakkuri: Maria Huntington teki Virossa moniottelumaaottelussa tukun ennätyksiä ennen kuin loukkasi jalkaansa pituushypyssä. Nyt hänellä on realistiset mahdollisuudet rikkoa 5900 pisteen EM-raja. Toivon mukaan Jutta ja Hertta Heikkinen ja Miia Sillman saavat aikaan hyvän ja tiukan kilpailun, joka siivittää Huntingonin ja miksei myös Jutta Heikkisen yli EM-rajan. Jos olosuhteet sen sallivat, se on molemmille mahdollista,

10 km kävely, mestari 2017 Elisa Neuvonen 46.50

Jani Lehtinen: – Vaikea veikata. Siinä on seitsemän aika tasaista kilpailijaa. Elisa Neuvonen on hienoinen suosikki ja Hele Haapaniemi haastaja. Mutta kärkiryhmään kuuluvat myös mm. Tiia Kuikka ja Enni Nurmi. Anniina Kivimäkikin käveli hyvin helteisessä kelissä Tampereella alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Aikataulu