Vainion kevään suunnitelmissa ratakymppi Yhdysvalloissa

Vainion kevään suunnitelmissa ratakymppi Yhdysvalloissa

Alisa Vainion kevään harjoittelu virittelee nuorta juoksijaa Amsterdamin EM-kisojen 10 000 metrille. Huhti-toukokuussa Vainio pinkaisee ratakympin Yhdysvalloissa ja hakee paitsi hyvää aikaa myös tuiki tärkeää kokemusta.

– Alisa tarvitsee kokemusta kovatasoisista kympeistä. Nyt kilpailuun on mahdollista liittää leiritys, joka yhdessä kisan kanssa mahdollistaa hyvän tuloksen teon. Sieltä on tätä kautta sekunteja otettavissa, arvioi Vainiota valmentava Rami Virlander.

Huhti-toukokuun vaihteeseen suunniteltua kilpailua edeltää leiri Yhdysvalloissa, näillä näkymin Oregonin osavaltiossa ja merenpinnan tasolla.

– Leiri on mahdollista tehdä Euroopassakin, mutta tällä hetkellä Yhdysvallat on ykkösvaihtoehto. Siellä on silloin parhaat kilpailut, Virlander sanoo.

Kevään leirin jälkeen alkaa valmistautuminen heinäkuisten Amsterdamin EM-kisojen 10 000 metrille. Kuinka hyvin siinä onnistutaan, sanelee Vainion loppukesän ohjelman, eli onko Vainio mukana Rio de Janeiron olympialaisissa ja mikä rooli junioreiden Puolan Bydgoszczissa käytävillä junioreiden MM-kilpailuilla on hänen kilpailukalenterissaan.

Vainio jätti syksyn EM-maastot väliin hiertymän takia. Nyt jalkapohja on kunnossa, ja juoksuharjoittelu luistaa noin 150 viikkokilometrin tahtia.

– Aika paljon on tullut hyviä treenejä. Esimerkiksi kympin pystyn jo juoksemaan vauhtikestävyysharjoittelussa 35 minuuttiin. Ihan hyvältä tuntuu, Vainio kuvaa harjoitteluaan, josta hän tekee leijonan osan juoksumatolla.

Helmikuussa Espanjaan

Vainio aloittaa talven leirit jo helmikuussa. Hän matkustaa isänsä Jyrki Vainion kanssa Espanjaan parin viikon treenirupeamalle. Vainion isä on pätevä hieroja, ja on huolehtinut tyttärensä lihashuollosta jo pitkään.

– Isä hieroo tilanteen mukana. Saan häneltä käsittelyn aina kun pyydän, Vainio kertoo.

Helmikuinen harjoituspaikka ei ole vielä täysin varmistunut.

– Johonkin Espanjaan mennään, jossa voi juosta lyhyissä shortseissa, Vainio sanoo.

Kotonaan Lappeenrannassa Vainio on jakanut aikansa kahden päivittäisen harjoituksen, koulunkäynnin ja palautumisen välillä.

– Laitan kaikki panokset harjoituksiin. Yritän tehdä ne niin hyvin kuin pystyn. Koulu siinä sitten vähän kärsii, Vainio sanoo.

Vainio tekee harjoituksensa yksin paitsi silloin, kun juoksumatolla sattuu viereiselle matolle seuraa.

– Eilenkin oli seuraa pitkässä harjoituksessa, Vainio tuumi.

Siviilivaatteissa ihmiset eivät tunnista

Medialle Vainio on ollut lempiaiheita läpi syksyn ja sydäntalven. Juoksija sanoo, ettei se ole häntä häirinnyt. Hän sanoo keskittyneensä vain harjoitteluunsa. Kotikaupungissaan Lappeerannassa Vainio saa kulkea kadulla rauhassa.

– Kun juoksen ulkona, ihmiset tunnistavat, muttei niinikään, kun olen siviilivaatteissa, Vainio sanoo.

Menestys on tuonut juoksijalle myös tukijoita. Viimeisin on Salvos-yhtiö Pyhännältä. Puurakenteisista mökeistä ja saunoista tunnettu yhtiö lanseeraa Vainion nimeää kantavan malliston helmikuussa. 

– Sinne voisi mennä lenkin jälkeen, Vainio totesi ja viittasi hänelle Espoossa esiteltyyn Alisa Vainio -mökkiin, jonka saunan yhtiö oli lämmittänyt kuumaksi.

Yhtiö käyttää nuorta juoksijaa myös esikuvana henkilökunnan hyvinvointiohjelmassa. Siinä koko henkilökunnan liikuntasuoritusta verrataan pisteytysjärjestelmän avulla Vainion harjoitteluun. Tavoite on pystyä yhdessä samaan kuin Vainio yksinään.

– Aika kovin pitää tehdä töitä, mutta kyllä se mahdollista on, Vainio arvioi henkilökunnan mahdollisuuksia.


vainio_alisa_salvos-1.jpg

Salvos-yhtiön Alisa Vainio -nimeä kantavan mökin sauna höyrysi malliksi kuumana Espoossa, kun yhtiö julkisti yhteistyösopimuksen juoksijan kanssa.