Utriainen korkkaa suomalaisten timanttiliigakesän

Utriainen korkkaa suomalaisten timanttiliigakesän

Keihäänheittäjä Sanni Utriainen korkkaa suomalaisten yleisurheilijoiden timanttiliigakauden Dohassa perjantaina.

Viime kesänä 63,03 heittänyt Utriainen on valmistautunut kilpailuun Dohassa isänsä, valmentaja Esa Utriaisen kanssa. Ennen Dohaan menoa Utriainen leireili Etelä-Afrikassa. Viimeisen heittoharjoituksen hän teki lauantaina, ja se jätti hyvän tunteen.

– Se oli pitkä harjoitus. Halusin kunnon tuntuman kroppaan ennen kauden ensimmäistä kilpailua, Utriainen sanoo.

Utriainen avaa EM- ja olympiakesän kilpailut tasokkaassa seurassa. Dohassa on mukana muiden muassa viime kesän Pekingin MM-kisojen mitalitrio Katharina Molitor Saksasta, Lu Huihui Kiinasta ja kokenut eteläafrikkalainen Sunette Viljoen, joka on harjoituksissa ollut mainiossa kunnossa.

Dohan hellekisa ei ole Utriaiselle aivan outo paikka avata kausi. Hän heitti siellä kevään ensimmäisen kilpailunsa myös neljä vuotta sitten. Silloin takana oli pari talvista kilpailua. Nyt Utriaisen talvi on mennyt harjoitellessa. Suomessa hän on treenannut Tero Järvenpään johdolla, Etelä-Afrikan leirillä ja nyt Dohassa isänsä johdolla.

Talven treeniteema on ollut ”maltti”.

– Harjoittelussa on edetty maltillisesti. Nuorempana olen ollut hätäisempi ja halusin tehdä koko ajan enemmän. Nyt olen oppinut hyödyntämään lepoa, Utriainen tunnustaa.

Hautalan ryhmästä juoksunopeutta

Pientä ekstraa harjoitteluunsa Utriainen on hakenut entisen huippumoniottelijan ja nykyisen otteluvalmentajan Tiia Hautalan treeniryhmästä.

– Olen treenannut heidän kanssaan hieman tavallista enemmän juoksua, Utriainen sanoo.

Heittänyt mukaan työ on tuottanut tulosta. Jalkojen nopeus on parantanut, joka luonnollisesti on iso apu, jos siitä saa heitossa kaiken irti. Kisametrejä Utriainen ei mieti, eikä ennustele. Niitä ei ole tarkoitus miettiä kesän muissakaan kisoissa.

– Koko kauden tavoitteena on keskittyä siihen mitä tapahtuu ennen kuin keihäs lähtee kädestä. Nyt ei ajatella niin paljon sitä mitä tapahtuu ”toimiston” ulkopuolella, eli sen jälkeen, kun keihäs irtoaa kädestä, Utriainen sanoo.

Kilpailukauden alkua Utriainen on odotellut jo tovin.

– Takana on pitkä harjoituskausi. Olen intoa täynnä kuten jokainen yksilölajin urheilija tässä vaiheessa, heittäjä sanoo.

Tälle kaudella Timanttiliigassa otetaan heittolajeissa ja pituussuuntaisissa hypyissä käyttöön uusi järjestelmä. Kaikki noihin lajeihin osallistuvat urheilijat ovat mukana kolmella ensimmäisellä kierroksella, mutta ainoastaan neljä parasta jatkaa kolmelle viimeiselle kierrokselle.

Schippers, Taylor, Merritt, Ayana ja Barshim tähtinä

Timanttiliigan kauden ensimmäisen kilpailun kärkinimiä ovat muiden muassa naisten 100 metrillä kohtaavat Hollannin Dafne Schippers ja Jamaikan kokenut arvokisamenestyjä Veronica Campbell-Brown. Samaan joukkoon kuuluvat kolmiloikan olympia- ja MM-voittaja, Yhdysvaltain Christian Taylor ja naisten kovatasoiselle 3000 metrille suosikkina starttaava etiopialainen 5000 metrin maailmanmestari Almaz Ayana.

Miesten matkoilla Yhdysvaltain LaShawn Merrittiltä on lupa odottaa hyvää 400 metrin aikaa. Hän on kauden mittaan pinkaissut 200 metriä 19,78 ja varttimailin 44,22.

Hiljattain 110 metrin aidat 13,08 juossella Jamaikan Omar McLeodilla on vastassaan meritoituneita amerikkalaisia, kuten Aries Merritt. Luja taso on myös miesten kestävyysmatkoilla.

Kotiyleisön suosikkeja ovat qatarilainen korkeushypyn huippunimi Mutaz Barshim ja 19-vuotias varttimailerilahjakkuus Abdalelah Haroun, joka oli hiljattain Portlandin MM-halleissa toinen.

Lisätietoja