Uusimäki aitoi SE:n, Samuelsson 10,30 – Leppävaara lauantai

Uusimäki aitoi SE:n

Suomi saavutti yhdeksän kultaa, kuusi hopeaa ja kuusi pronssia 22-vuotiaiden Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailujen ensimmäisenä päivänä Espoon Leppävaarassa.  

Kenttäurheilijat-58:n Hilla Uusimäki juoksi naisten 400 metrin aidoissa toiseksi 22-vuotiaiden naisten Suomen ennätyksellä 56,33. 

Milla Kelon valmentama Uusimäki alitti Petra Stenmanin (ent. Söderström) 20 vuotta sitten juokseman edellisen SE:n 0,37 sekunnilla. Uusimäki paransi omaa ennätystään hulppeasti 0,62 sekunnilla. 

Uusimäki harppasi Suomen naisten kaikkien aikojen tilastossa jo kolmanneksi Tuija Helanderin ja Stenmanin perään. Uusimäki pääsee 22-vuotiaiden sarjaan vielä kahtena seuraavana vuonna.

Mestariksi rutisti Islannin Arna Stefanía Guðmundsdóttir ennätyksellään 56,08. Uusimäki joutui taipumaan hänelle loppusuoran taistelussa 0,25 sekunnilla.  Kovien suoritusten arvoa nostaa vielä se, että takasuoralla puhalsi vastatuuli.

-En odottanut ihan näin kovaa aikaa, mutta SE oli tavoitteena. Aitajuoksussa ei saa koskaan nappisuoritusta, mutta tämä oli aika lähellä. Minulla oli tänään täydellinen kirittäjä (Guðmundsdóttir).

-Viimeisen aidan jälkeen katsoin kelloa, vaikka niin ei saisi tehdä, ja huomasin, että voin juosta SE:n. Tappio islantilaiselle harmittaa vähän, mutta en voi olla kovin pettynyt, Uusimäki riemuitsi.

Uusimäki juoksee Leppävaarassa vielä 200 metriä ja 4 x 400 metrin viestissä.  

-Juoksen ensi lauantaina Lappeenrannan Elliittikisoissa 200 metriä ja 400 metrin aidat seuraavan kerran Ruotsi-maaottelussa, Uusimäki kertoi.

Suomen toinen edustaja Kuopion Reippaan Kirsi Pekkanen sijoittui kuudenneksi ajalla 60,56.

 

Remes linkosi 70 metriä ja voitti moukarinheiton 

 Kiuruveden Urheilijoiden Tommi Remes voitti miesten moukarinheiton tuloksella 70,18.Islannin Hilmar Örn Jónsson kiilasi suomalaisten väliin kakkoseksi tuloksella 66,15. Pyhäselän Urheilijoiden Markus Kokkkonen sijoittui kolmanneksi tuloksella 64,79.

-Olen tyytyväinen mestaruuteen. Heittäminen oli tasaista vääntöä. Tekniikka ei osunut kohdalleen: Laajuus puuttui ja meni hätäilyksi, Remes jutteli.

Remes on heittänyt tänä kesänä ennätyksekseen 72,55, jolla on miesten vuositilastossa viidentenä. Hän on parantanut ennätystään viime vuodesta kaksi ja puoli metriä.

-Tällä kaudella olen heittänyt tasaisen hyvin. Olen ylittänyt viimevuotisen ennätykseni jokaisessa kilpailussa. Taistelen Lappeenrannan Eliittikisoissa paikasta Ruotsi-maaotteluun, Remes kertoi.

 

Kortetmaa ja Hämäläinen kaksoisvoittoon

Suomalaiset ottivat kaksoisvoiton naisten 100 metrillä. Kannuksen Uran Anniina Kortetmaa voitti ajalla 11,58 ja Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Anna Hämäläinen tuli hopealle ajalla 11,67.

Kortetmaa alitti ennätyksensä neljällä sadasosalla ja Hämäläinen kahdella sadasosalla, mutta tuuli puhalsi selän takaa 2,4 metriä sekunnissa. Kortetmaa johti juoksua lähdöstä maaliin.

-Se oli hyvä juoksu. Myös lopussa juoksu kulki hyvin. Olen hyvä myötätuulijuoksija, Kortetmaa sanoi.

