Vainio: Aika helppo kilpailu, Peiponen: Oli hyvä juosta

Vainio: Aika helppo kilpailu

Paikoin mutalilluksi pehmennyt rata ei kiusannut Alisa Vainion ja Johanna Peiposen menoa Göteborgissa maastojuoksun PM-kisoissa. Kumpikin vei mestaruuden johdettuaan sarjaansa koko matkan. Vainio voitti 19-vuotiaiden ja Peiponen naisten sarjan.

– Aika helppo kilpailu. Pystyin juoksemaan hyvällä mielellä koko ajan, kun oli sen verran eroa, Vainio kertaili.

Vainio voitti 19-vuotiaiden 4,5 kilometrin kilpailun 10 sekunnilla ennen tanskalaista Anna Emilie Mölleriä. Kolmanneksi kilpailussa juoksi mestaruutta puolustanut Johanna Matintalo.

– Odotin, että Möller olisi noussut lopussa rinnalle ja yrittänyt ohi, mutta onneksi niin ei käynyt, Vainio tuumi.

Tiiviin juoksuharjoittelun ohella Vainio on syksyn mittaan käynyt kahdesti viikossa pelaamassa SaiPan naisten joukkueen harjoituksissa jääkiekkoa.

– Lisäksi olen tehnyt aika paljon lihaskuntoharjoituksia, juoksija kertoi.

Vainion syksyn kilpailukalenterissa on ainakin yksi kansainvälinen maastojuoksukilpailu ennen joulukuisia EM-maastoja, jotka kilpaillaan Ranskassa.

Göteborgin kilpailussa Vainio, Möller ja Matintalo säntäsivät lähdöstä kärkeen. Kahden kilometrin kohdalla Vainio oli tehnyt Mölleriin 2,9 sekunnin eron. Matintalo oli kuudes reilut seitsemän sekuntia kärjestä, mutta nousi lopussa mitaleille.

Aino Kivenmäki oli seitsemäs 36 sekuntia Vainiolle jääneenä ja sinetöi Suomelle toisen sijan sarjan joukkuekilpailussa.

Peiponen: Oli tosi hyvä juosta

Peiponen noudatti tutuksi käynyttä lähdöstä kärkeen ja täysillä -taktiikkaa ja piti paikkansa helposti, vaikka naisten kisaan mennessä rata oli pehmennyt paikoin jo aika lailla.

– Ei se hidastanut minua yhtään. Alusta asti oli tosi hyvä juosta, tuumi Peiponen.

Peiponen karkasi 7,5 kilometrilla muilta heti alkumatkasta. Toiseksi sijoittunut tanskalainen Simone Glad hävisi mestarille hulppeat 59 sekuntia.

Ensimmäisen maajoukkuekilpailunsa sitten vuoden 2009 juossut Annemari Sandell oli pitkään kolmantena, mutta tuli maaliin viidentenä puolitoista minuuttia kärjelle jääneenä.

Laura Markovaara oli kahdestoista, joka varmisti naisille joukkuemestaruuden.

Utriainen: kahdeksas sija tyydytti

Miesten yhdeksän kilometrin kilpailussa Jussi Utriainen oli parhaana suomalaisena kahdeksas. Kilpailun voitti Ruotsin kokenut Olle Walleräng, jolle Utriainen hävisi 25 sekuntia.

– Joskus entisinä aikoina, en olisi ollut tyytyväinen kahdeksanteen sijaan, mutta nyt se oli aika hyvä tulos. Alkumatkasta mentiin hiljaisempaa vauhtia, joka sopi minulle. Kävin siinä kolmannen kierroksen alussa kärjessäkin, Utriainen kertaili.

Utriainen voitti keväällä SM-puolimaratonin ja juoksi Tukholman maratonin aikaan 2.24.16. Utriainen on jo siirtynyt ”jäähdyttelijäksi”, mutta tunnusti, että Amsterdamin EM-kisoissa ensi kesänä juostava puolimaraton on pilkahdellut ajatuksissa.

