Valmennettava rikkoi valmentajansa ME:n

Hugues Fabrice Zango paransi kolmiloikassa maailman halliennätystä ja rikkoi ensimmäisenä hallikilpailuissa 18 metrin rajan. Zangosta tuli samalla seitsemäs urheilija, joka on rikkonut 18 metrin rajan myös stadionkilpailut mukaan lukien.

Burkina Fasoa edustava Zango hyppäsi ME:nsä Aubièressä, Ranskassa, kilpailun viimeisellä yrityksellään. Toiseksi sijoittunut Melvin Raffin hävisi hänelle yli metrin tuloksellaan 16,98.

Zangoa valmentaa ranskalainen entinen ME-mies Teddy Tamgho, joka yhdeksän vuotta sitten hyppäsi tähänastisen ME:n 17,92. Valmentaja on vain neljä vuotta valmennettavaansa vanhempi.

Toissakesänä Zango sijoittui Dohan MM-kilpailuissa kolmanneksi ja voitti kultamitalin Afrikan kisoissa Rabatissa. Viime kesänä hän voitti yhtä lukuunottamatta kaikki kilpailunsa häviten vain kerran neljän sentin erolla vuosien 2012 ja 2016 olympiavoittajalle Christian Taylorille.

Zangon kotimaa Burkina Faso on yksi maailman köyhimmistä maista, joka tunnettiin aikaisemmin siirtomaanimellään Ylä-Volta. Zango on maansa historian ensimmäinen maailmanennätysurheilija.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)