 

Samuelssonille karvas tappio loistoajalla

Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson voitti  melkein miesten 100 metrin mestaruuden, mutta vain melkein. Samuelsson viuhtoi miesten 100 metrillä hopeaa kovalla ajalla 10,30.

Hän hävisi mestaruuden Ruotsin Erik Hagbergille niukimmalla mahdollisella erolla, yhdellä tuhannesosasekunnilla. Samuelsson alitti ennätyksensä yhdellä kymmenyksellä, mutta myötätuulta oli 2,6 metriä sekunnissa.

-Enemmän harmittaa liian kova myötätuuli kuin se, että hävisin ruotsalaiselle. Lähdin hyvin, eikä juoksussa ollut huonoa kohtaa. Tunsin maaliviivalla, että olen toinen, mutta en arvannut, että menisi ihan noin tiukalle, Samuelsson sanoi.

Samuelssonin seurakaveri Otto Ahlfors pinkoi A-erässä neljänneksi ajalla 10,34. B-erässä Norjan Jonas Halonen tykitti 3,4 sekuntimetrin myötätuulessa ajan 10,33.

-Viestissä pätkitään ruotsalaiset, Ahlfors lupasi.

 

Kaukolahti ja Lipsanen kaksoisvoittoon

Tuomas Kaukolahti ja Simo Lipsanen eivät antaneet miesten kolmiloikassa ruotsalaisille mitään mahdollisuuksia. Kilpailusta kehkeytyi pelkkä Suomi-Ruotsi-maaottelu, koska muunmaalaisia ei ollut mukana.

Kenttäurheilijat-58:n Kaukolahti voitti mestaruuden tuloksella 15,69. Lappeenrannan Urheilu-Miesten Lipsanen hävisi Kaukolahdelle vain yhden sentin. Ruotsin Simon Karlén sai pronssia tuloksella 14,95. Kaukolahden ennätys on 16,24 ja Lipsasen 16,18.  

Kumpikin loikki pisimpänsä kolmannella kierroksella. Kaukolahti on päihittänyt Lipsasen tänä kesänä myös Kalevan kisoissa ja nuorten SM-kilpailuissa.

Lipsanen loikki kaikki kuusi suoritustaan vastatuuleen. Kaukolahti hyppäsi vastatuuleen viisi kertaa, mutta hänen parhaan hyppynsä aikana tuuli hönkäili kainosti 0,3 metriä sekunnissa.

 

Maailmanmestari Flink voitti naisten keihäänheiton

Naisten keihäänheiton voitti junioreiden maailman- ja Euroopan mestari Ruotsin Sofi Flink tuloksella 57,59. Latvian Anete Kocina kiskaisi ensimmäisellä kierroksella tuloksen 56,52 ja johti sillä neljä ensimmäistä kierrosta, kunnes Flink ohitti hänet. Flinkin toiseksi pisin heitto kantoi vain 52,78.

Kovatasoisessa mittelössä pronssia sai Norjan Sigrid Borge tuloksella 56,46. Turun Urheiluliiton Jatta-Mari Jääskeläinen heitti kauden parhaansa 50,41 ja sijoittui neljänneksi.

 

Kööpikälle kultaa ja jaettu suvun kärkipaikka

Timo Kööpikkä nousi kuulantyönnössä isoveljensä ja valmentajansa Teijo Kööpikän rinnalle. Sekä Timon että Teijon ennätys on nyt 18,84.  Timo jatkaa uraansa nousukiidossa, mutta 35-vuotias Teijo lopetti yhdeksän vuotta sitten ja keskittyy valmentamiseen.

Laihian Lujaa edustava Timo Kööpikkä pukkasi kultaa tuloksella 18,84. Hän pidensi ulkoennätystään 30 sentillä ja työnsi kaksi senttiä kauemmas kuin parhaimmillaan hallissa. 201-senttinen ja 120-kiloinen Kööpikkä on kotimaan miesten tilastokakkonen Arttu Kankaan jälkeen.

Kööpikkä oli ylivoimainen. Hän olisi voittanut myös toiseksi pisimmällään, joka kantoi 18,15. Ruotsin Simon Pettersson sai hopeaa ennätyksellään 17,83 ja Kuivasjärven Auran Matti Sivonen pronssia kauden parhaallaan 17,46.

