Vadlejch, Ruuskanen, Neziri, Raitanen ja Mäkelä Joensuun Motonet GP:n tähdet

Vadlejch

Nooralotta Neziri, Antti Ruuskanen, Kristiina Mäkelä ja Topi Raitanen ovat keskiviikkoisen Joensuun Motonet GP:n tähtiä. Ulkomaisista vieraista nimekkäin on viime kesän MM-kisojen keihäänheiton hopeamitalisti Tshekin Jakub Vadlejch, joka heitti hiljattain Samorinissa 88,94.

Joensuussa kauden kolmannen kilpailunsa heittävän Ruuskasen sekä Vadlejchin lisäksi Joensuun keihäskilpailussa ovat mukana Pihtiputaan karnevaalien ykkönen Australian Hamish Peacockin, Ruotsin Kim Ambin, kotikentällään heittävä Lassi Etelätalo, Toni Keränen, Joni Karvinen, Viron Tanel Laanmae sekä Yhdysvaltain Capers Williamson.

Miesten 200 metrillä Oskari Lehtonen saa vastaansa viime viikolla 100 metrin ennätyksensä 10,06 juosseen Sambian Sydney Siamen. Siame on tällä kaudella kirmaissut myös 200 metrin ennätyksekseen 20,26, joten Jämsänkoskella EM-rajan ajalla 20,88 alittanut Lehtonen saa vierelleen mainion kirittäjän. 

Mukana on myös Ruotsin Erik Annerfalk, joka on juossut 21,34 sekä Haitin Robert Moise, joka on pinkonut matkan 21 sekunnin pintaan. Radalla on myös Pohjois-Karjalan historian nopein mies,  nuori Santeri Örn, joka nappasi Jämsänkoskella 100 metrin piiriennätyksen pituuslegenda Jarmo Kärnältä ajalla 10,76. Joensuussa juostaan sekä 100 että 200 metriä.

Miesten 800 metrillä Markus Teijula ja Joonas Rinne saavat laatujäniksen, Norjan Andreas Rothin, jonka johdolla tavoitellaan 1.48-alkuista aikaa. Roth on tällä kaudella vauhdittanut muiden muassa Timanttiliigojen B-eriä, joten mies tietää, miten vauhtia annostellaan.

3000 metrin esteissä nähdään Topi Raitasen kauden ensimmäinen estekisa kotimaassa. Juoksun vauhdittajaksi on pestattu kokenut Joonas Harjamäki, jonka johdolla haetaan alle 8.30:n aikaa. Mukana kisaamassa ovat Etiopian Gigsa Tolosa Nurgi, joka voitti Sollentunassa ajalla  8.23, Tanskan Ole Hesselbjerg, joka on juossut 8.30, Ruotsin Emil Blomberg, jonka kauden paras on sama 8.36 kuin Raitasellakin sekä muu kotimaan parhaimmisto.

Pituudessa on mukana koko kotimaan kärki Kristian Pullin johdolla. Pullin kauden paras 791 uupuu vain neljä senttiä Berliinin EM-rajasta. Jämsässä Arttu Pajulahti hätyytteli rajaa 788:lla. Kisassa nähdään myös mielenkiintoinen kuubalainen vieras, vasta 16-vuotias Lester Lescay, joka tavoittelee jättimenestystä Tampereen alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuista. Lescayn ennätys on 807.

Naisten lajit

Naisten pika-aidat on illan kovimpia lajeja. Nooralotta Nezirin rinnalle astelevat Jamaikan mestaruuskisojen nelonen Nickiesha Wilson, jonka kauden paras on 12,93, USA:n kaksikko Tiffani McReynolds-Kendell Williams, joiden ennätykset ovat 12,80:n pinnassa sekä Tampereen  Pyrinnön Lotta Harala ja Reetta Hurske. Taistelu EM-paikoista jatkuu hurjana, sillä lajissa rajan ovat alittaneet Neziri, Harala ja Annimari Korte. Hurskeelta raja vielä puuttuu, mutta tuskin kauan.

Naisten 800 metrillä Sara Kuivisto Berliinin tulosrajan jahti jatkuu kilpailussa, jonka ennakkosuosikki on Australian Brittany McGowan. Hänen ennätyksensä on 2.00,24. Kuivisto juoksi hiljan Samorinissa 2.03,31 ja Aino Paunonen Sollentunassa 2.04. Naiset saavat rinnalleen myös Valko-Venäjän Volha Nemogayn, jonka ennätys on 2.02. Juoksua vauhdittaa Ukrainan Olena Zhusman.

400 metrin aidoissa mukana on koko kotimaan parhaimmisto Viivi Lehikoinen, Hilla Uusimäki, Emma Koistinen ja Eveliina Määttänen. Vauhdin takaavat Panaman Gianna Woodruff ja Jamaikan Yanique Haye-Smith, jotka ovat juosseet tänä kesänä 56 sekunnin pintaan.

Korkeutta tähdittää maailmantilaston nelonen St. Lucian Levern Spencer, jonka ennätys on 198. Tänä vuonna Spencer on ylittänyt 196. Mukana on koko kotimaan kärkikaarti Ella Junnilla, Elina Smolander, Linda Sandblom, Laura Rautanen sekä Kuuban nuori Isis Kaila Guerra, joka on ylittänyt 187.

Kolmiloikka tarjoaa Joensuun toisen A-lajin miesten keihään lisäksi. Kristiina Mäkelä tavoittelee 14 metrin rajaa pääkatsomon edessä, mutta voitto ei irtoa helpolla. Hallissa 14,30 hypännyt Valko-Venähän Irina Vaskojskaja sekä maannainen 20-vuotias Violetta Skvartsova ovat hypänneet kesällä yli 13,90. Mukana ovat myös Kuuban Davisleidis Velazco, jonka ennätys on yli 14, Sanna Nygård sekä Latvian Mara Griva.

Keihäskisa on etukäteen todella tasainen. Seinäjoen Jenni Kangas on kauden tilastoykkönen 59-metrisellä. Paluun kentille loukkaantumisten jälkeen tekee Puolan 67 metrin nainen Maria Andrejczyk. Viime kesänä Joensuussa ennätyksensä 63,43 heittänyt Islannin Asdis Hjalmsdottir janoaa yli 60 metristä, samoin Joensuun oma tyttö Heidi Nokelainen. Mukana on myös Ruotsin kaksikko Anna Wessman-Sofi Flink, jotka pystyvät parhaimmillaan yli 60 metrin kaariin. Kotimaan kaartin täydentävät Saara Lipsanen, Jelena Jaakkola ja Suvi Kemppainen.

Lähtölistat: http://motonetgp.fi/en/joensuu/participants