– Valehtelisin, jos sanoisin, että se ei ole käynyt mielessä, mutta kun minulla ei ole resursseja panostaa juoksemiseen tämän enemmän, raja (1.05.00) voi olla liian kova.

Muista suomalaisista Jaakko Nieminen oli Göteborgissa 18:s ( ero kärkeen 1.19), Ilari Piipponen 19:s (-1.51) ja Antti-Pekka Niinistö tuli maaliin 21. sijalla (-2.23).

Lehto poikien paras suomalainen

Tomi Lehto oli parhaana suomalaisena viidestoista miesten 19-vuotiaiden sarjan kuudella kilometrillä. Pekka Antikainen oli 17:s. Lehto jäi kärkeen minuutin ja 20 sekuntia, Antikainen reilut puolitoista minuuttia.

Vielä puolimatkassa parhaissa asemissa suomalaisista ollut Robin Ryynänen joutui keskeyttämään hengitystä vaikeuttaneen kurkunpään seudun vaivan takia.

Voittoon pinkoi 15-vuotias norjalainen Jakob Ingebrigtsen, joka on Helsingin 2012 EM-kisoissa 1500 metrin voittaneen Henrik Ingebrigtsenin pikkuveli. Samaiseen juoksijaveljessarjaan kuuluu myös Filip Ingebrigtsen.

Göteborg:

Maastojuoksun PM-kilpailut:

Naiset 7,5 km: 1) Johanna Peiponen Suomi 25.06, 2) Simone Glad Tanska 26.05, 3) Sara Holmgren Ruotsi 26.15, 4) Maja Möller-Alm Tanska 26.23, 5) Annemari Sandell Suomi 26.36, 6) Eli Anne Dvergsdal Norja 26.40,…12) Laura Markovaara Suomi 27.25.

Joukkuekilpailu: 1) Suomi, 2) Ruotsi, 3) Tanska.

Miehet, 9 km : 1) Olle Walleräng 27.10, 2) Ole Hesselbjerg Tanska 27.17, 3) David Nilsson Ruotsi 27.20, 4) Hans Kristian Flöystad Norja ja Napoleon Solomon Ruotsi 27.23, 6) Thijs Nijhuis Tanska 27.25,…8) Jussi Utriainen Suomi 27.35,..18) Jaakko Nieminen Suomi 28.29, 19) Ilari Piipponen Suomi 29.01,…21) Antti-Pekka Niinistö Suomi 29.33.

Joukkuekilpailu: 1) Ruotsi, 2) Tanska, 3) Norja, 4) Suomi.

Naiset, juniorit 4,5 km: 1) Alisa Vainio Suomi 15.19,0, 2) Anna Emilie Möller Tanska 15.29,0, 3) Johanna Matintalo Suomi 15.35,0, 4) Louise Rode Tanska 15.42, 5) Line Schutz Tanska 15.45, 6) Solheimdal Norja 15.53, 7) Aino Kivenmäki  Suomi 15.55.

Joukkuekilpailu: 1) Tanska, 2) Suomi, 3) Norja.

Miehet, juniorit 6 km: 1) Jakob Ingebrigtsen Norja 18.30, 2) Stian Aarvik Norja 18.36, 3) Hassan Suldan Ruotsi 18.36, 4) Sigurd Skjeseth Norja 18.45, 5) Kristian Jensen-Holm Tanska 18.48, 6) Andreas Lindgreen Tanska 18.81,…15) Tomi Lehto Suomi 19,50,…17) Pekka Antikainen Suomi 20.09. Suomen Robin Ryynänen keskeytti.

Joukkuekilpailu: 1) Norja, 2) Tanska, 3) Ruotsi. Suomella ei ollut joukkuetta, koska maaliin tuli vain kaksi juoksijaa.