 

Sipponen naisten kiekonheiton ykkönen

Keuruun Kisailijoiden Salla Sipponen sinkautti tuloksen 55,94 ja voitti ylivoimaisesti naisten kiekonheiton kultamitalin.  Hän olisi voittanut vielä viidenneksi pisimmällä heitollaan, joka kantoi 51,10. Sipponen on naisten tilastoykkönen tuloksella 56,85.

Ruotsin Fanny Roos sai hopeaa tuloksella 51,04 ja Espoon Tapioiden 186-senttinen Vilma Paakkala pronssia kauden parhaallaan 50,47.

 

Siitonen ja Vuorvirta naisten hyppyjen mestarit

Helsingin Kisa-Veikkojen Aino Siitonen voitti naisten seiväshypyn tuloksella 425. Toiseksi hyppäsi Norjan Lene Retzius tuloksella 415. Siitonen on hypännyt tänä kesänä ennätyksekseen 430, jolla on kotimaan vuositilastossa kolmantena.

Espoon Tapioiden Kristiina Vuorvirta leiskautti naisten pituushypyssä heti ensimmäisellä kierroksella 618 ja voitti sillä kultaa. Hän olisi voittanut myös toiseksi pisimmälle, joka kantoi 615. Mestari Vuorvirtaa valmentaa Eeva Kantomäki.

Viron Aet Laurik hyppäsi toiseksi tuloksella 613 ja sai toisena päivänä Viron ainoan mitalin. Tanskan Martha Taore hyppäsi kolmanneksi tuloksella 610. Kenttäurheilijat-58:n Anne-Mari Lehtiö oli tiukassa kisassa neljäs tuloksella 608.

Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Valtteri Välimäki sijoittui miesten korkeushypyssä kolmanneksi ennätystään sivuavalla tuloksella 206. Välimäki yritti kolmesti 209:ä, mutta pudotti joka kerta hiuksen hienosti.

Mestariksi pomppasi Ruotsin Andreas Carlsson kauden parhaalla tuloksellaan 217. Liettuan Adrijus Glebauskas hyppäsi tuloksella 213 toiseksi ja sai ensimmäisenä päivänä Liettuan ainoan mitalin.

 

Vainio-Kaila kauden parhaallaan hopealle

Laitilan Jyskeen Joni Vainio-Kaila juoksi kauden parhaalla ajallaan 51,36 miesten 400 metrin aidoissa toiseksi. Voiton vei Tanskan Nicolai Hartling ajalla 50,72. Pronssia sai Ruotsin Isak Andersson ennätyksellään 51,73.

 Vainio-Kaila nousi Suomen vuositilastossa Petteri Monnin ohi kolmanneksi. Vainio-Kailan edellä ovat olympiakisoissa Suomen ennätyksen juossut Oskari Mörö sekä Jussi Kanervo.

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Eveliina Määttänen juoksi ajalla 55,35 naisten 400 metrillä toiseksi. Mestariksi viiletti Norjan Sara Dorthea Jensen ajalla 53,79.

Sjundeå IF:n Eero Saleva juoksi miesten 5000 metrillä kauden parhaalla ajallaan 15.03,11 pronssia. Nuorten Suomen mestari Kuopion Reippaan Samu Mikkonen jäi yllättäen viidenneksi eli viimeiseksi ajalla 15.21,13. Norjan Sigurd Ruud Skjeseth juoksi kultaa ajalla 14.34,00.

Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne juoksi miesten 800 metrillä pronssia ajalla 1.51,55. Ruotsin Kalle Berglund voitti mestaruuden ajalla 1.49,85.

 

Suomi hallitsi myös 4 x 100 metrin viestejä

Hienon päivän päätteeksi Suomi voitti sekä naisten että miesten 4 x 100 metrin viestin.

Naisten kultakvartetissa juoksivat Posion Pyrinnön Sanna Luukkonen, Anna Hämäläinen, Anniina Kortetmaa ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Emma Koistinen. Voittoaika oli 45,08. Ruotsi juoksi hopeaa ajalla 45,96 ja Norja pronssia vain yhden sadasosan Ruotsille hävinneenä.

