Vadlejch ei säiky sadetta, suomalaisilla huippuvastus Joensuun Eliittikisoissa

Vadlejch ei säiky sadetta

Kun heitto toimii, sadekaan ei häiritse. Keihäänheiton maailmantilastossa viidentenä olevan Jakub Vadlejch on tänä kesänä heittänyt kahdeksassa kilpailussa yli 86 metriä, joten ennusteet sadesäästä keskiviikon Eliittikisoissa Joensuussa eivät tshekkiä hetkauta.

– Ei kai kukaan sateesta tykkää, mutta katsotaan mitä syntyy, Vadlejch sanoo silmin nähden luottavaisena.

Edellisessä kilpailussaan Pariisissa Vadlejch sivusi ennätystään 88,02. Joensuussa hän kohtaa tällä kaudella 86,71 heittäneet Saksan Lars Hamannin, 86,65 heittäneen Viron Magnus Kirtin sekä 83 metrin MM-tulosrajaa tavoittelevan Lassi Etelätalon.

– Olen hyvässä kunnossa. Odotan kovaa kilpailua ja hyvää kannustusta yleisöltä, Vadlejch sanoo.

Vadlejch, 26, oli viime kesän EM- ja olympiafinaaleissa yhdeksäs ja kahdeksas. Aiemmin ailahtelevana tunnettu heittäjä on nyt ollut yksi kauden tasaisimmista heittäjistä. Mistä varmuus on peräisin?

– Se, että olen ollut terve koko harjoituskauden, on auttanut paljon, aiempina vuosina nilkkavaivan kanssa kamppaillut heittäjä sanoo.

Tasaisuutta tuoneet myös karttuneet voimat, pienet kehitysaskeleet tekniikassa ja henkisen valmentajan mukaan tulo taustavoimiin.

– Henkisen valmentajan kanssa keskustelu on tuonut lisää itseluottamusta, Vadlejch sanoo

– Tekniikassa on muuttunut se, että osaan nyt käyttää vasenta kättä vähän paremmin heiton tukena.

Etelätalo: MM-raja Joensuussa tai Seinäjoella

Lassi Etelätalo toivoo saavansa keihään lentämään Joensuussa sellaisille lukemille, joihin kropassa on ollut edellytyksiä jo hyvän aikaa. Mieluusti yli 83 metrin MM-tulosrajan.

– Se on tavoite joko täällä Joensuussa tai sitten Kalevan kisoissa, mieluiten tietysti jo keskiviikkona, Etelätalo sanoo.

Etelätalon mukaan Joensuun keskuskentän pinta ei ole järin liukas sateellakaan, joten hyvät tulokset ovat hänen kohdallaan kiinni ennen muuta vauhtijuoksun ja heiton yhteen niveltämisestä. Juhannuksena kipeytynyt kylki ei enää vaivaa.

–  Vauhtijuoksuun pitää keskittyä. Se pitää saada tulemaan rennosti ja kiihtyvänä loppuun asti.

Joensuussa pieneltä kilpailutauolta kentille palaa viime kesänä 80 metriä puhkaissut Joni Karvinen. Hän on potenut kantapään alueen vaivaa. Jalka kipeytyi kesäkuun alussa Raaseporissa, mutta nyt Karvinen on heittokunnossa.

Kotimaan kärkinimillä tasokkaat vastustajat

Joensuun Eliittikisojen kansainvälinen urheilijakaarti on pääsihteeri Tuomo Lehtisen mukaan tasokkaampi kuin koskaan ennen. Se tarjoaa usealle suomalaiselle erinomaisen kilpailun tuloksen tekoon, jos sää sen sallii.

– Pika-aituri Elmo Lakka kohtaa kaksi 13,50:n juoksijaa. Naisten pika-aidoissa on mukana kolme alle 13 sekunnin juoksijaa, joten siinä on hyvä kilpailu Nooralotta Nezirille, Viivi Avikaiselle ja Lotta Haralalle, Lehtinen kertaa.

Miesten kiekkokisassa tällä kaudella 61,66 heittänyt Pyry Niskala kohtaa Etelä-Afrikan Victor Hoganin ja Viron Martin Kupperin. He ovat kovan kansainvälisen tason heittäjiä ja hakevat Joensuusta MM-kisojen 65 metrin tulosrajaa.

Kovaan seuraan pääsee myös nousukuntoinen Hanna-Maari Latvala 100 metrillä, vuoristoleiriltä palaava Camilla Richardsson 3000 metrillä ja Linda Sandblom naisten korkeushypyssä.

Naisten keihäänheitossa on paikalla koko kotimaan kärki Heidi Nokelaisen ja Jenni Kankaan johdolla. Heitä haastavat  tshekki Nikol Ogrodnikova ja Islannin Asdis Hjalmsdottir. Tasaisen hyvät kilpailut ovat luvassa myös miesten ja naisten 800 metrillä.

Joensuun Eliittikisojen osanottajalista

Aikataulu