Vainio luottavaisena MM-maratonille – Kortetmaa alkuerissä – Sipponen kiekonheiton karsinnassa

Eugenen MM-kisojen naisten maratonreitti kostuu miesten kilpailun tapaan 14,5 kilometrin lenkeistä. Reitti on nopea, ja kilpailu starttaa liikkeelle aamukuudelta lämpötilan ollessa vielä kirpakan viileä.

– Taso on tosi kova. Lähden juoksemaan omaa suoritusta, tuli mitä tuli. Aion nauttia, kisaan valmistautuva Alisa Vainio sanoo.

Vainio on kevään ja kesän mittaan juossut Sevillan ja Rotterdamin maratonit aikoihin 2.30.22 ja 2.29.56 ja lisäksi tukun puolimaratoneja, joiden perusteella kunnon pitäisi olla kohdallaan.

– Tässä on tullut vähän pidempi harjoitusjakso ja olen juossut puolikkaita. Niissä olen harjoitellut energian saantia ja juomista. Ne onnistuivat hyvin, joten sillä tavalla on ihan luottavainen fiilis, Vainio toteaa.

– Kisaan valmistavalla leirillä iski vähän flunssaa. Se on vienyt hieman luottamustani, joten vire on nyt pieni kysymysmerkki. Mutta positiivisella mielellä olen lähdössä.

Vainion mukaan Sevillan ja Rotterdamin juoksut kartuttivat hänen vielä kohtuullisen niukkaa kokemustaan maratonilla.

– Sen nuo kaksi kilpailua opettivat, että täytyy todella malttaa alussa. Lopussa kostautuu ihan varmasti, jos juoksee pikkaisenkin liian kovaa, Vainio sanoo.

– Pitää katsoa, kenen mukaan lähden, etten ala intoilemaan. Minusta tuntuu, että aika moni aloittaa täällä liian kovaa. Täytyy pitää oma juoksu mielessä ja pää kylmänä.

Kortetmaa: Odotan oman ennätystä

Anniina Kortetmaa juoksi hiljattain Sveitsin La Chaux-de-Fondsissa 22,90. Tulosta siivittivät ennätyskelpoisuuden rajan rikkova myötätätuuli ja kilpailupaikan vajaan tuhannen metrin korkeus merenpinnasta.

Eugenessa maanantaina Kortetmaa hakee 200 metrin alkuerässä omaa ennätystä. Nykyinen on viime vuonna juostu 23,42.

– Sveitsissä tuli huippujuoksu ja siihen sattui myös huippuolosuhteet. Se näkyi ajassa. Täällä odotan, että saisin rikottua oman ennätykseni, Kortetmaa totesi.

Vaikka Sveitsin juoksua siivittivät huippuolosuhteet, se oli Kortetmaalle itseluottamusta vahvistava kokemus. Juoksu kertoi, että tuollainen vauhti on hänelle mahdollinen.

– Ennen Sveitsin kisaa ei käynyt mielessä, että juoksisin alle 23 sekunnin. Siellä meni vielä huomattavasti sen alle, mikä yllätti. Samalla tajusin, ettei 23 sekuntia ole mikään mahdoton. Se on juostavissa, kun on hyvät olosuhteet, Kortetmaa sanoi.

Maanantain alkuerissä Kortetmaa on seitsemännellä radalla, edellään matkan kaksinkertainen olympiavoittaja, Jamaikan Elaine Thompson-Herah.

Kortetmaan toiveissa on höydyntää omia vahvuuksiaan.

– Kaarre on ollut minulla vahva osa juoksua. Sitä olen treenannut aika paljon.  Alla on nyt useampi kakkonen tällä kaudella, joten uskon, että juoksun loppukin alkaa kulkea hyvin.

Sipponen: Lähden tekemään ehjää heittoa

Kiekonheittäjä Salla Sipponen kilpailee maanantaina uransa ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa. Kauden mittaan Sipponen on heittänyt ennätyksekseen 60,58.

– Lähden tekemään ehjää heittoa. Se sitten riittää, mihin riittää. Minulla ei ole täällä mitään hävittävää, joten yritän vain hyvää suoritusta, Sipponen linjasi tavoitettaan.

Karsintaraja on 64 metriä, mutta finaalipaikkaan riittäneen 61–62 metriä.

– Nappionnistumisella se on ihan mahdollinen, mutta ei siitä voi mitään paineita ottaa, Sipponen sanoo.

– Rinki on tosi nopea ja hyvä. Siitä pystyy heittämään pitkälle.