Suomen miehet voittivat kovalla ajalla 39,81. Otto Ahlfors lupasi 100 metrin henkilökohtaisen kisan jälkeen, että Suomi rökittää Ruotsin. Niin siinä kävi, ja myös Norja jäi taakse. Norja sai hopeaa ajalla 40,15 ja Ruotsi joutui tyytymään pronssiin ajalla 40,77.

Suomen joukkueessa viilettivät Porvoon Akilleksen Willem Kajander, Ahlfors, Samuelsson ja Janakkalan Janan Heikki Nieminen.

(Jyrki Repola.)

 

ESPOO, Leppävaara 20.-21.8.2016 Nuorten (22-v.) Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailut

Miehet,

100 m: 1) Erik Hagberg SWE 10,30, 2) Samuli Samuelsson FIN 10,30, 3) Jonathan Quarcoo NOR 10,33, 4) Jonas Halonen NOR 10,33, 5) Otto Ahlfors FIN 10,34, 6) Emil von Barth SWE 10,35, 7) Morten Dalgaard Madsen DEN 10,47, 8) Festus Asante DEN 10,50, 9) Heikki Nieminen FIN 10,63, 10) Frederik Schou-Nielsen DEN 10,65.

1.erä (+3,4 m/s): 1) Jonas Halonen NOR 10,33, 2) Emil von Barth SWE 10,35, 3) Heikki Nieminen FIN 10,63, 4) Frederik Schou-Nielsen DEN 10,65.

2.erä (+2,6 m/s): 1) Erik Hagberg SWE 10,30, 2) Samuli Samuelsson FIN 10,30, 3) Jonathan Quarcoo NOR 10,33, 4) Otto Ahlfors FIN 10,34, 5) Morten Dalgaard Madsen DEN 10,47, 6) Festus Asante DEN 10,50.

400 m: 1) Nicolai Hartling DEN 47,04, 2) Erik Martinsson SWE 47,19, 3) Dennis Forsman SWE 47,63, 4) Sten Ütsmüts EST 48,13, 5) Eljas Aalto FIN 48,89, 6) Juho Pirskanen FIN 49,10, 7) Nzimirro Adam Obiora NOR 49,17, 8) Rasmus Jensen DEN 49,80.

800 m: 1) Kalle Berglund SWE 1.49,85, 2) Christian Clausen DEN 1.50,95, 3) Joonas Rinne FIN 1.51,55, 4) Sigurd Blom Breivik NOR 1.52,27, 5) Gustav Berlin SWE 1.53,01, 6) Rasmus Kisel EST 1.53,36, 7) Sami Hänninen FIN 1.55,70, 8) Enari Tõnström EST 1.57,22.

5000 m: 1) Sigurd Ruud Skjeseth NOR 14.34,00, 2) Gabriel Steffensen SWE 14.43,70, 3) Eero Saleva FIN 15.03,11, 4) Joel Zackrisson SWE 15.06,31, 5) Samu Mikkonen FIN 15.21,13.

400 m aj: 1) Nicolai Hartling DEN 50,72, 2) Joni Vainio-Kaila FIN 51,36, 3) Isak Andersson SWE 51,73, 4) Alexander Lundskog SWE 52,05, 5) Joachim Sandberg NOR 53,22, 6) Martin Johansen DEN 54,51, 7) Jevgeni Aleksandrov FIN 55,85.

Korkeus: 1) Andreas Carlsson SWE 217, 2) Adrijus Glebauskas LTU 213, 3) Valtteri Välimäki FIN 206, 4) Sindre Gelius Eikje NOR 203, 5) Fabian Delryd SWE 203, 6) Jesse Huttunen FIN 200,

3-loikka: 1) Tuomas Kaukolahti FIN 15,69, 2) Simo Lipsanen FIN 15,68, 3) Simon Karlén SWE 14,95, 4) Jesper Hellström SWE 14,72.

Kuula: 1) Timo Kööpikkä FIN 18,84, 2) Simon Pettersson SWE 17,83, 3) Matti Sivonen FIN 17,46, 4) Karl Koha EST 17,01, 5) Ola Stunes Isene NOR 16,85, 6) Kristoffer Thomsen DEN 16,58, 7) Tim Wunger SWE 16,11, 8) Ats Kiisa EST 15,72.

