Valmennusjohtaja Kemppaisen kolumni: Puolivälin krouvissa

Pituushyppääjät ja Ukonmaanaho MM-rajan kimppuun Lapinlahdella

Juhannuksen jälkeinen karnevaaliviikonloppu vaikuttaa normaalina kilpailuvuotena kausitilastoihin merkittävästi. Tällä kertaa vaikutus oli suuri nuorten sarjoissa, mutta aikuisten sarjojen tulokset tulevat kehittymään merkittävästi kesän lämmetessä. Viime viikonloppu oli yksi viime vuosikymmenen vastaavan ajankohdan koleimmista ja se näkyi aikuisissa tason nousun puuttumisena.

Alkukausi on osoittanut, että Suomen paikka ei ole toistaiseksi Euroopan kaikkein parhaiden maiden joukossa. Kuulumme maanosan maiden kärkikolmannekseen, mutta niin kauan, kun emme pysy radalla kärjen vauhdissa, voimme hyljätä haaveet pysyvästä paikasta superliigassa. Urheilijamme onnistuivat ennakkotilastoja selkeästi paremmin, mutta taso oli lähtökohdaltaan liian matala. Tavoite oli asetettu ylioptimistisesti. Sitäkin on varmaan jatkossa mietittävä laajemminkin, onko tämä kilpailumuoto liian vaativa kaikille lajeille.

Pekingiin on jo nimetty yhdeksän urheilijaa ja lisäksi seiväshyppääjä Minna Nikkanen on varmistanut paikkansa MM-joukkueessa. Varovaisen toiveikas voisi alkaa olla siitä, että 13-15 paikkaa tulee täyteen, mutta kaikki siitä yli menevä määrä on iloinen yllätys. Kaikki odotusarvoiset urheilijat eivät ole vielä aloittaneet kauttaan ja kaiken pitää mennä kohdilleen, että muutamassa viimeisessä näyttökilpailussa tulostaso nousisi arvokisaa vastaavalle tasolle.

Keihäsvalinnat tulevat osoittautumaan tänä vuonna ehkä tavanomaistakin helpommaksi. Urheilijoiden tulostaso on riittävän korkealla tasolla. Kolmantena valittavan heittäjän ja varamiehen taso tulevat kestämään kovan kansainvälisen vertailun. Keskinäiset kilpailut ja viimeistään Kalevan Kisat selkeyttävät tilanteen.

Heinäkuun täyttävät nuorten arvokilpailut ja Loiste eliittikilpailut. Olemme saamassa poikkeuksellisen suuret joukkueet 22-vuotiaiden ja 19-vuotiaiden EM-kilpailuihin. Tallinnan 22-vuotiaiden joukkue julkaistaan tiistaina 30.6. ja peräti 56 urheilijaa on saamassa osallistumisoikeuden. Kaksi vuotta sitten pidetyissä Tampereen kotikisoissa meillä oli 39 urheilijan joukkue ja neljä vuotta sitten Ostravassa vain 29 urheilijaa. Massan lain mukaan ainakin lähivuosien aikuisten EM-kilpailuissa pitäisi olla vähintään yhtä paljon ilon aiheita kuin viime kesänä Zurichissä.

Jorma Kemppainen

Valmennusjohtaja, SUL