Vainio purki ärsytystä ja juoksi maratonilla huippuajan

Vainio purki ärsytystä ja juoksi maratonilla huippuajan

Alisa Vainio purki pientä kiukkua Joutsenon Kullervo-maratonilla huikealla tavalla. Hän voitti naisten maratonin ajalla 2.33.24, joka nostaa hänet kotimaan kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi. Edellä ovat Ritva Melender, Päivi Tikkanen, Tuija Toivonen, Kirsi Mattila ja Sinikka Keskitalo. Viimeksi Vainiota nopeammin on juossut Mattila vuonna 1996.

Tänä vuonna vain kahdeksan suomalaista miestä on juossut maratonin nopeammin kuin Vainio.  

Tulos alittaa Suomen olympiakomitean Rio de Janeiron kisoihin asettaman tulosrajan 2.36.00, mutta Rion olympiakisoissa maratonilla ja 50 kilometrin kävelyssä on ikäraja. Vuonna 1997 syntyneet, kuten Vainio eivät voi osallistua maratonille. 

Rion ratamatkoilla Vainio, 17, sen sijaan voi kilpailla, jos tulee valituksi.

– Mielelläni kisoihin lähtisin, mutta täytyy yrittää päästä mukaan jollekin muulle matkalle kuin maratonille, Vainio sanoo.

Tänä vuonna koko maailmassa vain yksi alle 20-vuotias nainen on juossut maratonin nopeammin kuin Vainio.

Maratonille Vainio lähti ilman suuri tavoitteita ja omien sanojensa mukaan ”purkamaan ärsytystä”.

– Harmitti, kun Ruotsi-ottelussa hävisin kahdelle ruotsalaiselle, ja olisin vielä halunnut juosta kympin. Sitten oli vielä ylioppilaskirjoitukset tulossa ja nekin toivat painetta, setvi Vainio, joka juoksi Ruotsi-ottelussa 3000 metrin esteet.

Kullervo-maratonin Vainio antoi mennä omalla painollaan. Hän tuli maaliin koko kilpailun ensimmäisenä 22 minuuttia ennen nopeinta miestä.  

– En ajatellut mitään aikoja. Juoksin silleen kun hyvältä tuntui, koko matkan yksin ilman vetoapua juossut Vainio sanoi.

Epävirallisen ajanoton mukaan Vainio saavutti puolimatkan ajassa 1.17.01 ja kiristi tahtia toisella puolikkaalla.

– Loppuaika yllätti aika paljon, juoksija tunnusti.

Kauden mittaan Vainio on juossut 19-vuotiaiden EM-kisoissa 3000 metrin esteissä kolmanneksi ja 5000 metrillä neljänneksi. Porin Kalevan kisoissa hän voitti 10 000 metriä ennätyksellään 32.58.17 ja oli 5000 metrillä toinen.