Moukari: 1) Tommi Remes FIN 70,18, 2) Hilmar Örn Jónsson ISL 66,15, 3) Markus Kokkonen FIN 64,79, 4) Evald Osnes Devik NOR 61,63, 5) Tim Söderqvist SWE 60,11, 6) Anton Andersson SWE 58,53, 7) Jon Nerdal NOR 56,70.

4 x 100m: 1) Suomi 39,81, (Willem Kajander, Otto Ahlfors, Samuli Samuelsson, Heikki Nieminen), 2) Norja 40,15, (Jonas Halonen, Jonathan Quarcoo, Amund Høie Sjursen, Joachim Sandberg), 3) Ruotsi 40,77, (Desmond Rogo, Jacob Ewertzh, Isak Andersson, Erik Hagberg), 4) Tanska 41,07, (Morten Dalgaard Madsen, Benjamin Gabrielsen, Festus Asante, Kojo Musah).

 

Naiset,

100 m: (+2,4 m/s): 1) Anniina Kortetmaa FIN 11,58, 2) Anna Hämäläinen FIN 11,67, 3) Astrid Mangen Cederkvist NOR 11,86, 4) Emilia Kjellberg SWE 11,89, 5) Sara Söderberg SWE 12,04, 6) Sanna Luukkonen FIN 12,10.

400 m: 1) Sara Dorthea Jensen NOR 53,79, 2) Eveliina Määttänen FIN 55,35, 3) Klara Helander SWE 56,32, 4) Ida Ravaska FIN 57,31, 5) Alexandra Everett SWE 58,22, Amira Chokairy FIN DNS.

1500 m: 1) Line K. Schulz DEN 4.23,29, 2) Linn Söderholm SWE 4.30,02, 3) Josefine Rytter DEN 4.35,14, 4) Aino Kivenmäki FIN 4.37,44, 5) Egle-Heleene Ervin EST 4.45,47, 6) Amanda Virtanen FIN 4.46,20, 7) Lisa Bergdahl SWE 5.01,19.

400 aj: 1) Arna Stefanía Guðmundsdóttir ISL 56,08, 2) Hilla Uusimäki FIN 56,33, 3) Emily Rose Norum NOR 58,70, 4) Hanna Palmqvist SWE 59,66, 5) Johanna Holmén Svensson SWE 1.00,05, 6) Kirsi Pekkanen FIN 1.00,56.

Seiväs: 1) Aino Siitonen FIN 425, 2) Lene Retzius NOR 415, 3) Hanna Jansson SWE 390, 4) Rosanna Ojala FIN 380, 5) Amanda Gabrielsson SWE 360,

Pituus: 1) Kristiina Vuorvirta FIN 6,18, 2) Aet Laurik EST 6,13, 3) Martha Traoré DEN 6,10, 4) Anne-Mari Lehtiö FIN 6,08, 5) Sandra Törnros SWE 6,03, 6) Karina Lipeckaja LTU 5,90, 7) Rebecka Abrahamsson SWE 5,60, 8) Neringa Gedaminskaite LTU 5,58.

Kiekko: 1) Salla Sipponen FIN 55,94, 2) Fanny Roos SWE 51,04, 3) Vilma Paakkala FIN 50,47, 4) Ieva Zarankaite LTU 49,46, 5) Lisa Brix DEN 48,67, 6) Matilde Roe NOR 45,81, 7) Lydia Sundin SWE 45,53, 8) Marie Aagaard DEN 41,43.

Keihäs: 1) Sofi Flink SWE 57,59, 2) Anete Kocina LAT 56,52, 3) Sigrid Borge NOR 56,46, 4) Jatta-Mari Jääskeläinen FIN 50,41, 5) Emilie Ingerø NOR 49,82, 6) Gerli Israel EST 49,19, 7) Saara Lipsanen FIN 47,34, 8) Liveta Jasiunaite LTU 46,90, 9) Karolina Ander SWE 42,30.

4 x 100m: 1) Suomi 45,08, (Sanna Luukkonen, Anna Hämäläinen, Anniina Kortetmaa, Emma Koistinen), 2) Ruotsi 45,96, (Emilia Kjellberg, Sara Söderberg, Sofia Mossberg, Sandra Törnros), 3) Norja 45,97, (Agathe Holtan Wathne, Astrid Mangen Cederkvist, Emily Rose Norum, Sara Dorthea Jensen).